$
נדל

איך לבחור ריצוף חדש לבית?

לעתים ריצוף מסתיים באסונות קטנים: הפרשי גבהים או גוון שונה מזה שתוכנן. כמה עצות יסייעו לכם לשרוד אותו בשלום

מישל אסולין 14:0803.11.12

בחירת ריצוף אינה פעולה פשוטה. רשתות השיווק מציעות עשרות דוגמאות וסוגים של אריחים, ואנשי המכירות מציפים את הקונים במושגים כמו חיתוך לייזר, גלזורה, פוגות, רובה ועוד.  לאחר אין סוף לבטים מגיע שלב הביצוע, ולעתים  בסיום העבודה מגלים שהגוון שונה מכפי שתוכנן או ש"צצים" מרווחים או הפרשי גבהים לא מתוכננים.

הרי לכם כמה הנחיות ועצות כיצד לבחור ריצוף כך שתקבלו בדיוק (או כמעט בדיוק) את מה שתכננתם.

 

תחילה חשוב להבדיל בין סוגי הריצוף העיקריים הקיימים בשוק ולהכיר כמה מושגים כלליים מומלצים שיעזרו בהמשך.

 

ריצוף מתחלק לשני סוגים עיקריים - ריצוף טבעי וריצוף תעשייתי. הטבעי הוא ריצוף הנחצב מההר כגושי אבן גדולים ומנוסר לאריחים שעוברים עיבודים שונים. נהוג לכנותו "אבן טבעית". "שיש" הוא לא משטח העבודה במטבח שלכם ולא ריצוף מפואר של בית מלון, הוא בסה"כ כינוי לאבן טבעית שעברה ליטוש (עיבוד שמחליק ומבריק את האבן).

 

ריצוף תעשייתי כולל בתוכו את משפחות ה"קרמיקה" ו "גרניט פורצלן". אלה נוצרים במפעל בעזרת יציקה של חומרים שונים, שהעיקרי בהם הוא החרס, נשרפים בתנורים מיוחדים ונחתכים לאריחים, לרוב על ידי קרן לייזר (מכאן המושג "חיתוך לייזר"). ההבדלים המרכזיים בין קרמיקה לגרניט פורצלן הם שניים - הצביעה והחוזק. בקרמיקה רק השכבה העליונה צבועה, ובגרניט פורצלן כל האריח צבוע. גרניט הוא חומר חזק הרבה יותר הודות לאופן השריפה שלו ועל כן גם נפוץ כיום הרבה יותר.

 

יתרונות וחסרונות לכל סוג

 

מכאן והלאה זה הכול עניין של טעם אישי, אבל  רגע לפני שאתם מחליטים שימו לב - על מה להקפיד וממה להיזהר?

 

1. התעקשו לראות יותר מדוגמת אריח בודד, צירוף של 6 אריחים למשל יצור מראה שונה מאריח בודד, מראה קרוב הרבה יותר למציאות בבית - נסו ותגלו הבדל משמעותי.

 

2. פרשו את הדוגמאות על הרצפה במידת האפשר ולא בעמידה על מתקן התצוגה, התאורה וההשתקפות עשויים ליצור אפקט משמעותי משחשבתם.

 

3. אם מדובר בגרניט פורצלן, פרשו את האריחים עם מרווחים מינימליים של 2 מ"מ לפחות (פוגות) – כפי שנדרש לרצף בפועל. באולמות התצוגה לרוב מוצגים אריחים צמודים ללא מרווחים – מרווחים אלה יוצרים מראה כללי שונה לחלוטין בין התצוגה למציאות בשטח, ועובדה זו מהווה מקור אכזבות מספר אחד למראה הריצוף המתקבל בבית החדש.

 

הריצוף הסופי עשוי להיות שונה מכפי שחשבתם הריצוף הסופי עשוי להיות שונה מכפי שחשבתם

 

4. זכרו, כל ניסיון להצמיד את אריחי הגרניט פורצלן בזמן הריצוף לא זו בלבד שלא יעלים את הפוגות, אלא גם ידגיש את העיוותים באריח ועלול לגרום בחלוף הזמן לשבירתו בפינות או אפילו כבר תוך כדי עבודה. אם פוגות הם לא המראה שעליו חלמתם, בחרו אבן טבעית - ניתן להעלים בה כמעט לחלוטין את הפוגות.

 

5. בדקו את הכמויות היטב, ובכל מקרה הזמינו בין 10%-15% יותר, תמיד יש פחת, ולא מן הנמנע לפרק ולרצף שוב חלקים מסוימים בשל אילוצים בשטח.

 

6. זכרו שבגרניט פורצלן ייתכנו הבדלי גוונים בין סדרה אחת לאחרת גם אם מדובר באותו דגם בעל מספר קטלוגי זהה. למעשה זו סיבה נוספת להקפיד על ההמלצה בסעיף הקודם - אתם לא רוצים לגלות במקרה הטוב שהסדרה התחלפה ובמקרה הפחות טוב לגלות שהמלאי אזל.

 

7. מומלץ להזמין פנלים (שיפולים על הקיר) חתוכים מראש, ולא להשאיר את החיתוך לרצף בשטח. המהלך מייקר מעט את ההזמנה, אבל חוסך זמן יקר. החיתוך בבית המלאכה הוא גם מדויק ו"נקי" יותר מחיתוך במכונה ידנית בשטח.

 

8. "לאמיצים" בינכם המעוניינים לבחור בגרניט פורצלן איכותי – החזיקו ביד שני אריחים, הניחו אותם פנים אל פנים לאחר שהסרתם מהם אבק וגרגירים, ולחצו אחד כלפי השני בכל ארבעת הפינות. כך תגלו אם קיים מרווח המעיד על עיוות (בטן) באריח. עיוות של עד חצי מ"מ בכל פינה נחשב לסביר, אך כמובן שלא מחויב המציאות.

 

הכותב הוא קבלן שיפוצים, בוגר המחלקה לארכיטקטורה ויצ"ו חיפה, BSC מטעם אוניברסת קרדיף באנגליה והנדסאי אדריכלות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x