$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

רשות המסים הגיעה רק ל-7% מהיעד במיסוי משכירי דירות

הרשות פנתה ביוני ל־50 אלף איש שמחזיקים ב־3 דירות ומעלה ודרשה דיווח על ההכנסה שלהם מהשכרת דירות. 3,500 איש פנו אל הרשות ופתחו תיק, ועל פי הערכות 21 אלף טפסים מטופלים בימים אלה ברשות המסים

עינת פז-פרנקל 08:3006.11.14
כ־3,500 משכירי דירות פנו לרשות המסים ופתחו תיק לתשלום מס, לאחר שהרשות שיגרה בחודש יוני האחרון מכתבים לכ־100 אלף איש ודרשה מהם דיווח על הכנסתם, מתוכם כ־50 אלף הם משכירי דירות. על פי הערכות, 21 אלף איש השיבו את הטפסים המטופלים כעת ברשות המסים. כך עולה ממידע שסיפקה הרשות לבקשת "כלכליסט". מדובר ב־7% ממי שסימנה רשות המסים לגבייה: בעלי שלוש דירות לפחות, המכניסים מדירותיהם יותר מתקרת הפטור של 5,080 שקל לחודש.

 

המדינה סימנה את משכירי הדירות כבעלי עסק לכל דבר, ולכן עליהם להגיש דיווח על הכנסותיהם. מי שמשכיר דירה בסכום נמוך מ־5,080 שקל בחודש פטור מדיווח ומתשלום, ומעל לסכום זה יש לשלם מס על כל ההכנסה משכירות. קיימים כמה מסלולי תשלום, והפופולרי שבהם הוא תשלום מס בשיעור 10% על ההכנסות משכר דירה אחת לשנה, מסביר עו"ד ניר הורנשטיין, שותף ומנהל מחלקת מיסוי נדל"ן במשרד אלתר המתמחה במסים. אך נראה כי עד כה לא נחלה המדינה הצלחה מספקת באכיפתה את חובת הדיווח ותשלום המס. ברשות המסים מדגישים כי עשויים להיות מקרים רבים בהם אין חבות במס אם קרובי משפחה מתגוררים בדירות הנוספות או שחלקן מתחת לחבות המס. "הדיווחים נבדקים ומי שיימצא שחייב במס ולא מיהר לשלם יידרש לעשות כן", נמסר.

 

מנתונים שהעבירה רשות המסים ל"כלכליסט" עולה כי אמנם חלה עלייה נאה בגביית מס מהשכרת דירות בשנים האחרונות, אך הציפייה היא לגבות אף יותר בשנים הבאות. ההכנסות במיסוי במסלול 10% בשנת 2011 הסתכמו ב־26.7 מיליון שקל בלבד, ונגבו מ־2,256 משכירי דירות. ב־2013 הגבייה יותר מהכפילה את עצמה ל־55.2 מיליון שקל ובעשרת החודשים הראשונים של 2014 נגבו קרוב ל־85 מיליון שקל מ־7,683 נישומים. כלומר, הרשות שילשה את הצלחתה בגביית מס מהשכרת דירות בתוך ארבע שנים, והשנה עוד לא תמה.

 

"אם תצליח רשות המסים לגבות את המס מעוד 30 אלף איש בשנה, היא תוכל להכניס מאות מיליוני שקלים נוספים", מעריך הורנשטיין. "בנוסף, ברגע שאתה מכניס את האנשים הללו למערכת אז אנשים נוספים מתחילים להגיע מיוזמתם לרשות להסדיר את העניין".

 

דירה להשכרה. על המשכיר לשלם מס אם שכר הדירה עולה על 5,080 שקל לחודש דירה להשכרה. על המשכיר לשלם מס אם שכר הדירה עולה על 5,080 שקל לחודש צילום: אוראל כהן

 

מנתונים שסיפקה רשות המסים לבקשת "כלכליסט", עולה כי 36.4 אלף איש מחזיקים בשלוש דירות ו־14.5 אלף איש מחזיקים בארבע דירות ויותר. הנחת העבודה של חוקרי רשות המסים היא שכל מי שיש לו לפחות שלוש דירות, כלומר כ־50 אלף איש, מכניס סכום חודשי מצטבר שעולה על התקרה של 5,080 שקל. מרשות המסים נמסר כי פעולות אכיפה נוספות מתבצעות בערים כמו תל אביב, בהן מספיקה גם דירה אחת כדי לעבור את התקרה.

 

"מי שלא מדווח על הכנסה שעליה חייבים לדווח עובר עבירה פלילית", מזכיר הורנשטיין. "משום שיש פטור עד 5,080 שקל לחודש, הרבה אנשים אומרים 'לא ידעתי, חשבתי שאני פטור'". אחת הדרכים לפתור את הבעיה הזו - רעיון שעלה ונפל בממשלה כמה פעמים בשנים האחרונות, בעיקר מהחשש שעלות המס תגולגל לשוכרי הדירות - הוא לגבות ממשכירי דירות מס מהשקל הראשון, בלי פטור כלשהו.

 

 

רו"ח רוני קריה, שותף ומנהל מחלקת Deloitte Private, חטיבת המס ב־Deloitte, מציע פתרון אחר. "במקום לפתוח תיק עצמאי, צריך לפשט את הליך הגבייה ולשלוח שוברי תשלום פעם בשנה למשכירי הדירות", הוא מציע, "בלי להגיש דו"ח שנתי מורכב כמו שעושה עצמאי. פשוט למלא בשובר כמה שכר דירה הם קיבלו השנה ולשלם 10% מס על המחזור – בלי פחת, בלי ריבית על המשכנתא או כל הוצאה אחרת שהיתה. רק כך רשות המסים תשיג את מה שהיא רוצה".

 

לדבריו, מס שנתי בגובה 7,200 שקל על שכר דירה חודשי של 6,000 שקל מוריד למשקיעים מהתשואה על הדירה, "אבל זה עדיין שיעור מס נמוך משיעור מס רווחי הון, 25%, ויש לך שקט".

 

המהלך של המדינה לגבות מס הכנסה על הון לא מדווח, או הון שחור, תלוי במידה שבה תצליח לאכוף את החוק ולנקוט הליכים משפטיים מול מי שלא משלם מס. בימים אלה מתגבש במשרדי המשפטים והאוצר תזכיר חוק השכירות ההוגנת, שיגביל את העלאת שכר הדירה לפעם אחת בשלוש שנים ובמהלכן הוא יוצמד למדד בלבד. יחד איתו, אולי תצליח המדינה סוף סוף להילחם בתופעת המשקיעים בנדל"ן, שהיו כרבע מרוכשי הדירות בישראל ברבעון השני של השנה, על פי נתוני האוצר.

 

מרשות המסים נמסר כי "בעקבות הגברת האכיפה של הרשות בנושא, מלבד האזרחים שקיבלו את בקשות הדיווח במסגרת המבצע, ב־3 השנים האחרונות יש עלייה במספר האזרחים שפנו מיוזמתם למשרדי השומה במטרה לפתוח תיקים על הכנסותיהם החייבות במס משכר דירה".

 

einat.frankel@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x