$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט": אקירוב נטש את מגדל עתידים

חילוקי דעות סביב ניהול מגדל המשרדים של האוניברסיטה ועיריית ת"א בקריית עתידים, והעובדה שרק 4 מ־35 הקומות הושכרו, גרמו להתפטרות היועץ לפרויקט, אלפרד אקירוב. 600 מיליון שקל, רובם כסף ציבורי, עלולים להפוך לפיל לבן

דותן לוי 07:0012.12.11

איש העסקים אלפרד אקירוב הגיש לאחרונה את התפטרותו מתפקיד יו"ר ועדת הכספים של חברת עתידים, כך נודע ל"כלכליסט". לפי גורמים בחברה, מכתב ההתפטרות של אקירוב - אשר עשה את עבודתו בהתנדבות - מסכם תקופה ארוכה של חילוקי דעות בינו לבין הדירקטוריון של חברת עתידים, המנהלת והמקימה של קריית עתידים ברמת החייל.

 

המחלוקת נסבה בעיקר על שיווק שטחי המשרדים במגדל קריית עתידים: בעוד שאקירוב עמד על כך שיש לדרוש מחירי שכירות גבוהים כדי לא לפגוע ביוקרתו של המגדל, הדירקטוריון סבר שיש להוריד את המחירים לצורך עמידה ביעד האכלוס. מתברר כי זה זמן רב שמנהלי עתידים מתקשים להשכיר שטחים במגדל לנוכח המחירים הגבוהים שהם דורשים עבורו.

 

מגדל עתידים. אמור היה להיפתח בפברואר הקרוב מגדל עתידים. אמור היה להיפתח בפברואר הקרוב צילום: זוהר שטרית

קריית עתידים משתרעת על שטח של 90 דונם וכוללת 12 בניינים, ובהם מגדל קריית עתידים שנמצא בבנייה. התפוסה בקריה כיום עומדת על 96% ומאוכלסת על ידי כ־100 חברות. לחברת עתידים - המוחזקת בחלקים שווים בידי עיריית תל אביב ואוניברסיטת תל־אביב - עתודות קרקע לשני מגדלים נוספים, אשר יקודמו בהתאם להצלחת שיווק השטחים במגדל הנבנה.

 

יו"ר חברת עתידים הוא ראש עיריית תל אביב רון חולדאי. אקירוב, שפעל בהתנדבות שנים ארוכות באוניברסיטת תל־אביב, הגיע לעתידים כנציג האוניברסיטה מתוקף מומחיותו בתחום הנדל"ן. אקירוב הוא בעל השליטה בחברת הנדל"ן אלרוב, וכאשר הבין שמגדל עתידים אינו עומד בציפיות שתלו בו, העדיף לנטוש את חברת עתידים.

 

מגדל עתידים נחשב לחריג, אפילו בנוף הבניינים הגדולים של רמת החייל. הוא מתנשא לגובה של 35 קומות, כאשר כל קומה משתרעת על 2,000 מ"ר. במגדל שתי קומות מסחר בשטח 3,000 מ"ר לקומה וחמש קומות חניה בשטח כולל של 52 אלף מ"ר. בסופו של דבר יכלול המגדל 125 אלף מ"ר של שטחי משרדים ומסחר שיוקמו בהשקעה של 600 מיליון שקל. אשר רובו מומן מכספי ציבור - מאחר שמקורו בעיריית תל אביב.

 

האטה יזומה?

 

עם אכלוס המגדל יוכפלו למעשה שטחי המשרדים בקריית עתידים כולה. במסיבת עיתונאים שקיימה חברת עתידים לפני כשנה היא העריכה שהפתיחה הרשמית של המגדל תתבצע בפברואר 2012, כלומר בעוד כחודש וחצי. אז נאמר כי המגדל ייפתח במועד - ללא קשר להיקף השטחים שיושכרו בו. אך כיום כבר נשמעים קולות אחרים.

 

על פי הערכה מחודשת, המגדל ייפתח רק לקראת סוף 2012. גורם בכיר בעתידים אמר ל"כלכליסט" כי הסיבה לעיכוב נגרמה בשל קבלני הביצוע אשר טרם סיימו את העבודות בשטחים הציבוריים. גורם אחר אמר כי בעתידים החליטו לבצע האטה יזומה של קצב הבנייה בשל היעדר שוכרים.

 

גם בשלב זה, לא ברור כמה שטחים הושכרו במגדל. לפני כשנה ציינו בחברת עתידים כי הקומות העליונות, 35–29, הושכרו במחירים של 85–80 שקל למ"ר, וכי החברה נמצאת במו"מ להשכרת קומות 4–1 לחברת הייטק ולהשכרת שתיים־שלוש קומות נוספות באמצע המגדל. מאז חלפה שנה, ומלבד אותן קומות שכנראה הושכרו, בעתידים מספרים בעיקר על משאים ומתנים. לדברי גורם בחברה, מתנהל מו"מ עם תשע חברות שונות ועם כולן סוכם על אכלוס בעוד שנה מהיום. כך או כך, ההערכות הן שגם אם חלק מהקומות הושכרו, עדיין מדובר בחלק קטן שלא מגיע לרבע משטח המגדל.

 

ההייטק לא מסתער

 

לדברי אלעד פוקס, מנכ"ל משותף בחברת אינדקס נדל"ן המתמחה בשיווק שטחי משרדים ברמת החייל ובקריית עתידים, המחירים הנהוגים כיום ברמת החייל נעים סביב 60–65 שקל למ"ר במגדלים המפוארים (כגון מגדלי זיו), כאשר בשאר הבניינים המחירים נמוכים יותר. לעומת זאת, במגדל עתידים דרשו עד לאחרונה מחיר של 70 שקל למ"ר עבור רמת מעטפת בלבד (בנייה חשופה, ללא גימור) - כך שלאחר ביצוע עבודות הגמר יגיע מחיר ההשכרה לכ־90 שקל למ"ר.

 

מתווך אחר המתמחה בנדל"ן מסחרי באזור תלה את הבעיה בהיקף העצום של שטחי המשרדים במגדל עתידים. "השטחים המיועדים להשכרה גדולים כל כך, עד שהם מתאימים בעיקר לחברות הייטק - אבל אלו חברות שבדרך כלל אינן מסוגלות להתמודד עם המחירים הגבוהים הללו, ולכן הן יעדיפו להתרחק מעט לפריפריה ולקבל מחירים של 50 שקל למ"ר, לרמת המעטפת".

 

המתווך ציין כי "נכון שישנם שטחי משרדים מסוימים ברמת החייל המושכרים במחיר של 90 שקל למ"ר, אבל מדובר בשטחים קטנים יחסית. חברות שמשכירות אלפי מ"ר דורשות - ומקבלות - כמעט תמיד הנחה משמעותית בדמי השכירות בשל היקף השטחים המושכרים".

 

גורם נוסף בחברת עתידים הודה בפני "כלכליסט" כי הלחץ להורדת מחירים פעל את פעולתו, והחברה החליטה להוריד את מחירי השכירות ל־60–65 שקל למ"ר ברמת המעטפת - גם בקומות העליונות של המגדל. עם זאת, גם לאחר

ההוזלה אין נהירה של חברות הייטק. "אנחנו מנסים להתאים את עצמנו לשוק, לנוכח הקושי של חברות רבות להשקיע בעבודות הגמר בשל המצב הכלכלי. ההערכה היא שכאשר המצב הכלכלי בעולם יתבהר, נחזור להיות קצת יותר קשוחים בכל הקשור למחירי ההשכרה. צריך לזכור שבסך הכל אנחנו לא ממונפים ולא משלמים ריביות".

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "עם תחילת הפרויקט נקבעה מדיניות והוסכם על קצב השקעות ועל אבני דרך, ובהתאם לכך הפרויקט התקדם. החברה פועלת על פי מדיניות זו, כאשר בתקופה הקרובה תתקבל החלטה לגבי המשך קצב ההשקעות כדי לסיים את הבנייה במועד שייקבע. אלפרד אקירוב עבד בהתנדבות מטעם אוניברסיטת תל־אביב, ומאחר שהפסיק את פעילותו באוניברסיטה, הופסקה גם פעילותו בחברת עתידים".

 

אלפרד אקירוב סירב להגיב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x