$
חדשות נדל

כשלון למתנגדי תוכנית הדולפינריום: הוועדה המקומית אישרה להפקדה את התוכנית

הוועדה אישרה את החלק העוסק בחלוקת הבעלויות על הקרקע כפי שהיה במתכונת המקורית. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בוצע רק שינוי טכני אחד לעומת התוכנית המקורית שעוסק ברישום השטחים הציבוריים על שם המדינה; נציג בעלי קרקעות סמוכות: "נגיש התנגדויות, כל חלוקת השלל נעשית הרחק מעיניי הציבור"

יעל דראל 12:2501.04.15

כשלון למתנגדי תוכנית הדולפינריום בתל אביב: כארבעה חודשים לאחר החלטתה של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בתל אביב לאשר את תוכנית הדולפינריום בעיר מבחינה תכנונית, אישרה הבוקר (ד') הוועדה המקומית להפקדה גם את תוכנית האיחוד והחלוקה המקורית על הקרקע. המשמעות: החלק הקנייני של התוכנית – החלק העוסק בחלוקת הבעלויות על הקרקע – אושר כפי שהיה במתכונת המקורית. 

 

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בוצע רק שינוי טכני אחד לעומת התוכנית המקורית שעוסק ברישום השטחים הציבוריים על שם המדינה. לרוב, בלוח הקצאות כל השטחים הציבוריים נרשמים על שם הרשות המוניציפלית אך במקרה הנוכחי, המדינה ביקשה שהשטחים הציבוריים יירשמו על שם המדינה ויוחכרו לעיריית תל אביב.

 

שינוי נוסף, שבוצע לבקשת הוועדה המחוזית, הוא הוספת 1,200 מ"ר של שטחים ציבוריים בנויים במתחם לטובת פעילות תרבותית או קהילתית.

 

עוד מתברר כי עבודתו של השמאי הממשלתי לגיבוש שומה מעודכנת לתוכנית כבר הסתיימה והועברה לרשות מקרקעי ישראל. הנהלת רמ"י אמורה לדון בשומה החדשה ולאשרה, ועל פיה יוחלט כמה דמי היתר ישלם היזם. דמי ההיתר הם התשלום שאותו מעביר היזם לרמ"י בשווי 31% מהפער בין המגרשים.

 

יוסף בוכמן, בעל המתחם יוסף בוכמן, בעל המתחם

 

השלב הבא: דיונים בהתנגדויות

 

הדיון היום נחשב לדיון מכריע אולם הוא אינו השלב האחרון. השלב הבא שצפוי בוועדה המקומית הוא דיונים בהתנגדויות, אשר על פי ההערכות יוגשו נגד התוכנית, ולאחר מכן, במידה והתוכנית תאושר סופית, צפויה עיריית תל אביב לגבש שומה נוספת שעל פיה יוחלט מה גובה היטל ההשבחה שיהיה על היזם לשלם.

 

תוכנית הדולפינריום בתל אביב, המתקדמת מזה כעשר שנים במוסדות התכנון, קובעת כי ניתן יהיה לפנות את מבנה הדולפינריום הנטוש מטיילת תל אביב ובמקביל לבנות מתחם שיכלול כ-250 יחידות דיור וכ-450 חדרי מלון במגרש הממוקם מזרחית לשם, ברחובות הרברט סמואל-הירקון-הכובשים.

 

מתחם הדולפינריום ההורס בטיילת תל אביב מתחם הדולפינריום ההורס בטיילת תל אביב צילום: עמית שעל

 

במסגרת שאלת הזכויות על הקרקע, טוענים המתנגדים כי מדובר בתוכנית לא פרופורציונלית שתאפשר לבעל מתחם הדולפינריום, איש העסקים היהודי-גרמני יוסף בוכמן – לקבל זכויות מפליגות בהיקף מוערך של מאות מיליוני שקלים – על המתחם המזרחי, תמורת פינוי הנכס בטיילת.

 

בתוך כך, בחודשים שחלפו מאז החלטת המחוזית, נחשף ב"כלכליסט" כי בכוונתו של בוכמן למכור את מתחם הדולפינריום לארבעה אנשי עסקים ישראלים ואמריקאים שאותם מובילה אורית פרידמן־ויסמן, מנכ"לית גולדמן זאקס ישראל לשעבר, בסכום מוערך של כ־200 מיליון שקל.

 

תוכנית הדולפינריום זכתה לגל של התנגדויות, בין השאר מצד עמותת אדם טבע ודין והתנועה לאיכות השלטון, וכן מצד תושבי נווה צדק ושכונת כרם התימנים הסמוכה, שהתנגדו באמצעות עורכי הדין איל מאמו ודנה פריד ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'. בהתנגדות של הגישו התנגדות לתוכנית, וצירפו חוות דעת המעריכה כי ההטבה הכלכלית שתינתן ליזם, איש העסקים היהודי־גרמני יוסף בוכמן, עומדת על כ־1.2 מיליארד שקל - פי 31 משווי הנכס כיום.

 

אלי לוי, מנהל אגף הנכסים בעיריית תל אביב, אמר בתגובה ל"כלכליסט": "התוכנית הזו פותרת בעיה מאוד משמעותית בעיר, באזור מאוד מאוד משמעותי בתל אביב והיא תוכנית טובה. זוהי תוכנית שצפויה לקדם לטובת הציבור אזור מאוד חשוב וההחלטה היום היא החלטה חשובה".

 

"כל חלוקת השלל נעשית הרחק מעיניי הציבור"

 

עו"ד איל מאמו, שותף בכיר במשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', המייצג בעלי קרקעות באזור ותושבים משכונת כרם התימנים הסמוכה אמר ל"כלכליסט": "אנחנו צפויים להגיש התנגדויות לתוכנית במסגרת ההליך הנוכחי, מהטעם שבו העירייה לא מצאה לנכון לערוך טבלת איזון, שבמסגרתה היה נבחן החלק היחסי האמיתי שיש להקצות ליזם, באופן שהיה מאפשר לבקר את ההסכם באופן ציבורי. כל חלוקת השלל נעשית הרחק מעיניי הציבור ומאחוריי הקלעים במסגרת הסכמים שאיננו מכירים את פרטיהם. המתנגדים דורשים לבחון את המניע להסכם המקורי בין העירייה לחברת שער לישראל, שהוא מה שהניע מלכתחילה את התוכנית הגרנדיוזית הזו".  

 

עו"ד עומר קריסטל, המייצג 90 מתושבי שכונת הכובשים הסמוכה, תקף את החלטת הוועדה המקומית: "לא ברור לנו איך הוועדה המקומית התכנסה לדון בתוכנית איחוד וחלוקה במתכונת שנדחתה על ידי הוועדה המחוזית, כל זאת, בשעה שההסכם המשולש שעומד בבסיס תוכנית האיחוד וחלוקה (ההסכם שנחתם בין עיריית תל אביב, חברת השער לישראל ורשות מקרקעי ישראל בשנת 2003) עדיין עומד לפני הכרעת בית המשפט המחוזי בתל אביב.

 

כרם התימנים בת"א כרם התימנים בת"א צילום: עמית שעל

 

"העתירה הוגשה לפני כחודשיים על ידי תושבי שכונת הכובשים ועמותת למען ישראל אקולוגית, ובמסגרתה דורשים העותרים בין היתר לבטל את ההסכם המקורי ולהעביר את כל סוגיית האיחוד והחלוקה לדיון בפני הוועדה המחוזית תל אביב. "הדרישות שלנו נובעות מכך שהעירייה מצויה בניגוד עניינים, שכן היא עצמה חתומה על ההסכם מול היזם.

 

"רק ערב קודם לדיון נמסר לנו כי חברי הוועדה נחשפו לטבלת ההקצאות שעתידה היתה להגיע לדיון בשעה 9:00 בבוקר למחרת. עד ליום זה לא נשלחה שומה מעודכנת שצריכה היתה להיות מוצגת בשלב זה. חברי הוועדה היו צריכים לדעת איזה ערכי כסף הם מאשרים, זהו האזור הנד"לני היקר ביותר בישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x