$
חדשות נדל

איך לסיים שיפוץ בלי "תוספות בנייה"?

כמעט כל שיפוץ שאנו עורכים בבית חורג מהתוכנית המקורית - מה שגורר תוספת למחיר. מה אפשר לעשות כדי לצמצם את הסיכוי להפתעות? טור שני בנושא

מישל אסולין 16:2701.09.12

תוספות הן אותם חלקים וסעיפי עבודה שלא נכללו בהצעת המחיר הראשונית מול הקבלן, עבורם שילמתם מעבר לתקציב הראשוני שהגדרתם. כל מי שעבר חוויית שיפוץ כולל בביתו, למד כבר בדרך הקשה שזה כמעט תמיד מסתיים בחריגות ותוספות בנייה. החל מ5%- במקרים סבירים עד ל-100% ויותר במקרים קיצוניים. האם ניתן למנוע את זה?

 

יש להבחין בין שלושה מקורות אפשריים שבגללם נוצרות תוספות בנייה:

 

1. תוספות שנובעות כתוצאה משינוי מהותי - יזום תוך כדי עבודה או לאחר ביצוע, כלומר לאחר סגירת חוזה והצעת מחיר עם הקבלן. לדוגמה: החלטה לצקת תקרת בטון במקום תקרת גבס, או, החלטה להרוס קיר ולבנות מחדש לצורך הגדלת חלל שהלקוח לא מרוצה מגדלו. 

 

2. תוספות שניתן היה לצפות אותן – בדרך כלל שינוי כמותי שנגזר ממחיר היחידה, דוגמה נפוצה: מספר גדול יותר של נקודות חשמל מהמתוכנן, או לחילופין סעיפים שפשוט נשמטו מכתבי הכמויות והכרחיים לביצוע לצורך השלמת העבודות.

 

3. תוספות בלתי צפויות. לדוגמה: צינור מים ראשי ישן בתוך הקיר, שמתפוצץ תוך כדי עבודה.

 

האם לריצוף הזה התכוונתם? האם לריצוף הזה התכוונתם?

  

לפיכך יש לנקוט מספר צעדים מוקפדים מראש כדי להקטין את "ההפתעות" ולתכנן את התקציב קרוב ביותר למציאות:

 

1. תיאום תכניות - העובדה שיש בידכם סט תכניות ( בינוי, חשמל, מיזוג אינסטלציה וכן הלאה) אינה אומרת שאפשר להתחיל. העזרו במומחים לעניין, מהנדס, מפקח וכד'. כמו למשל מיקום מזגנים וקביעת גדלם.

 

2. התחילו בעבודות השיפוץ רק לאחר שתמחרתם ובחרתם את מקסימום המרכיבים, רבים נוטים להתחיל בעבודות השיפוץ ותוך כדי תנועה ניגשים למלאכת הבחירה והטיולים ברשתות השונות לבחירת חומרי הגמר. אל תעשו זאת.

 

3. היו בטוחים שאתם מבינים את התכנון, שלמים איתו ומקבלים את הפשרות בדרך. דרשו מהמתכננים עוד ועוד כלים כגון: תלת מימד, הדמיות, הצצה בחללים דומים בבתים אחרים, צילומים וכו'.

 

4. התייעצו עם כאלה שערכו שיפוץ ולימדו באיזה חלקים היו חריגות אצלם - תופתעו לגלות שיש חלקים שעשויים לחזור על עצמם.

 

5. כל עוד לא התחלתם בעבודות ניתן לשלוט ולשנות את התקציב: להחליף חיפויים, ריצופים, אסלות, ברזים וכד' כאוות נפשכם. אבל לא אחרי תחילת העבודה, כדי לא להוסיף הוצאות.

 

6. ישנם קבלנים שישמחו להתקשר אתכם בחוזה "פאושלי", כלומר חוזה שאינו למדידה כמותית אלא אמור לכלול את הכל על בסיס התוכניות והמפרטים הטכניים. במקרה כזה באחריות הקבלן לשקלל את מרבית הסיכונים שהוא צופה מניסיונו. חוזה כזה עשוי בהחלט לייקר את ההצעה עד כ-20% מראש, אבל יאפשר לכם לדעת היכן יסתיים התקציב קרוב ביותר למציאות.

 

7. וטיפ אחרון – תכננו מראש את התקציב כך שהוא כולל בתוכו 10% בלתי צפויים על כל צרה שלא תבוא. 

 

 

הכותב הוא קבלן שיפוצים, בוגר המחלקה לארכיטקטורה ויצ"ו חיפה, BSC מטעם אוניברסת קרדיף באנגליה והנדסאי אדריכלות

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x