$
נדל

היזמים החרדים נגד עמותות הרכישה: "לעצור את הבהלה לדירות"

גם בשוק הנדל"ן החרדי מתקשים לבלום את עליית המחירים, והיזמים הגדולים תולים את האשמה בהסתערותן של עמותות הרכישה על המכרזים. יקי רייסנר, אחד מבכירי הענף במגזר החרדי, קורא להרגעה: "יש היסטריה. זה לא בריא"

דותן לוי 08:4828.06.11

"חייבים לעצור את בהלת רכישת הדירות במגזר החרדי, מאחר שמדובר במצב לא בריא ובלתי מוצדק" - כך אמר השבוע יקי רייסנר, אחד מבכירי ענף הנדל"ן החרדי. במהלך הפגישה שיזם עם הכתבים הכלכליים בעיתונים החרדיים, רייסנר - סמנכ"ל חברת הבנייה צ.לנדאו ומנכ"ל חברת רייסדור - מנה את הסיבות לעליית מחירי הדירות במגזר ותהה בקול אם הן מוצדקות.

 

רייסנר הביע בפני העיתונאים את מורת רוחו מכך שדריסת הרגל של החברה שבראשה הוא עומד, כמו גם של יזמים אחרים שפעלו במגזר, נדחקה מפרויקטי הבנייה המיועדים להם. הוא מודאג מכך שהגורם הדומיננטי והבלעדי בשוק כיום הוא העמותות, המקבילה החרדית לקבוצות הרכישה של הציבור החילוני. את הסיבה תולה רייסנר בעיקר באלמנט הפאניקה הבלתי מוצדק לטענתו, אשר מוביל את החרדי הממוצע לרכוש דירות במהירות מעמותות אשר מבטיחות מחירים נמוכים מבלי להעניק לרוכשים כל התחייבות למחיר הסופי. לדבריו, העסקאות הללו מתבצעות לעתים מבלי שהרוכשים חותמים על מסמכים כלשהם. "אין כיום כבר אף חברת בנייה שבונה עבור הציבור החרדי, כיוון שהחברות שבנו עבורו בעבר לא החזיקו במלאי קרקעות. הכל מבוסס כעת על מכרזי מינהל מקרקעי ישראל שבהם שולטות העמותות", הוא מסביר. "בשנת 2005 בנתה חברת צ.לנדאו 1,500 יחידות דיור בשכונות חרדיות, וכיום מספר הדירות הצטמצם ל־130 בלבד".

 

לטענת רייסנר, הציבור החרדי רוכש כ־3,500 יח"ד בשנה, מתוכן כ־1,000 יח"ד נבנות בערים קיימות ועוד כ־2,000 דירות בפריפריה. במהלך 20 השנים האחרונות נבנו לציבור החרדי פרויקטים במודיעין עילית, ביתר עילית, בית שמש ואלעד, הכוללים יחדיו 25 אלף יח"ד. בשנתיים האחרונות לא הוצעו פרויקטים חדשים, ולפי הערכות התואמות את הצריכה השנתית הממוצעת במגזר החרדי, הרי ש־17 אלף יח"ד, המצויות כעת בהליכי מכרזים ושיווק, משלימות פער של שנתיים ואמורות לתת מענה גם לחמש שנים נוספות קדימה. לדברי רייסנר, הצורך בפתרון מערכתי לשנים הבאות אין פירושו בהלה קיומית לדירות, אלא מדובר בהיסטריה שאין לה הצדקה אמיתית.

 

דוגמה לעלייה המהותית במחירים ניתן למצוא בכל עיר שסיפקה מגורים למגזר החרדי. כך למשל, דירת 5 חדרים בבני ברק שנמכרה לפני 3 שנים ב־1.28 מיליון שקל עולה כיום 1.9 מיליון שקל, ואילו דירות 3 חדרים בבית שמש שנמכרו לפני 5 שנים ב־550 אלף שקל נמכרות ב־950 אלף שקל.

 

בית שמש בית שמש

הרבנים עם העמותות

 

הבהלה לדירות יצרה סוג חדש של משקיעים שניתן למצוא בעיקר במגזר החרדי: הורים רבים החלו לרכוש דירות עבור ילדיהם הקטנים, לעתים בעודם בני 9–10 בלבד. עד כה נהגו החרדים לרכוש דירות עבור בני זוג מאורסים טריים. לדברי רייסנר, הבהלה מקבלת ביטוי ישיר במחירי הדירות. "העמותות חייבות לזכות במכרזים, ואין להן בעיה לנקוב במחירי קרקעות גבוהים לשם כך. הן רוכבות על הפחד של הציבור ומעלות את מחירי הדירות", הוא טוען.

 

בעמותות חולקים על דבריו של רייסנר. בעמותת "דיור למעשה", אשר זכתה לאחרונה למכרז הקרקעות באחיסמך, טוענים כי "השטח רותח ואנחנו בסך הכל עונים על צורך אמיתי של הציבור. להבדיל מרייסנר אנחנו לא עובדים על כוונות רווח, אלא רק משלמים את המשכורות של אנשי העמותה. במכרז שהיה במתחם שנלר בירושלים, למשל, דווקא החברות הקבלניות הן אלה שהקפיצו את מחירי הקרקע. אנחנו לעומת זאת משתדלים לעבוד בצמוד למחירי השמאי הממשלתי".

 

אין אפשרות לחרם

 

בניגוד ליכולת הצרכנית המוכרת של החרדים, שהתבטאה לא אחת בחרם צרכני על חברות מסחריות והובילה מיידית להורדת מחירים או לשינוי מדיניות - בתחום הנדל"ן שפתי הרבנים נותרו חתומות. לדברי גורם במגזר, אף מנהיג רוחני לא יתחייב לקהילה שלו על הוזלת הדירות, כשהוא לא מסוגל לעמוד מאחורי הבטחה כזו. לעומת זאת, רבנים רבים כבר החלו לברך את פעילות העמותות, שכן גם אם הן מציעות מגורים במקומות מרוחקים הן שומרות על אחדות קהילתית. כך, לפרויקטים מסוימים נרשמים רק אנשי זרם כזה או אחר, בהתאם לסגירה המוקדמת עם ראשי הקהילה.

 

רייסנר לעומת זאת סבור כי פנייה רחבה לציבור להפסיק את רכישת הדירות להשקעה רק תיטיב עמו. "אם לא תהיה הסתערות על כל מכרז ועל כל פרויקט, המחירים ישובו למסגרת אמיתית. מה שהממשלה לא תוכל לעשות להוזלת הנדל"ן, יכול הציבור לעשות עם מיתון הבהלה וכניסה לפרופורציה", סבור רייסנר. את השינוי צופה רייסנר כבר במכרז הקרוב בהר יונה שבנצרת עילית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x