$
נדל

בדרך למעלה - באר שבע: השכונות שמקיפות את האוניברסיטה

מחירי הדיור בשכונות ג', ד' ו־ו' בבירת הנגב עלו בשנים האחרונות במאות אחוזים. בעבר נחשבו השכונות למוזנחות, אבל אז ביצעה בהן העירייה שדרוג מקיף

שי פאוזנר 09:5329.03.12

לאחר שנים ששוק הנדל"ן כמעט התעלם ממנה, הפכה באר שבע לאחת הערים המבוקשות בישראל. עוד בטרם יצאה לדרך התוכנית להעתקת מחנות צה"ל לנגב, הפכו כמה מוקדים בעיר ללהיט בקרב משקיעים המתעניינים בדירות להשכרה. אלה נמשכו לשכונות ג', ד' ו־ו' המקיפות את האוניברסיטה, והציבו את העיר בין 2009 ל־2010 בראש רשימת ההשקעות המוצלחות.

 

 

היות שתהליכי השכרה ומכירה נמשכים זמן רב, ביקשנו לבדוק מה עשה הכסף של המשקיעים בשכונות אלה לאורך חמש שנים מלאות. המספרים מותירים גם שועלי נדל"ן ותיקים פעורי פה: מעקב שביצעה רשת התיווך אנגלו־סכסון אחר שוק הדירות להשכרה בעיר מצביע על עליות של עד 180% בדירות 4 חדרים ושל עד 275% בדירות קטנות יותר של 3 חדרים.

 

 

האוכלוסייה השתנתה

 

התנודתיות בשווקים ורמות הריבית הנמוכות הביאו משקיעים לחפש השקעות מחוץ לאזור המגורים שלהם, אבל בחירתם להשקיע דווקא בדירות בבאר שבע אינה טריוויאלית. הדברים מתחדדים כאשר מדברים על שכונות ג' וד' שנחשבו בעבר למוזנחות מאוד.

 

התפלגות הגילים בשלוש השכונות התפלגות הגילים בשלוש השכונות

איך בכל זאת התרחש התהליך? ככל הנראה, בעקבות החלטת עיריית באר שבע לפני כעשור לשדרג את האזור המוזנח. בשלוש השכונות בוצעו הליכי התחדשות קלאסיים: שיפור של מבנים קיימים והקמת תשתיות, שיפוץ חזיתות של בתים ועוד.

 

איציק דואיב מאנגלו־סכסון בבאר שבע מספר כי הטיפול בשכונה הביא לשינוי דמוגרפי, שנולד עקב הזדקנות ועזיבת שכנים רבים בה. "בגלל הקרבה לאוניברסיטה תמיד היו פה סטודנטים, אבל הבום הגדול היה בחמש השנים האחרונות. המהפך החל בשכונות ג' וד' ב־2005, כשהעירייה החלה לשפץ בתים ברחובות כמו רוטנברג וחנה סנש. השינוי הביא את המשקיעים הראשונים, ואחריהם באו רבים אחרים שהבינו את הפוטנציאל".

 

ואמנם, לפי נתוני אתר WinWin שיעור הצעירים בשכונות עלה בשנים האחרונות ועומד על 41% (בני 34-0). גם שיעור הלא נשואים (בקרב בני 34-18) נחשב גבוה ועומד על 32%.

 

דואיב מוסיף כי לאחר שבשנים הראשונות לפרויקט עסקו בעירייה בטיפול בדירות עצמן, בשנתיים האחרונות החלה העירייה לטפל גם בחזות הרחובות. המהלך תרם להמשך הנהירה של המשקיעים לאזור גם בשנה האחרונה, שבה נרשמה בכל הארץ ירידה בתחום הדירות להשקעה, על רקע החלטת הממשלה לבטל ב־2013 את הפטור ממס שבח על דירות אלה.

 

 

יש גם בנייה לגובה

 

כפי שקורה בדרך כלל כשמשקיעים מציפים אזור גדול, גם בבאר שבע "זלגה" השפעת פריחתן של שכונות מרכז העיר הישן לאזורים סמוכים. "בשורה התחתונה, עוד בטרם הגיע לפה ראשון אנשי הצבא, באר שבע היא אחת הערים שעברו את השינוי הבולט בישראל בתחום הדירות החדשות בשנים האחרונות", אומר עמוס דבוש, סמנכ"ל השיווק של י.ח דמרי, מחברות הבנייה הגדולות בישראל.

 

"הנטייה הטבעית של יזמים היא לבנות בעיקר בקצות העיר, בשכונות פלח 7 ורמות החדשות יותר, ובכל זאת החלטנו לבנות גם במרכז העיר בעקבות מה שקרה פה בשנים האחרונות. המרכז רק החל להתפתח, והעירייה מעודדת בו בנייה לגובה שלא היתה כמוה בעיר מעולם. אנחנו בונים, למשל, מגדל של 28 קומות".

 

לדברי דבוש, מחירי הדירות החדשות במרכז זינקו בשיעורים דומים למחירי הדירות הישנות. "דירות 3 חדרים שנבנו פה לפני חמש שנים נמכרו אז ב־540 אלף שקל, ונמכרות כיום ב־850 אלף שקל. עיקר הרוכשים הם אמנם תושבי האזור, אבל בשנה האחרונה התרחבה רכישת דירות חדשות להשכרה של 4–5 חדרים, שמושכרות ב־3,800–2,500 שקל לחודש".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x