$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט": דמי השכירות באזורי מסחר בארץ זינקו ב-9% בשנה האחרונה

מחקר בינלאומי של קושמן אנד ויקפילד מגלה כי ישראל קפצה מהמקום ה־35 בעולם למקום ה־19 בעלות השכירות המסחרית. קניון רמת אביב הוא שטח המסחר היקר במזרח התיכון וביבשת אפריקה

דותן לוי 07:0403.10.11

מחקר חובק עולם של חברת המחקר והנדל"ן העולמית קושמן וויקפילד (Cushman & Wakefield), המיוצגת בשוק המקומי על ידי אינטר ישראל, מספק הסבר נוסף ליוקר המחיה בישראל: המחקר, שנערך בקרב 63 מדינות, מצא כי ישראל רשמה את הזינוק החד ביותר בגובה דמי שכירות באזורי מסחר בשנה האחרונה (מיוני 2010 עד ליוני 2011). הזינוק בשיעור 8.9% הקפיץ את ישראל מהמקום ה־35 למקום ה־19 בעולם בדירוג יוקר השכירות המסחרית בעולם, בין הולנד (מקום 18) וקנדה (מקום 20).

 

עלייה נוספת בשכירות המסחרית ב־2012

 

המחקר, המדרג את המדינות לפי שקלול דמי השכירות באזורי המסחר היקרים ביותר בהן, מיקם את קניון רמת אביב כאזור המסחר היקר ביותר בישראל, ולמעשה כיקר ביותר במזרח התיכון וביבשת אפריקה, עם דמי שכירות של 2,433 יורו למ"ר לשנה (כ־202 יורו למ"ר לחודש). במקום השני, בהפרש ניכר, נמצא דיזנגוף סנטר עם דמי שכירות של 1,500 יורו למ"ר לשנה. אחריו ממוקמים קניון מלחה - 1,470 יורו ומרכז אשרפייה בביירות - 1,379 יורו לשנה.

 

את העליות החדות בדמי השכירות בקניונים בישראל מסבירים עורכי המחקר בביקוש גבוה מצד שוכרים, בעיקר באזור בתל אביב. העורכים מעריכים כי במרכזים יוקרתיים, שנמצאים בלב אזורי הביקוש, צפויה עלייה נוספת בדמי השכירות עד לסוף 2012. לטענתם, השכירות גם במרכזים מסחריים הממוקמים מחוץ למרכזי הערים צפויה להתייקר, בעקבות גידול בהגירה לפרברים.

 

בניגוד להערכת המחקר, מנבא אופק גבאי, מנהל מחלקת השקעות באינטר ישראל, כי צפויה עצירה מסוימת בעליות המחירים. לדברי גבאי, השחיקה בכוח הצרכני, המחאה החברתית ששטפה את המדינה וחוסר הוודאות הכלכלית בתקופה זו הן הסיבות לכך. "ישראל לא חוותה משבר כלכלי כמו שראינו בספרד, יוון וארצות הברית אבל לאור האירועים האחרונים וחוסר היציבות הכלכלית הנוכחית, אני לא רואה כיצד יוכלו בעלי הנכסים להעלות את מחירי השכירות. במיוחד כשמביאים בחשבון את הגידול בהיצע שטחי המסחר כתוצאה מפתיחתם של כמה קניונים חדשים".

 

 

יבשת אסיה מתייקרת ואירופה קופאת

 

אזורי המסחר בארה"ב עדיין נחשבים היקרים ביותר, ואחריהם אלו של הונג קונג ויפן. השינוי המשמעותי בצמרת עשר המדינות עם השכירות המסחרית הגבוהה ביותר הגיע מכיוונה של אוסטרליה שדילגה מהמקום התשיעי אשתקד למקום הרביעי.

 

ברמת היבשות, הגידול החד ביותר במחירי השכירות המסחרית נרשם באסיה והפסיפיק ועמד על 12.2% לעומת אשתקד. מחיר השכירות הממוצע ביבשת הוא 2,376 יורו למ"ר לשנה - גבוה מהשכירות הממוצעת בצפון אמריקה העומדת על 2,241 יורו. עליית המחירים באסיה והפאסיפיק נובעת מצמיחה חדה בביקוש לשטחי מסחר יוקרתיים, בעיקר בהודו ובסין. לעומת זאת, באירופה נרשמו עליות מתונות יותר בשיעור של 1.9% בלבד במחירי השכירות המסחרית.

 

מבדיקה של יבשת אמריקה כולה עולה תמונה אופטימית של גידול בשיעור 7.4% בדמי השכירות, אך עיקר הצמיחה הגיעה ממדינות דרום אמריקה דווקא. בניגוד לזינוק בדמי השכירות בישראל, יבשות אפריקה והמזרח התיכון רשמו קיפאון בדמי השכירות, כאשר ירידות בולטות נרשמו בבחרין (26.7%), סוריה (16.7%) וירדן (7.7%), כתוצאה מהשינויים הגיאו־פוליטיים שמתרחשים בהן. בביירות ובתל אביב נרשמו עליות במחירי השכירות של 5.2% ו־8.9% בהתאמה.

 

התחזיות לעתיד של קושמן וויקפילד אופטימיות. לטענת עורכי המחקר, היציבות בדמי השכירות הנרשמת בדרום אמריקה ואסיה והפסיפיק ובעיקר העלייה בביקושים ברוסיה, הודו, ברזיל וסין, תתמוך ביתר שוקי העולם גם בימים של זעזועים לכלכלה העולמית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x