$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט": ירוחם עולה על מדים

אחרי החגים ייצא לדרך בעיר הדרומית פרויקט המגורים הראשון לאנשי קבע שיעברו לעיר הבה"דים. לראשונה מאז הוקמה, לפני יותר מ־60 שנה, ייכנסו לירוחם חברות פרטיות כדי לבנות פרויקטים למטרות רווח

המועצה המקומית ירוחם קיימת על המפה כבר יותר מ־60 שנה, אבל מעולם לא נבנו בה דירות על ידי חברות קבלניות. זה נשמע מוזר, אולי אפילו מעין אגדה אורבנית, אבל העובדה היא שבראשית הדרך נבנו בתי השיכונים בעיירה על ידי חברת עמידר, ובהמשך היה זה מינהל מקרקעי ישראל ששיווק קרקעות לבנייה עצמית בשיטת בנה ביתך.

 

אך המצב הזה עומד להשתנות כבר אחרי החגים: המועצה המקומית ירוחם צפויה לזכות לרוח גבית מכיוון המעבר המתוכנן ב־2014 של צה"ל לדרום. המרחק מעיר הבה"דים - קריית ההדרכה החדשה של צה"ל המונה שמונה בסיסים וצפויה לקום בצומת הנגב - לירוחם הוא שבע דקות נסיעה בלבד. 700 מתוך כ־10,000 חיילים הצפויים לשרת בבסיס הם אנשי קבע. בצה"ל מעריכים כי מחציתם הם בעלי משפחות שיבחרו להתגורר בקרבתו. הנתון הזה מסביר את ההתעניינות הפתאומית בירוחם מצד המגזר הפרטי ומצד גורמים במשרד הביטחון וצה"ל.

 

את השינוי בירוחם ניתן היה לחוש כבר לפני שלושה חודשים, כאשר פורסמו תוצאות מכרזי מינהל מקרקעי ישראל לשיווק קרקע לכ־100 יחידות דיור בבנייה רוויה בירוחם. 11 חברות יזמיות ניגשו למכרזים השונים, ושלוש מהן זכו בשלושה מתחמים. התחלות הבנייה מתוכננות להתחיל כבר השנה. עבור ראש המועצה המקומית מיכאל ביטון, מדובר ביריית הפתיחה שתפתח את שערי העיר לאנשי צבא הקבע. לדבריו, בשנתיים האחרונות כבר נמכרו 300 מגרשי בנה ביתך לבני המקום, ועכשיו, כשמעבר צה"ל לנגב מתקרב, בשילוב המקטע החדש של כביש 6 שצפוי להגיע עד לצומת הנגב, ירוחם תתחיל לעניין גם את המגזר העסקי. "היו כאן עשרות אנשים שהתעניינו בבנייה יזמית", אומר ביטון. "זה מעיד על קפיצת מדרגה ועל כך שאנשים מבינים שזה מקום טוב להשקעה".

 

ירוחם של היום. דיור של עמידר ומינהל מקרקעי ישראל ירוחם של היום. דיור של עמידר ומינהל מקרקעי ישראל צילום: חיים הורנשטיין

 

דירה עם אופציה לפנטהאוז

 

הדירות הראשונות שיחלו בבנייתן הן של היזמים יוסי איטח ודני קודדי, מנכ"לים משותפים בחברת פסגות נדל"ן, אשר רכשו את הקרקע שבה זכתה חברת אביסרור משה ובניו. מדובר ב־16 דירות גן וגג ובחמש וילות ליד אגם ירוחם, אשר בנייתן תחל לאחר החגים. מדובר בדירות בשטח ממוצע של 150 מ"ר בנוי וגינה בשטח 200 מ"ר, שמחירהן יחלו ב־850 אלף שקל. מחיר דירות הגג, המשתרעות על פני 140 מ"ר בנוי ומרפסות בשטח 40 מ"ר, יחלו ב־900 אלף שקל. לדברי איטח, שש דירות כבר נמכרו ורוב הביקושים הגיעו מצד תושבי העיר. שניים מהרוכשים הם בעלי מקצועות תומכי צבא ממרכז הארץ שהחליטו לשריין לעצמם מקום מגורים עוד לפני מעבר צה"ל לנגב.

 

איטח מוסיף כי תוכנית המענקים החדשה שקידם משרד השיכון, שנועדה לתמרץ רוכשי דירות לעבור לפריפריה, תקפה גם לגבי הפרויקט. לכן, מי שרוכש את דירתו הראשונה בפרויקט יוכל לקבל כ־100 אלף שקל מהמדינה. כמו כן, הם מאפשרים לקונים לרכוש את דירות הגג עם זכויות בנייה נוספות, שאותן יוכלו לממש כשמצבם הכלכלי יאפשר זאת. "מדובר בקומה של 50 מ"ר ובעוד 50 מ"ר מרפסת. הם מקבלים את היתרי הבנייה משולמים כבר מראש. אם המשפחה תתרחב בעתיד, הם יוכלו להגדיל בזמנם החופשי", אומר איטח.

 

הדמיית פרויקט מגורים בירוחם של פסגות נדל"ן הדמיית פרויקט מגורים בירוחם של פסגות נדל"ן

 

משרד הביטחון יעניק רשת ביטחון לקבלנים

 

עוד במהלך הקדנציה של עמרם מצנע כיו"ר הוועדה הקרואה של ירוחם, ניסו במועצה המקומית להבטיח כי אנשי הקבע שישתקעו לא יעדיפו אותה על פני יישובים סמוכים, דוגמת דימונה והקיבוצים טללים ומשאבי שדה. בעקבות פנייה למשרד הביטחון בנושא נולד פרויקט נוסף של כ־100 וילות - 50 מאושרות ו־50 עתידיות, שישווקו לאנשי הקבע בסבסוד ממשלתי. על פי התכנון, הפרויקט ייבנה על קרקע של מינהל מקרקעי ישראל בעלות אפסית, כאשר החברה הכלכלית של ירוחם תנהל את הפרויקט שלא למטרות רווח ותעמיד את הבתים למכירה מתחת למחירי השוק או להשכרה, במחירים שינועו בין 2,800 ל־3,000 שקל לחודש לווילה. החברה הכלכלית של ירוחם תממן את הפרויקט בעצמה.

 

חזי משיטה, ראש מינהלת העברת מחנות צה"ל לנגב, אומר כי משרד הביטחון צפוי להעניק רשת ביטחון של כ־30 מיליון שקל ל־20 שנה עבור 50 הבתים הראשונים, וזאת כדי לבטח את עבודת היזמים אם אנשי הקבע - קהל היעד שלהם - לא ייקנו את הבתים בסוף. משיטה מוסיף כי הוא לא מאמין שייעשה שימוש בתקציב זה, מכיוון שהוא צופה ביקושים גבוהים לווילות בירוחם. "מדובר במצב שבו כולם מנצחים: מצד אחד היישוב יקבל אוכלוסייה חזקה ואיכותית, ומצד שני אנשי הקבע יוכלו לרכוש בתים במחירים נוחים ביישוב הקרוב ביותר לבסיס". משיטה מדגיש כי מינהלת המגורים של צה"ל תציע קשת רחבה של פתרונות דיור ביישובים שונים (ראה מסגרת), אבל מכרז מסוג זה יתבצע אך ורק בירוחם. "הכוונה שלנו היא שמרחב הנגב יהיה פתוח לכל אורכו ורוחבו עבור אנשי המילואים ויהיו פרויקטים גם בבאר שבע, בעומר וביישובים אחרים, אבל לא בכל יישוב המינהל מוכן לתת קרקע במחיר אפסי".

 

מנסים לעניין את מועדון חבר

 

יורם מויאל, יו"ר חברת גרין המתמחה ביוזמות בנגב, מאמין שהפרויקטים שהוא בונה בירוחם יובילו לפרויקטים גדולים יותר. הקבוצה כבר עשתה את קפיצת הראש כשרכשה קרקע לשלוש יחידות צמודות קרקע, כל מגרש בשטח חצי דונם ועליו 210–250 מ"ר בנוי. את היחידות הצליחו למכור במהרה וניגשו למכרזי המינהל בשכונות נווה נוף ונאות הדר. בקרוב הם ייצאו לבנייה של 33 יחידות דיור, ובהן דירות גן וגג שמחירן ינוע בין 810 ל־920 אלף שקל, ווילות שמחירן ינוע בין 1.2 ל־1.38 מיליון שקל.

 

הדמיית פרויקט מגורים בירוחם של קבוצת גרין הדמיית פרויקט מגורים בירוחם של קבוצת גרין

 

איך מקבלים החלטה עסקית לצאת לבנייה במקום שלא נבנו בו דירות קבלן מאז קום המדינה?

"אנחנו רואים שירוחם עוברת שינוי. ראינו את הפוטנציאל של מעבר צה"ל לנגב ולקחנו את הסיכון ראשונים. עמרם מצנע טיפח את החינוך, איכות החיים של האנשים השתפרה והרגשנו שיש ביקוש. עובדה: הצלחנו למכור כבר ארבע יחידות נוספות בשנה האחרונה".

 

וכשיגיעו אנשי הקבע, הם לא יעדיפו את המושבים על פני עיירת פיתוח?

"אין מושבים באזור הזה. זה נכון לבית קמה או למזרח הנגב. באזור הזה רק בירוחם נמצא הפוטנציאל האמיתי. יכול להיות שבקיבוצים יהיו הרחבות, אבל התוכניות האלה ייקחו זמן, ובירוחם יש תוכנית מוכנה לעוד 500 יחידות דיור".

 

תצליחו לשווק מאות יחידות דיור בלי מועדון צרכנות מאחוריכם?

"אנחנו מאוד מעוניינים בסגירה עם מועדוני צרכנות כמו חבר. אנחנו מנסים לעניין אותם בפרויקט כאן. אם נצליח לגייס מועדון כזה, כל הדירות יימכרו".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x