$
נדל

"דמי השכירות בשוק המשרדים יצנחו ב־40%"

ההצפה הצפויה בשטחי המשרדים בגוש דן עד שנת 2014 עלולה לגבות מחיר כבד מהחברות היזמיות, כך עולה מסקירת חברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי בן שחר. כדי להתמודד עם התחרות הגוברת יידרשו יזמים להקפיד לשנות שיטות ניהול ולהוריד את דמי השכירות

שוק המשרדים, שנהנה מעליות מחירי השכירות בשנתיים האחרונות, עומד בפני היפוך מגמה. החל מהשנה, תחל ירידה מתונה בדמי השכירות למשרדים שתלך ותתעצם עד סוף 2014, אז תסתיים בנייתם של כ־20 מגדלים בשטח כולל של כ־570 אלף מ"ר - כך עולה מסקירת שוק המשרדים שערכה חברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי בן שחר. לפי הסקירה, מחירי השכירות הממוצעים, העומדים כיום על כ־80 שקל למ"ר, צפויים לרדת לכ־50 שקל למ"ר ב־2014, המשקפים צניחה חדה של כמעט 40%.

 

מהסקירה עולה כי בשנים 2012–2014 יגדל שטח המשרדים במטרופולין גוש דן ללא פרופורציה לרמת הביקושים. המטרופולין כולל את הערים תל אביב, רמת גן, גבעתיים, בני ברק, גבעת שמואל, פתח תקווה והוד השרון, כשהערים המובילות בתוספת הבנייה הן: תל אביב, בני ברק ופתח תקווה. הביקושים האמיתיים לפי הסקירה עומדים על כ־320 אלף מ"ר בלבד עד ל־2016.

 

 

 

 

"השנים 2013–2014 צפויות להיות שנות 'גיא ההריגה' לשוק המשרדים", אומר תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת צ'מנסקי בן שחר. לדבריו, חברות שהחלו לבנות היום ופתחו בהליך השיווק, נמצאות ביתרון על פני חברות שיגיעו לשלב האכלוס בעוד שנתיים או שלוש. "בין החברות בעלות יתרון כזה - חברת אמות עם המגדל שנבנה כיום בפתם תקווה, וחברת צ'מפיון מוטורס שבונה בבני ברק. לעומת זאת, למי שיסיים ב־2013–2014 צפוי תהליך אכלוס ארוך יותר כמו גם צורך בהורדת מחירים", אומר בן שחר.

 

מגמה נוספת שנצפתה בסקירה של צ'מנסקי בן שחר היא מעבר של שוק המשרדים מהשכרה בלבד למכירה. לדברי בן שחר, כבר היום כשליש מהחברות הפועלות בגוש דן מעדיפות לרכוש קומות במגדל משרדים במקום לשכור במחירי שכירות גבוהים. "מטר רבוע לרכישה בשוק עומד על כ־10,000 שקל בגוש דן, ובתל אביב המחיר אף מגיע ל־10–12 אלף שקל. הפער בין מחיר הקנייה למחיר השכירות מצטמצם, ולכן אנחנו רואים את התופעה הזו מתחזקת ולא רק בקבוצות רכישה - למשל במגדלים של קבוצת חג'ג ברחוב הארבעה שמציעים שטחים למכירה, או בפרויקט של אלקטרה במגדלי הרכבת".

 

 

מגמה נוספת שמתחזקת לפי הסקירה היא מיצוב לפי תחומי תעסוקה. כך, תחום ההייטק פורח למשל בקריית עתידים (75% מהשטח המושכר) ופארק אזורים (80%). עסקים פיננסיים מתמקדים במתחם הבורסה (89%) או שדרות רוטשילד (90%).

 

בן שחר מסביר כי בין המרכיבים החשובים למשיכת שוכרים נמצאים רמת הניהול והאחזקה של קומת הרחוב, מגוון המסעדות והחניה. "לרמת החייל למשל יש יתרון לעומת הבורסה בגלל המסעדות והשטחים הפתוחים. הבורסה הולכת ויורדת, והיתרון היחיד שלה הוא הקרבה לאיילון ולרכבת". בן שחר מציע לבעלי המגדלים שמעוניינים לשמור על תפוסות גבוהות גם בעת תחרות גוברת, לפנות לרשות המקומית ולדרוש ניהול ותחזוקה של המתחם. "הרצליה הקימה מינהלת לאזור התעשייה שתפעל כמו הנהלה של פארק תעשייה. היוזמה הזו עדיין בתחילת דרכה, אבל אין ספק שזהו הצעד הנכון".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x