$
נדל

בכירים בשוק הנדל"ן: "מישהו הכניס לצעירים לראש שמחירי הדירות יירדו"

תמיר דגן, מנכ"ל חברת שיכון ובינוי נדל"ן, בכנס: "האופוריה ששררה באמצע 2011 של גידול בהתחלות בנייה הולכת ונעלמת, בקיץ הבא נשמע את הזמירות ששמענו בקיץ שעבר"

"האם מחירי הדירות ירדו בשנה הקרובה?' בשאלה זו נפתח כנס בכירי הנדל"ן של קבוצת ניהול הסיכונים דן אנד ברדסטריט בו השתתפו כ-20 מנכ"לים ובעלים של קבוצות יזמיות. אצבע אחת לא הורמה באוויר. עם זאת גם בשאלה העוקבת: 'האם מחירי הדירות יעלו?, לא נראו הידיים מונפות. המסקנה של מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, חיים כהן, היתה כי החברות נוהגות כיום ב'אופטימיות זהירה' ונוטות לשמור על פרופיל נמוך בכל הקשור לתחזיות ונבואות תידיות.

 

"אנחנו לא רואים קמפיינים גדולים או חברות שמפזרות כסף בשיווק. זו לא התקופה האגרסיבית שכל אחד עושה מה שהוא רוצה", מסביר כהן בשיחה עם "כלכליסט", ומוסיף: "ככל שחברות הנדל"ן ידעו לנהל את הסיכונים שלהן טוב יותר - וזה אומר בהכרח לא לקפוץ לכל קרקע, לדעת איך לגייס כסף בצורה נכונה ולא לבנות על מחירים גבוהים לכל מטר רבוע - כך הן יעמדו בפני סיכונים נמוכים יותר".

 

תמיר דגן, מנכ"ל חברת שיכון ובינוי נדל"ן בראשית הכנס, אמר כי "כשמנתחים את המציאות המקרו כלכלית רואים שהיא לא השתנתה הרבה - הריבית עדין נמוכה ויש עדיין ביקוש של זוגות צעירים לדירות. אבל זה ביקוש כבוש כי מישהו הכניס להם לראש שהמחירים ירדו", אמר

 

תמיר דגן תמיר דגן

לדבריו, "זוגות צעירים ומשקיעים מחפשים הזדמנויות והפריפריה הופכת למאוד נגישה בעקבות שיפור הכבישים והרכבות .התחושה במקומות כמו חדרה, לדוגמה, היא שהולכים לקראת הזוגות הצעירים. הביקוש עדיין קיים, קרקעות לא משתחררות והתוצאה מצד היזמים והקבלנים היא שאין התחלות בנייה, לכן האופוריה ששררה באמצע 2011 של גידול בהתחלות בנייה הולכת ונעלמת, בקיץ הבא נשמע את הזמירות ששמענו בקיץ שעבר".

 

גם אופיר גרינברג, מנכ"ל קבוצת אזורים, חושב שהביקושים עדיין ישנם אבל הם כבושים. "אנחנו קשובים ללקוחות ויודעים שהם רוצים יותר דירות קטנות וגם מוכנים לצאת לפריפריה ואנחנו נמצאים גם שם. יש עדין ליווי פיננסי, אבל אין ספק שמצבם של היזמים הגדולים טוב יותר".

 

אורן הוד, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים, הפגין אופטימיות ואמר כי החברה סיימה את השנה האחרונה עם מחזור מכירות יפה. "אנחנו רואים שכשאנחנו יודעים לתת לרוכשים את המחיר שהם מחפשים הם יודעים ללכת ולהביא את הכסף וזה לא משנה אם מדובר בפרויקט בתלמי מנשה, פתח תקווה, קריית ים או נתניה. אם אתמול נמכרה דירה בנתניה ביר ימים ב-2.7 מיליון אז זה אומר שעדין יש ביקושים".

 

רוב המשתתפים בכנס הביעו חוסר נכונות להיכנס לתחום הדיור להשכרה, למרות ניסיונותיו של שר השיכון אריאל אטיאס לעניין אותם במכרזים מסוג זה. "זה לא שוק שמעניין. לא אותנו לפחות" מסביר אבי מוסלר, מנכ"ל אמות השקות המתמחה בנדל"ן מניב. "פוטנציאל השכירות בארץ מגלם תשואות מאוד נמוכות עם התעסקות מאוד גדולה.

 

דגן חיזק את דבריו של מוסלר, ואמר כי למרות ששיכון ובינוי מחזיקה כיום דיור להשכרה במעונות תל אביב הוא אינו רואה גוף מוסדי שיכנס לשוק הזה בתשואות של 4-5%. "אם המדינה לא תבין שהיא צריכה לתת 'סוכריות' נוספות כמו הטבות מס השוק הזה לא יתרומם בישראל".

 

לא בר השגה

 

גם בנושא דיור בר השגה היו המשתתפים סקפטיים. ליטל גינדי-מטלון מבעלי גינדי החזקות, אמרה כי גינדי היתה המשתתפת היחידה במכרז לדיור בר השגה בשכונת שפירא, אך העירייה פשוט לא קיבלה את ההצעה של החברה והמכרז בוטל. המשתתפים הסכימו פה אחד כי הרגולציה כיום לא מאפשרת לתחום להתרומם.

 

גיל גבע, מנכ"ל חברת תדהר הסביר כי לדעתו הוזלה במחירי הדירות טמונה בתכנון לטווח ארוך. "אין סיבה שייקח ליזם שנה או שנתיים להוציא היתר בנייה כשהתכנית כבר מאושרת. אני חושב שצריך לחפש את ההוזלות לא בקרמיקה אלא בתחום התכנון וכוח העבודה הזמין. לא יכול להיות שענף שמייצר מוצר כזה חשוב כמו דירה פועל בלי כוח עבודה יציב".

 

ניר יחזקאלי, מנכ"ל חברת ב.יאיר, הסביר כי העלייה במחירי הדירות היתה נעצרת לדעתו גם ללא המחאה החברתית. "היתה חגיגה והיא נגמרה. עושה רושם שלקראת האביב יהיה טוב יותר"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x