$
נדל

רוצים לדעת בכמה נמכרה דירת השכנים? בקרוב באינטרנט

מדובר במאגר מידע שהוקם על פי חוק, אשר יהיה זמין לשימוש הציבור באמצעות האינטרנט תוך שלושה חודשים

אורי חודי 20:0302.02.10

רשות המסים עומדת לפרסם את מאגר המידע הכולל נתונים על עסקאות הנדל"ן בישראל באינטרנט, כך הודיעה הרשות לאחרונה לבית המשפט המחוזי בירושלים. המידע יוכל להיות נגיש לציבור הרחב תוך מספר חודשים.

 

מדובר במאגר מידע שהוקם על פי סעיף 105 א לחוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה

ורכישה) שתוך שלושה חודשים יהיה זמין לשימוש הציבור באמצעות האינטרנט. מאגר מידע נוסף העתיד להיפתח לעיון הציבור הוא מאגר נתוני הכרמ"ן הכולל נתונים פיזיים של הנכס שהיה עד היום חסוי מפני הציבור. מאגר זה עתיד להיחשף לכלל הציבור בתוך תקופה של בין חצי שנה ל-9 חודשים.

 

הודעת רשות המסים הוגשה לבית המשפט במסגרת עתירה שהגישו ד"ר אפרת טולקובסקי מנהלת מכון חיים כצמן גזית גלוב לנדל"ן, מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, וד"ר דני בן שחר מהטכניון. השניים, המיוצגים על ידי עו"ד אורה בלום מהקליניקה לדיור, קהילה והתחדשות אורבאנית, מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, עתרו לבית המשפט בהתבסס על חוק חופש המידע, בבקשה להורות על חשיפת המידע הקיים ברשות המסים, הכולל את פרטיהן של כל עסקות הנדל"ן בישראל.

 

מאז שנת 2003 קיים בנציבות מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, מאגר מידע הכולל נתונים אודות עסקאות נדל"ן בישראל, אשר לכאורה פתוח לעיון הציבור. לטענת העותרים קיימים כיום חסמים רבים שמונעים ממידע זה להיות נגיש וזמין, בהם - הצורך בהתקשרות חוזית עם הרשות ותקשורת ממוחשבת שדורשת ציוד יקר מאוד. בפועל, טוענים העותרים, הדבר הופך את המאגר לבלתי נגיש לציבור.

 

עוד נטען על ידי העותרים כי בנוסף למאגר המיועד לעיון הציבור, קיים מאגר מידע ראשי חסוי של רשות המסים (מערכת כרמ"ן), הכולל נתונים פיזיים של הנכס כגון - שטח הנכס, מספר החדרים, קומת הנכס, מספר הקומות במבנה, הזכויות הנמכרות, הצמדות, גיל הבניין, כתובת הנכס המדויקת, האם מדובר בחברה או באדם פרטי (אך לא את שמות הצדדים).

 

בעתירתם טענו העותרים כי גילוי המידע והנגשתו ישיג בין השאר את קידום תחומי המחקר הנוגעים לעסקאות נדל"ן בישראל, ניתוח ופילוח נתונים אשר עשויים לתרום להבנה טובה יותר של שוק הנדל"ן; הגברת הבקרה על עסקאות נדל"ן, מניעת אפשרות לשימוש במידע פנים וליצירת תחרות בלתי הוגנת; שיפור באמינות ביצוע עסקאות הנדל"ן, בשל הגברת השקיפות; קיצור הליכי ערר ושיפור בהערכת שומות המקרקעין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x