$
נדל

דמי השכירות במשרדים בעולם: זינוק בריו, צניחה חדה בדבלין, קיפאון בת"א

על פי סקר קושמן אנד ויקפילד, בעוד שבמזרח אסיה נרשמה עלייה במחירי השכירות למשרדים ברבעון השלישי, שמרה אירופה על יציבות ובצפון אמריקה נרשמו ירידות קלות. ותל אביב? היא עולה במתינות

דותן לוי 21:1108.12.10

שוק המשרדים ברחבי העולם הפגין התאוששות קלה ברבעון השלישי של 2010 - זו המגמה שעליה מצביע סקר חדש, שערכה ענקית הייעוץ הבינלאומית קושמן אנד ויקפילד, המתמחה בנדל"ן מניב.

 

על פי נתוני הסקר, בעוד שבמדינות מזרח אסיה נרשמו ברבעון הנוכחי עליות מחירים, מחירי המשרדים באירופה שמרו על יציבות יחסית, ובמדינות צפון אמריקה נרשמה ירידה קלה. הזינוק החד ביותר בשוק המשרדים העולמי נרשם בריו דה־ז'נרו, שם נרשמה עלייה של 56.5% במחירי השכירות מתחילת השנה. הזינוק המרשים נובע, בין השאר, מעלייה במספר המועסקים בעיר לצד גידול בכוח הצרכני של תושביה.

 

לצד עליית המחירים הנאה, סובלת ריו ממחסור חריג במשרדים ובקרקעות פנויות לבנייה, בשל המגבלות הגיאוגרפיות של העיר התחומה בין הרים גבוהים מצד אחד לים בצד השני. על פי הסקר, בעוד שבתחילת 2010 עמדו מחירי השכירות בעיר על כ־609 דולר למ"ר לשנה, ברבעון הנוכחי האמירו המחירים לרמה שנתית של 1,007 דולר למ"ר.

 

 

ירידות מחירים במדריד

 

בשיחה עם "כלכליסט" השבוע סיפרה יוהנה טאנו ממטה המחקר של קושמן אנד ויקפילד בלונדון כי עליות המחירים המתונות שנרשמו באירופה מבשרות על התאוששות, בעקבות הפגיעה שגרם המשבר הכלכלי בערים רבות באירופה. מתברר כי במקומות רבים באירופה חל ממש קיפאון בבניית בנייני משרדים חדשים, מצב שהיבשת מתחילה כנראה לצאת ממנו כעת.

 

על פי הסקר, בעוד שבפריז, רומא ומוסקבה נרשמה עלייה בשיעור של כ־4% במחירי השכירות מתחילת השנה, בלונדון נרשמה עליית מחירים גבוהה יותר בשיעור 12.5%. העלייה החדה נובעת מפער גדול בין הביקוש להיצע בעיר, זמן קצר לאחר המשבר שחוותה ו"מחירי התחתית" שנרשמו בעיר בקיץ 2009. במדינות אחרות כמו ספרד ואירלנד - שבהן נמצא המשבר הכלכלי בשיאו - נרשמו ירידות מחירים: במדריד ירדו מחירי השכירות ב־3.45% מתחילת השנה ובדבלין נרשמה צניחה של 11.75%.

 

לונדון לונדון צילום: בלומברג

 

לדברי גדי בארי, סמנכ"ל בחברת מעלות, ההתייחסות הנכונה לשוק המשרדים צריכה להיות תוך התבוננות לטווח הארוך ולא לתקופות קצרות שנמדדות אחת לרבעון. "תחום הנדל"ן המניב נחשב לאחד היציבים בהשוואה לענפים אחרים. עם זאת, כל עשר או 15 שנים חווה הענף משבר שאחריו המחירים מטפסים".

 

תל אביב מדשדשת

 

לצד ערים מרכזיות שנבדקו בעולם, מצביע הסקר על עלייה ממוצעת של כ־5% בדמי השכירות בתל אביב מתחילת השנה. עם זאת, ברבעון הנוכחי נרשם בתל אביב קיפאון של 0%. במסגרת הסקר נבחנו בתל אביב (כולל מתחם הבורסה) שישה מתחמים, כאשר את העלייה החדה ביותר רשם ציר מנחם בגין עם דמי שכירות בגובה ממוצע של 85 שקל למ"ר - עלייה של 6.25% מתחילת השנה.

 

לדברי יורם בלומנטל, מבעלי חברת אינטר ישראל, נציגת קושמן אנד ויקפילד בישראל, הגידול במחירי השכירות באזור נובע בין השאר מהתוכנית הכוללת של העירייה למתחם: "האזור נהנה גם מנגישות מצוינת לרכבת ולאיילון ומשירותים נלווים כגון בנקים ומלונות עסקיים. זה הפך להיות הציר המבוקש ביותר והמגמה הזאת רק תלך ותגבר".

 

אזור נוסף שבו נרשמה עלייה הוא מתחם בתי המשפט, שבו נרשמו מתחילת השנה עליות מחירים בהיקף של כ־6%. עליות נוספות נרשמו גם בציר יגאל אלון (4%) ורוטשילד (עלייה של 2.4%). מנגד, קיפאון מחירים נרשם במגדלי המשרדים שעל קו החוף בתל אביב, הכולל את שורת המגדלים בדרום הרברט סמואל. לדברי בלומנטל, "קו החוף הוזנח על ידי העירייה ובעלי הנכסים משלמים את המחיר. הבעיה המרכזית באזור הוא חוסר טיפול בדרכי גישה אליו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x