$
נדל"ן עולמי

הפתרון הבריטי למצוקת הדיור: בית מעץ לבוד בהרכבה עצמית

במסגרת פרויקט WikiHouse מוצג השבוע בלונדון בית דו־קומתי שניתן להקים ביום אחד בלבד, קצת כמו רהיטים של איקאה. התוכניות כבר זמינות באתר הפרויקט בתקווה להנגיש את הרעיון לקהל הרחב. עלות הייצור של בית: 50 אלף ליש"ט

יואב בורנשטיין, לונדון 20:4518.09.14

מה היה קורה במדינה מוכת משבר נדל"ן לו ניתן היה ללכת לקניון ולרכוש בית להרכבה עצמית בקופסאות קרטון, כמו באיקאה?

פרויקט חדש בשם ויקיהאוס (WikiHouse) יצר מבנה בן שתי קומות שהוא כל כך פשוט להרכבה, עד שכל מי שמסוגל להרכיב רהיטים מאיקאה (מאתגר ככל שזה יהיה) יכול גם להרכיב את הבית.

 

במסגרת שבוע העיצוב שמתקיים בימים אלה בלונדון נפתח בית כזה לדוגמה במרכז העיר, בסמוך לתחנת הרכבת טוטנהאם קורט רוד. לדברי הקבוצה שיזמה את המיצב, אפשר לבנות בית כזה ביום אחד בלבד. אלה חדשות טובות לעיר שסובלת ממצוקת נדל"ן קשה ומבעלי בתים חמדניים שמשכירים חדרים שאינם ראויים למגורים.

 

חיתוך בהתאמה אישית

 

למרות הדמיון בקונספט, לפרויקט אין כל קשר לענקית הרהיטים השבדית בהרכבה עצמית. הוא הוקם לפני שלוש שנים, פועל כקרן ללא מטרת רווח ומגדיר את עצמו "בית בקוד פתוח". כלומר, בית שאת העיצובים שלו כל אחד יכול להוריד, לשנות ולייצר בעצמו. את הבית אפשר לייצר, למשל, באמצעות מכונת CNC, המאפשרת חיתוך ועיבוד של חומרי גלם בהתאמה אישית.

 

ויקי־בית בהקמה, השבוע בלונדון. איכות בנייה טובה ויקי־בית בהקמה, השבוע בלונדון. איכות בנייה טובה

 

הפרויקט מקדם את הרעיון של עיצוב גלובלי וייצור מקומי, ובשלב זה עובדים עליו אנשי מקצוע ב־14 מדינות שונות ובהן ברזיל, דרום קוריאה, יפן וניו זילנד.

 

הבית המוצג בלונדון הוא הראשון בעולם להרכבה עצמית שמנגיש לקהל הרחב את התוכניות והעיצוב. את מדריך הבנייה אפשר כבר להוריד מאתר Wikihouse.cc.

 

מרחב המחיה יוגדל

 

מבפנים, הבית לא מרגיש בכלל כמו פריט ריהוט זול שיתנדנד אם הברגים לא חזקים מספיק. להפך, איכות הבנייה עולה על זו של הרבה בתים בלונדון. הוויקיהאוס איתן ומרווח למדי ויש לו חדר שינה, סלון וגרם מדרגות שמוביל לגג פתוח ורחב ידיים. בימים אלה היזמים שוקדים על דרכים לסגירת הקומה העליונה כדי שניתן יהיה להגדיל משמעותית את מרחב המחיה. הם מעוניינים שמשימת הרכבת הבית תהיה בטוחה, מלבד מהירה, ולכן הם רוצים לסגור את הקומה השנייה בשיטה שבה לא ישתמשו בפיגומים. הגרסה הסופית תכלול שני חדרי שינה, סלון, מטבח וחדר אמבטיה.

לבית יש רחבת כניסה קטנה, והוא מרוהט בכיסאות ובשולחנות שעוצבו והופצו גם הם בשיטת "קוד פתוח". על השולחן בסלון מונחות חוברות עם הוראות הרכבה בסגנון איקאה כדי לחזק את הטענה שבית כזה כל אחד יכול לבנות. בסך הכל המוצר הסופי ישקול 9 טונות ושטחו יהיה 75 מ"ר. החיבורים לחשמל, למים ולביוב הם בדיוק כמו בבית רגיל.

 

האדריכל אליסטר פארווין. התפרסם ב־TED האדריכל אליסטר פארווין. התפרסם ב־TED צילום: James Duncan Davidson

 

הכוח המניע מאחורי ויקיהאוס הוא אליסטר פארווין, ארכיטקט לונדוני שהתפרסם דרך הרצאה שנתן בכנס היוקרתי TED. פארווין, שעובד בחברת העיצוב 00, מעריך שעלות הייצור של בית כזה היא בסביבות 50 אלף ליש"ט. הסכום הזה כולל רק את חומרי הגלם וחיתוכם לפי התוכניות. בעתיד, אם יעבור הבית לייצור המוני, העלויות יופחתו משמעותית. העובדה שהוויקיהאוס חופשי לחלוטין לשימוש ולשינוי מאפשרת למשתמשים להתאים את ביתם אישית אם ירצו בכך.

 

לטענת יזמי ויקיהאוס, 50% מהדירות בבריטניה נבנות על ידי עשר חברות נדל"ן בלבד. מטרתם של היזמים היא לאתר ולהסיר את החסמים שמונעים מאנשים לבנות את בתיהם בעצמם, כשמדובר בעיקר בזמן, מיומנות וכסף.

 

מחירים מהגבוהים בעולם

 

שוק הנדל"ן הרותח של בריטניה הצטנן מעט בקיץ, אולם מחירי הדירות במדינה ובעיקר בלונדון הם מהגבוהים בעולם. כדי להדביק את הביקושים, בריטניה צריכה לבנות עוד כ־150 אלף דירות בשנה. יו"ר האופוזיציה אד מיליבנד, שעל פי הסקרים הנוכחיים צפוי לנצח בבחירות ב־2015, הבטיח להכפיל את קצב הבנייה. הממשלה מנסה להקל את תהליך רכישת הדירות באמצעות תוכניות שונות, ובהן רכישת חלק מסוים של הדירה בשלב ראשון או נטילת משכנתא עם 5% הון עצמי בלבד. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x