$
חדשות נדל

הוועדה המיוחדת קבעה: מינהל התכנון ישוב למשרד הפנים עוד חמש שנים

על פי החלטת הוועדה בראשות ח"כ אלי כהן, התיקון שמקדם כחלון בחוק התכנון הפך להוראת שעה; כשתפוג עוד חמש שנים, תוכל הכנסת לחדשה, ואם לא - ישוב המצב לקדמותו, ומינהל התכנון יוכפף שוב למשרד הפנים

אמיתי גזית 19:4028.07.15
מינהל התכנון יחזור למשרד הפנים בעוד חמש שנים, כך החליטה ועדה מיוחדת בכנסת שדנה בתיקון לחוק התכנון שמקדם שר האוצר משה כחלון, ומגדיר את הסמכויות שיעברו למשרד האוצר. על פי ההחלטה, התיקון הפך להוראת שעה שתפוג בעוד חמש שנים, אז תוכל הכנסת לחדשה, אם לא תעשה כן יחזור המצב לקדמותו, ומינהל התכנון יוכפף שוב למשרד הפנים.

 

 

 

כמו כן, החליטה הוועדה על הוספת נציגי השלטון המקומי וארגונים החברתיים למוסדות התכנון ובראשם המועצה הארצית לתכנון ובנייה. על פי התיקון שמקדם כחלון, יו"ר המועצה הארצית יהיה נציג שר האוצר ולא נציג שר הפנים, ובנוסף יישמר לאוצר נציג שבאופן מסורתי יש לו.

 

משה כחלון משה כחלון צילום: עמית שעל

 

 

בעקבות דין ודברים עם שר הפנים סילבן שלום, הוחלט כי התיקון יכיל גם תוספת נציג למשרד הפנים. בסיכומו של דבר השינויים הובילו לכך כי הופר האיזון בין נציגי ממשלה לנציגי שלטון מקומי וארגונים חברתיים. עד עתה לממשלה היו 15 נציגים במועצה הארצית, ובעקבות התיקון יהיו לה 17 נציגים. כדי לשמר את האיזון הוחלט כי ראש עריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', יתווסף לראשי הערים הגדולות החברים במועצה ומשמשים נציגי השלטון המקומי, בנוסף יתווסף כיסא לנציג ארגונים חברתיים. בסיכומו של דבר גדלה המועצה הארצית בארבעה מושבים - שניים לממשלה, אחד לשלטון המקומי ואחד לארגונים חברתיים.

 

שינויים דומים לכך יהיו גם במוסדות התכנון האחרים, לדוגמא בותמ"ל (הוועדה לקידום מתחמים מועדפים) - אל מול הנציג שהתווסף למשרד הפנים הוחלט כי יהיה עוד נציג לארגונים החברתיים. כך גם בוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה, ב-ות"ל (הועדה לתשתיות לאומיות) ובמוסדות אחרים.

 

אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור במשרד האוצר הסביר כי השינויים נעשו משום ש"מדובר במצב חירום רציני. הרעיון המרכזי היה לרכז את כל גופי הדיור תחת קורת גג אחת. במצב כזה בעיות נפתרות עוד לפני שהן קורות. אנחנו הולכים למהלך שבו אנחנו נציע קרקעות במחיר נמוך מאוד וקהל היעד של הדירות האלו הוא הזוגות חסרי הדירה. אנחנו לוקחים בחשבון גם את מחוסרי הדיור. אני מאמין שנביא גם פתרון לדיור הציבורי באמצעות החברות הממשלתיות שעובדות בעניין הזה. נושא מנהל התכנון הוא קריטי לתהליך הייצור ולכן צריך לעבוד איתו צמוד. התהליך הזה הוא מחוייב המציאות. אין לאף אחד רצון לשנות את הליכי התכנון".

 

 

סילבן שלום סילבן שלום צילום: אוראל כהן

 

איתמר בן דוד, נציג החברה להגנת הטבע וארגוני הסביבה במוסדות התכנון אמר בדיון כי "לא מדובר בשינוי טכני אלא בשינוי גדול מאד שנעשה ללא דיון ציבורי. כל כך הרבה השלכות ואין על כך דיון ציבורי רק עם סיום המושב. המקום הטבעי למינהל התכנון הוא במשרד הפנים בשל ההיכרות שלו עם השלטון המקומי. יחסי הכוחות בתוך הוועדות לתכנון ובנייה הם לא לטובת הציבור וצריך לשנות את היחס בין הגופים הממשלתיים לציבוריים".

 

עם קבלת ההחלטה מסרו מהחברה להגנת הטבע כי "מדובר ביום עצוב למערכת התכנון בישראל, משום שהעברת תחום התכנון למשרד האוצר, מעוררת חששות כבדים ששיקולים כלכליים יהיו אלה שינחו את מערכת התכנון, במקום שהיא תהיה מאוזנת, בין שיקולי פיתוח מצד אחד, ושימור מצד שני. כעת נטל ההוכחה הוא על משרד האוצר. אנו שמחים, עם זאת, כי הצלחנו לשכנע את חברי הכנסת של הוועדה לשנות את כוונות הממשלה של השתלטות על מוסדות התכנון, וחברי הכנסת הוסיפו נציגים של ארגונים חברתיים וציבוריים ושל השלטון המקומי לוועדות התכנון וכן שהגבילו את החוק לתקופה של חמש שנים בלבד".

 

 

 

ח"כ אלי כהן, יו"ר הוועדה מסר כי "השלמת החקיקה של תיקון סעיף 104 היא חיונית להסדרת המשך רציף של ועדות התכנון, ומתוך מטרה לעמוד ביעדי התכנון והשיווק במסגרת התוכנית להגדלת ההיצע. החקיקה היום היא חלק מהמדיניות לריכוז הסמכויות בתחום הבנייה, על מנת לקדם פרויקטים, אך יחד עם זאת שמנו דגש על איזון חברי הועדה מתוך מטרה לשמור על נציגות לאל שינוי של ממשלה, רשויות ציבוריות ונציגי ציבור

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x