$
נדל

השמאי הממשלתי: נזק של 55 מיליון שקל בשנה למשק בשל חוסר שקיפות בענף הנדל"ן

לדברי אייל יצחקי, גם בתחום המידע במקרקעין מסוימים מצויה ישראל בפיגור ביחס למקובל בעולם. פרט למערכת מרשם המקרקעין, הטאבו, המרכזת את המידע בתחום הקנייני בלבד, מפוזר שאר המידע ברשויות השונות ושמור בדרך כלל באופן בלתי ממוחשב

אורי חודי 10:2708.09.09

למשק הישראלי נגרם נזק ממשי כתוצאה מקיומם של חסמי מידע משמעותיים בענף הנדל"ן הישראלי, נזק זה נאמד בכ-55 מליון שקל בשנה. כך טוען אייל יצחקי, השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטית שבדק את רמת הנגישות למידע בענף הנדל"ן בישראל אל מול המצוי במדינות המערב.

 

אחד התנאים ההכרחיים
לקיומו של שוק תחרותי ומשוכלל בכל ענף כלכלי הוא זמינות למידע מסביר יצחקי, המאפשר לשחקנים לפעול באופן רציונאלי תוך מזעור גורמי אי הוודאות. חסרונו של מידע מהותי בענף מסוים מביא בדרך כלל ל"כשל שוק", שמתבטא בחוסר יעילות בייצור, בצריכה ובהקצאה של גורמי יצור, וכפועל יוצא, לקיטון בתועלת לכלל הציבור ופגיעה בצמיחה הכלכלית. הקשר בין זמינות המידע לבין יעילות השוק קיים באופן בולט עוד יותר בענף הנדל"ן וזאת בשל מאפייניו הייחודיים.

 

לנוכח מרכזיותו של ענף הנדל"ן בכלכלה הלאומית, השכילו המדינות המפותחות בהן ארה"ב, אנגליה, גרמניה, אוסטרליה, לפעול לשיפור הנגישות למידע בענף. אולם בישראל מרוכזים נתוני העסקאות במאגר ממוחשב ברשות המיסים. המאגר מתעד את דווחי הצדדים לעסקאות אך הגישה למאגר זה סגורה בפני הציבור.

 

עוד על פי הנתונים שהעלה יצחקי, גם בתחום המידע במקרקעין מסוימים מצויה ישראל בפיגור ביחס למקובל בעולם. פרט למערכת מרשם המקרקעין, הטאבו, המרכזת את המידע בתחום הקנייני בלבד, מפוזר שאר המידע ברשויות השונות ושמור בדרך כלל באופן בלתי ממוחשב. כך לדוגמה, לא קיים כל תיעוד לזכויותיהם של דיירים מוגנים המחזיקים בנכסים, לא קיים תיעוד ממוחשב של מבנים מסוכנים, של צווי הריסה, דבר נתינתה של תעודת גמר, מבנים בעלי תקרות פל-קל ופרטי מידע אחרים בעלי ערך כלכלי רב, שלציבור כיום ניתנת גישה מוגבלת אליהם, אם בכלל.

 

יצחקי סבור כי כתוצאה מחסמי המידע נגרם למשק הישראלי נזק רב המתבטא במספר דרכים: פגיעה באמינות הדיווח של נישומים לשלטונות המס, פגיעה ביעילות שוק הנדל"ן, הפצת מידע שוק מגמתי, יצירת קרקע פוריה לפעילות מאכרים בתחום, הגדלת הסיכויי לביצוע הונאות ו'תרגילי עוקץ', הארכת הליכי ערר ובוררות בסכסוכים שומתיים ופגיעה באיכות שומות מקרקעין.

 

בעקבות הבדיקה אומר יצחקי כי דרושה רפורמה בזמינות המידע וכי יש לאפשר לציבור הרחב גישה למאגרים הסגורים בפניו כעת. כמו כן יש להקים מאגר מידע של נתונים בתחום הקרקעות בו ניתן יהיה להציג נתוני רישויי, נתוני בעלות, מידע תכנוני ועוד. במקביל מציין יצחקי כי רשות המיסים ומשרד המשפטים פועלים כיום כדי לשפר את הנגישות והאיכות של נתוני ענף הנדל"ן בישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x