$
נדל

בדיקת "כלכליסט": בליכוד לא ממהרים להחזיר חובות ציבוריים - גירעון של 55 מיליון שקל, נכסים ב-150 מיליון

במקום להחזיר את החובות הגדולים, כפי שעושה מפלגת העבודה, בליכוד בוחרים שלא לממש 52 נכסי נדל"ן שמפוזרים ברחבי ישראל. "מצבנו טוב ונכסה את החובות בתוך שנה", אומר מנכ"ל הליכוד גדי אריאלי

גירעון הולך ומצטבר, נכסים בשווי מיליוני שקלים, חובות לקופה הציבורית - לא מדובר רק בסיפורה של מפלגת העבודה המפוצלת, אלא בזה של הליכוד. גירעונו של הליכוד לפי דו"ח מבקר המדינה נכון לפברואר 2010 עומד על 55 מיליון שקל. אך בעוד שהעבודה פועלת למימוש נכסיה כדי להחזיר את חובותיה למדינה, הליכוד בוחר לא לעשות כן. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי שווי נכסי הליכוד נאמד בחישוב גס בסכום של 150 מיליון שקל.

 

265 אלף שקל. מבנה על חלקה של 6 דונם ברחוב הגלבוע בחיפה 265 אלף שקל. מבנה על חלקה של 6 דונם ברחוב הגלבוע בחיפה צילום: ערן יופי כהן

 

מצבן של המפלגות לא היה בעייתי אלמלא היה מדובר בכסף ציבורי. שכן, לפי חוק מימון מפלגות, כספי הציבור הם שמממנים אותן מקופת אוצר המדינה באמצעות כספי מימון המפלגות. אם לא די בכך, הכנסת מעבירה מדי חודש לליכוד 65 אלף שקל עבור כל אחד מ־27 הח"כים שלה ועוד 65 אלף שקל בחודש.

 

535 אלף שקל. בית מזי"א בירושלים 535 אלף שקל. בית מזי"א בירושלים צילום: חיים צח

 

סוגיית מימוש הנכסים של המפלגות עלתה בעקבות פיצול מפלגת העבודה וחלוקת החובות בין העבודה לבין סיעת העצמאות. במרץ 2010 פרסמה המפלגה מכרז למימוש 35 מהנכסים הבולטים בבעלותה בהיקף של 75 מיליון שקל, וכעת מוצעים למכירה עוד 8 מנכסי המפלגה (ראו מסגרת). הליך המימוש אטי ומורכב, אך בעבודה הבינו שאין להם ברירה.

455 אלף שקל. חנות בבניין צמרת ברחוב סוקולוב בחולון 455 אלף שקל. חנות בבניין צמרת ברחוב סוקולוב בחולון צילום: אריאל בשור

 

בליכוד חושבים אחרת. "אנחנו במצב טוב ומעריכים שבתוך שנה נגמור את כל החובות שלנו", אומר מנכ"ל הליכוד, גדי אריאלי. גורם בליכוד מוסיף כי המפלגה מחזירה חובות בקצב של 1.4 מיליון שקל בחודש. "הגירעון עומד על כ־50 מיליון שקל והוא הולך ומצטמצם", אמר הגורם.

 

כשאריאלי נשאל כיצד יחוסלו החובות הוא מצביע על הכנסות שמקורן בדמי החבר שמשלמים 140 אלף מתפקדי הליכוד - 64 שקל בשנה כל אחד. "אנחנו גם מקבלים כסף מהכנסת, והמצב שלנו יותר טוב מכל המפלגות", מוסיף אריאלי.

 

רשימת דו"ח הנכסים של המפלגה, המעודכנת לאוקטובר 2007, אף שאמורה להיות מדווחת לרשם המפלגות מדי שנה, כוללת 52 נכסים ברחבי הארץ. חלקם מוכרים, כמו בית מצודת זאב בתל אביב ששוויו נאמד ב־28 מיליון שקל ובניין נוסף בכיכר רבין ששוויו נאמד ב־60 מיליון שקל. אך באשר לשאר הנכסים, הרי שהח"כים בליכוד כלל אינם מודעים לזהב שבידם.

 

ריבלין: "למיטב ידיעתי, כל נכסי הליכוד נמכרו"

 

"אין ספק שמרבה נכסים, מרבה דאגה", אומר יו"ר הכנסת וחבר המפלגה, רובי ריבלין. "הרעיון של מימוש נכסים הוא לא אקטואלי עבור הליכוד כי אין לנו נכסים. למיטב ידיעתי, מכרנו את כל נכסינו. נדמה לי שרוב המצודה הועברה לבעלויות אחרות, למעט 4–5 קומות שהיום הן לא מציאה כלכלית. חוץ מזה יש לנו סניף בנתניה וסניף בירושלים שהם סניפים מאוד קטנים בגודלם, ונדמה לי שאפילו ניסו לממש אותם כשהגענו בכנסת הקודמת למצב של 12 מנדטים. מפלגה שהיא חייבת ויש לה נכסים, היא חייבת לממש אותם. אין כל ספק. אי אפשר להפיל על הציבור מימון מפלגות, כאשר המפלגות צברו נכסים והן במצב של חדלות פירעון. אם יש להן נכסים הרי שהן לא חדלות פירעון.

 

420 אלף שקל. משרד של הליכוד המיועד לשימור ברחוב חאסן שוקרי בחיפה 420 אלף שקל. משרד של הליכוד המיועד לשימור ברחוב חאסן שוקרי בחיפה צילום: גיל נחושתן

 

"כיושב ראש הכנסת אישרתי למפלגת העבודה פריסת חובות, כמו שאישרו לליכוד. הכל נעשה באישורה של ועדה קרואה בראשות שופט בדימוס. צריך לזכור שהפריסה לליכוד נעשתה לאחר שהיא ספגה מכה, וירדה מ־38 מנדטים ל־12. התהפוכות בפוליטיקה הן כאלה שיכולות למוטט מפלגות. כך שלא רק שחרב עולמה, היא נהפכת לפושטת רגל".

 

משרד המבקר: "תפקידנו לא לאכוף אלא לבקר"

 

אחת הבעיות העולות מבדיקת "כלכליסט" היא כי למפלגות אין דיין. לא ברור מי אמור לאכוף עליהן משמעת כלכלית ולדרוש את מימוש הנכסים. מבקר המדינה מפרסם מדי שנה דו"ח על מצבן, המעיד כי הן מידרדרות מדחי אל דחי. במשרד המבקר אומרים כי "תפקידו של המבקר אינו לאכוף, אלא לבקר ולדווח. במקרה זה מדובר בתפקידה של הכנסת. אנחנו רואים כי המצב לא טוב, ולכן אנחנו דורשים שייתנו למשרד המבקר שיניים. משום כך הקמנו במשרד צוות מעקב אחר הדו"חות".

 

820 אלף שקל. בית ברחוב דן דיין 820 אלף שקל. בית ברחוב דן דיין צילום: אריאל בשור

 

המעקב אחר פעילות המפלגות היה אמור להיות באחריות רשם המפלגות. מביקור במשרדי הרשם עולה כי גם שם זרוע הביקורת נעלמה. הדו"ח האחרון של הליכוד הוגש לרשם באוקטובר 2007, ומתייחס לתקופה של 2006; הדו"ח של מפלגת העבודה הוגש בינואר 2010 והוא מתייחס לשנת 2008; הדו"ח של ש"ס הוגש בספטמבר 2009 עבור שנת 2008; והדו"ח של קדימה, הכולל רשימת נכסים בלבד, הוגש ביולי 2010 עבור שנת 2009.

 

רובי ריבלין: "מפלגה שהיא חייבת ויש לה נכסים, חייבת לממש אותם. אין כל ספק. אי אפשר להפיל על הציבור מימון מפלגות" רובי ריבלין: "מפלגה שהיא חייבת ויש לה נכסים, חייבת לממש אותם. אין כל ספק. אי אפשר להפיל על הציבור מימון מפלגות" צילום: גיא אסיאג

 

במצב שבו אין מי שנדרש למאזנן של המפלגות, אין זה מפתיע שאין מי שממהר במפלגות לממש את הנכסים. גורמים בכנסת ביקשו גם להסיר את האחריות מכתפיהם תוך ציון כי קיימת פריסת חובות מסודרת לכל החובות של המפלגות ואין מתפקידם לאכוף מימוש נכסים.

 

השמאי אהוד המאירי: "הנכסים הכי זמינים של הליכוד הם דירות המגורים הרבות שבבעלות המפלגה, המשמשות לפעילותה" השמאי אהוד המאירי: "הנכסים הכי זמינים של הליכוד הם דירות המגורים הרבות שבבעלות המפלגה, המשמשות לפעילותה" צילום: עמית שעל

 

חבר הכנסת כרמל שאמה־הכהן, המשמש גם יו"ר סניף הליכוד ברמת גן, נותן דוגמה נקודתית לבעייתיות מימוש הנכסים של המפלגה. "אף אחד אינו יודע למי שייך הסניף ברמת גן", הוא אומר. "מינהל מקרקעי ישראל אומר 'זה שלנו', המפלגה אומרת 'זה שלנו'. יש בעיה למכור נכס כזה עד שלא פותרים את בעיית הבעלות. צריך לקחת איש מקצוע שיציע דרך לייעל את המערכת בנושא הזה". עם זאת, מוסיף שאמה־הכהן כי הגירעון הולך ומצטמצם ממילא, וכי יש חשיבות לשמור על בטוחות לימים קשים יותר.

 

הנכס העיקרי - מצודת זאב בתל אביב

 

בדומה למפלגת העבודה גם לליכוד חברת ניהול נכסים, קרן תל חי שמה. הנכס העיקרי של המפלגה הוא בית המשרדים של המפלגה, מצודת זאב, ברחוב המלך ג'ורג' 38 בתל אביב. נכסים נוספים הם 5 דונמים באתר הלאומי בפארק שוני המשמש מוזיאון, מגרש בנס ציונה, שתי חנויות בחולון, מגרש בהדר יוסף בתל אביב, דירה ברחוב יהודה המכבי בתל אביב ודירות נוספות.

 

הערכת שווי הנכסים נעשתה בעזרתם של קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות', שמאי המקרקעין חיים כלפון, קמיל טרשנסקי שירותי נדל"ן והשמאי אילן שימשוני. במהלך בדיקת הנכסים עלה כי לא בהכרח ניתן לממש את כל הנכסים, אולם ניתן להשכיר אותם ולהשתמש בהם כנכס מניב. המאירי וכלפון מסרו כי בדיקתם העלתה שלא מדובר בתיק נכסים שמן במיוחד, וכי גם אם המפלגה תחליט לממש את נכסיה יש כמה בעיות שהיא תצטרך לפתור קודם לכן. "נכסים רבים הם בחכירה מעיריית תל אביב, והייעוד של הנכס מוגדר למטרה ציבורית. חלק מהנכסים הם בחכירות מהמינהל וזו שוב אותה בעיה", מסביר המאירי.

 

28 מיליון שקל. בית ז'בוטינסקי, מצודת זאב בתל אביב 28 מיליון שקל. בית ז'בוטינסקי, מצודת זאב בתל אביב צילום: אריאל בשור

לדבריו, "גם הייעוד של בניין מצודת זאב, שהוא אחד הנכסים המשמעותיים ביותר בתיק, הוא ייעוד ציבורי, כך שאם המפלגה תרצה למכור את זה כבניין משרדים זה ידרוש תהליך מסובך. לא בטוח שהיא תקבל על כך אישור ממוסדות התכנון והבנייה".

 

המאירי מסביר כי ישנו הבדל משמעותי בין תיק הנכסים של הליכוד לבין זה של העבודה. "תיק הנכסים של הליכוד בהשוואה למפלגת העבודה הוא תיק צנוע ביותר. מפלגת העבודה היתה בשלטון עד שנת 1977, ובמשך התקופה ההיא היה נהוג להקצות קרקעות איפה שמפלגת השלטון רק ביקשה".

 

כשנשאל המאירי אם הליכוד יוכל לכסות את חובותיו על ידי מכירת הנכסים, הוא אומר: "הנכסים הכי זמינים של מפלגת הליכוד למכירה הן דירות המגורים הרבות שבבעלותה, שסביר להניח כי הן משמשות לפעילות מפלגתית. אבל רוב הסיכויים שכל עוד לא יימכרו מצודת זאב והבניין בכיכר מלכי ישראל, המפלגה לא תוכל לצאת מהבוץ".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x