$
נדל

ישראל ביתנו: נתניהו הסכים לדון מחדש בממשלה בדיור בר-השגה

בתמורה סיעת ישראל ביתנו תתמוך מחר ברפורמה בחוק התכנון והבנייה. קודם לכן הוועדה המשותפת בכנסת עצרה את דיוניה ברפורמה לאחר שלא הצליחה לגייס רוב קואליציוני להצבעה על הסעיף המרכזי העוסק בהרכב המועצה הארצית לתכנון ובנייה

תומר אביטל ושי פאוזנר 21:3212.03.12

 

הישג לסיעת ישראל ביתנו: לדברי הסיעה, ראש הממשלה בנימין נתניהו הסכים להחזיר לדיון בממשלה את הקריטריונים לדיור בר-השגה. בתמורה סיעת ישראל

ביתנו תתמוך מחר ברפורמה בחוק התכנון והבנייה.

 

המשמעות של הדיון המחודש בממשלה - מתן אפשרות נוספת להוספת הקריטריון של מיצוי כושר השתכרות כתנאי סף לדיור מסובסד.

 

קודם לכן, הרפורמה בחוק התכנון והבנייה הגיעה היום (ב') להצבעה בוועדה המשותפת פנים וכלכלה, במה שאמור להוות את השלב המכריע והלפני אחרון שלה, אך הדיון ברפורמה פוצץ.

 

נתניהו, שרואה בחוק החדש שיחליף את חוק התכנון והבנייה הוותיק את הרפורמה הכלכלית החשובה ביותר בכנסת הנוכחית, נתקל בהפתעה לא צפויה ולא נעימה מבחינתו. מיד עם תחילת ההצבעה הסתבר כי דווקא מבית, מהקואליציה, הוא זוכה להתנגדות שטרפה את הקלפים ואילצה את הוועדה לעצור את דיוניה. הדיונים, שאמורים להתחדש מחר, נעצרו לאחר שנציגה של ישראל ביתנו הצביע נגד הסעיף הראשון שהועלה לדיון - החלטה על הרכב המועצה הארצית לתכנון ובנייה. "רפורמת המרפסות" - כפי שקרא לה נתניהו כאשר הציג אותה לפני כמעט שלוש וחצי שנים - נועדה לקצר ולייעל את תהליכי התכנון והרישוי של הבנייה בישראל. הרפורמה אמורה להתעצב ולהגיע לקו הגמר שלה בימים הקרובים, ואם לא יהיו הפתעות תעמוד להצבעה בכנסת מייד אחרי פסח.

 

היום הגיע כאמור הליך אישור החוק, שהוא הארוך ביותר שהוגש אי פעם לאישור הכנסת, לשלב המכריע ביותר. בשלב זה דנים נציגי הממשלה והאופוזיציה בוועדה המשותפת פנים וכלכלה בכל אחד מ־630 סעיפיו, שומעים את ההתנגדויות לכל סעיף שחצה את רף 1,000 ההתנגדויות מהציבור, ומצביעים עליהם. 

 

ההצבעה שימשה למעשה הזדמנות מעולה להפעלת שרירים קואליציונית. בעוד כשבועיים הכנסת יוצאת לפגרה, ובעקבות הלחץ הציבורי עליו, נתניהו כבר התחייב לעכב את אישורה הסופי של הרפורמה עד לאחרי פסח. אלא שלפי ההסכם, על ועדת הפנים והכלכלה לאשר אותה טרום הפגרה כדי למנוע הפתעות במושב הבא. נתניהו הרי יודע שאם הרפורמה תישאר פרוצה במהלך הפגרה הח"כים עלולים לשוב ממנה עם כוחות מחודשים להציג הישגים לציבור הבוחרים.

 

הקלף של ישראל ביתנו

 

על הקלף הזה שיחקה סיעת ישראל ביתנו. הסיעה הורתה לחבר הוועדה מטעמה ח"כ חמד עמאר, ששימש כלשון המאזניים, להתנגד לחוק ומייד לאחר מכן הציבה בפני נתניהו הצעה לפשרה: שר מטעמה יצורף לוועדה הממשלתית שאמורה לנסח קריטריונים לדיור בר־השגה.

 

על אף שנראה כי מדובר בהצעה לגיטימית, היא משמשת כפצצה קואליציונית. אחרי מאבק קשה שבשיאו הגישה הסיעה בג"צ נגד הממשלה, ביכר נתניהו את ש"ס על פני ישראל ביתנו, סירב להכניס את הקריטריון של מיצוי כושר השתכרות והסתפק במתן תעדוף למילואימניקים. ישראל ביתנו, שמבקשת להניף את דגל השוויון בנטל, מצאה פלטפורמה מצוינת לחדש את הדרישה. באופוזיציה ובארגוני הסביבה מיהרו לברך על המהלך, ואולם במידה שנתניהו יענה לה, ישראל ביתנו תסיר את התנגדותה. בעקבות הדברים, הזמין נתניהו את יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן לפגישה בניסיון להגיע להסכמה. 

 

חידת התקציב

 

על מנת לעמוד בזמנים, תוכניתו של יו"ר ועדת הפנים והכלכלה ח"כ אמנון כהן היא לבצע דיון מרתוני ולהשלים את ההצבעה בכל סעיפי החוק עד ליום רביעי בלילה. הדבר מעט משונה, שכן כהן עצמו אמר לקראת הדיונים כי התקציב הנדרש לשם יישום הרפורמה צריך לעמוד על 800 מיליון שקל לפחות, בעוד האוצר דיווח כי הוא מתקצב אותה ב־410 מיליון שקל בלבד. מול כהן מתייצבת אופוזיציה נחושה שמוביל ח"כ דב חנין.

 

הנושא הראשון שפתח את המרתון היה דיון בדרישת הממשלה לשנות את הרכב המועצה הארצית לתכנון ובנייה - הגוף המשמש כ"בית המשפט העליון" של התחום. בבוקר ניסו נציגי הקואליציה בוועדה להביא לאישור סעיף מהפכני לפיו תכלול המועצה הארצית נציג של לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, או במילים אחרות, לראשונה אמור נציג שבין השאר מייצג את הקבלנים והיזמים לשבת בגוף החזק ביותר בתחום אישור הבנייה במשק. החשש הוא שחברות הבנייה ינצלו את המעמד החדש לטובתן.

 

אם לא די בכך, נדרשה הוועדה לאשר גם הצעה לפיה יוכפל מספר נציגי הממשלה והרשויות המקומיות במועצה הארצית. בשלב זה הדיון התפוצץ לאחר התפרעות של נציגי הארגונים הירוקים שנכחו במקום, ונציג ישראל ביתנו כאמור הפתיע והביא לעצירת הליך ההצבעות.

 

הרפורמה צפויה להחליש מאוד את הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה, המשמשות מפקח מרכזי על התנהלות הרשויות המקומיות בתחום זה. היא קובעת שיש לתת זכויות נרחבות לוועדות לתכנון המקומיות כדי לקצר לכמה חודשים את אישור התוכנית המפורטת לבנייה, ולתקופה של עד שנה את אישור התב"ע, תוכנית בניין עיר שאישורה כיום נמשך שנתיים עד חמש שנים. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x