$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

המינהל פתח בהליכים לפינוי תושבי נס לגויים

במינהל משנים כיוון בנוגע לתושבי השכונה בדרום ת"א: כ־15 משפחות קיבלו זימונים לביהמ"ש בניסיון לפנותן ללא כל פיצוי מהשטח. התושבים: "נגיע לבג"ץ"

דותן לוי 07:4205.01.15

רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) פתחה לאחרונה בהליכים משפטיים אשר יאפשרו לה פינוי משפחות בשכונת נס לגויים בדרום תל אביב על גבול יפו, כך נודע ל"כלכליסט". לפחות 15 משפחות מהשכונה קיבלו מכתבי זימון לבית משפט לקראת דיון בזכותן על הקרקע. אם יימצא כי אין להן זכות כזו, הרשות צפויה לדרוש את פינויין ללא פיצוי. קבלת הזימונים היוותה הפתעה עבור התושבים, אשר קרוב לשני עשורים ממתינים לשיווק הקרקע בתקווה שיקבלו פיצוי הולם, וייצאו מהמבנים הרעועים שבהם הם מתגוררים כיום. כמו כן כניסה להליכים משפטיים צפויה לעכב את שיווק המתחם עוד שנים ארוכות.

 

"זה בלתי נתפס"

 

מתחם נס לגויים משתרע על שטח של 187 דונם בין הרחובות דרך בן צבי מצפון, נס לגויים מדרום, יצחק גרינבוים ממזרח ורחוב היינריך היינה ממערב. התוכנית למתחם נולדה בעיריית תל אביב ב־1993 ומאפשרת בנייה של עד 1,500 יח"ד, ולפי עיריית תל אביב לכל הפחות 1,200 יחידות דיור. הבעלות על רוב הקרקע במתחם היא של רשות מקרקעי ישראל וחלקה הקטן בבעלות פרטית. ב־1948 הוכרז המקום כרכוש נפקדים והמדינה יישבה בשכונה עולים מבולגריה. כיום מתגוררות במתחם יותר מ־100 משפחות, אשר לטענת נציגיהן רובן המכריע שוכן בשכונה בימי קום המדינה ואף קודם לכן. זאת בדומה לשכונות נוספות בתל אביב כגון כפר שלם וגבעת עמל, שבהן סוגיית הזכות על הקרקע נמצאת במחלוקת. על פי הערכות, למרבית התושבים אין זכות קניין חוקית בקרקע, חלקן טוענות כי רכשו את הקרקע מערבים שהתגוררו במקום בעבר. שיווק המתחם מתעכב זמן רב, וזאת למרות המחסור העצום ביחידות דיור באזורי הביקוש. לטענת התושבים, בשנות התשעים המוקדמות ניתנו להם התחייבויות בעל פה, ולפיהן בעת שיווק המתחם יינתן פיצוי הולם ל־100 המשפחות המתגוררות במקום ול־40 בעלי עסקים. התושבים התגבשו על פי דרישת המינהל לקבוצה מאורגנת, בחרו ועד פעולה ומשרד עו"ד שמייצג אותם, ו־90% מהם אף חתמו עם חברה יזמית שמוכנה לפצותם אם תזכה במכרז לקרקע. אלא שבשלב זה הם עומדים חסרי אונים מול החלטת הרשות. לדברי שלמה מלי, חבר ועד התושבים, ב־2012 שלחה להם הרשות מכתב הכולל התחייבות להוציא מכרז עד השליש הראשון של 2013. הקרקע לא שווקה, וכל ניסיון לפנות אל הרשות נותר ללא מענה. "האפשרות שיפנו אותנו ללא פיצוי אינה נתפסת, אנחנו מתגוררים כאן 60–70 שנה", הוא אומר.

 

מבט על מתחם נס לגויים מבט על מתחם נס לגויים צילום: תומי הרפז

 

"עוד עשור בלי בנייה"

 

עו"ד גיל נבו המייצג את התושבים טוען כי ברשות שינו את דעתם, שכן מדובר בקרקע אטרקטיבית עם תב"ע מאושרת לבנייה ששווה להם הרבה כסף. "נראה שבמינהל עשו אחת ועוד אחת והבינו שאם ישווקו את זה בלי התושבים, הם יוכלו לקבל סכום גבוה יותר. אם ילכו עכשיו למשפטים, האנשים האלה ילכו עד הסוף, יגיעו לבג"ץ והקרקע תעמוד כעשר שנים נוספות ללא בנייה". מוטי מורדוב, ממובילי מאבק התושבים, אמר כי "הסיכום היה שכל בעל דירה יקבל דירה ודמי פינוי".

 

את מכתבי הזימון לבית המשפט קיבלו התושבים מחברת עמידר שהוסמכה לנושא. בעמידר הבהירו כי התביעות המשפטיות הן בהוראת רמ"י. מעיריית תל אביב נמסר: "התביעות המשפטיות לא מוכרות לעירייה ומטופלות על ידי רמ"י". מרמ"י נמסר: "חלק מהמחזיקים הם בעלי זכות דיירות מוגנת, והללו יפוצו לפי דין. מאידך, קיימים במתחם פולשים המחזיקים בקרקע שלא כדין ועושים בה שימוש במשך שנים ללא רשות, ותוך הפקת רווחים אישיים על חשבון הקופה הציבורית. אנו פועלים במישור המשפטי להגשת תביעות ונפעל לפינוי מסיגי הגבול".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x