$
נדל

השמאים: מחירי הדירות זינקו עקב המעבר לשקלים

לדברי יו"ר לשכת השמאים, בעלי הדירות ניצלו את המעבר ממחירון דולרי לשקלי שהתבצע בינואר 2008 - ועיגלו את המחיר כלפי מעלה ב-10%-15%

דותן לוי 18:1423.06.09
המעבר שהתבצע בינואר 2008, במסגרתו עסקאות נדל"ן רבות עברו מדולר לשקל, גרם בתל אביב ובאזורי הביקוש לעלייה מלאכותית של כ-12% במחירי דירות יד ראשונה, יד שנייה ודירות להשכרה, כך עולה מבדיקה של לשכת שמאי המקרקעין. הבדיקה כללה נתונים על עסקאות אמת שבוצעו במהלך השנה וחצי האחרונות.
מחישוב שערכה לשכת שמאי המקרקעין מתברר כי בזמן המעבר, התבצעה עליה מיידית של 15% במחירי דירות יד ראשונה, יד שניה ודירות להשכרה באזור הביקוש, זאת למרות שהדולר כיום גבוה בכ-3% בלבד לעומת ינואר 2008.

 

ארז כהן יו"ר לשכת השמאים הדגיש, כי העלייה של 15% לא הייתה כלל ועיקר תוצאה של כוחות השוק, ביקוש והיצע, שהרי שוק הנדל"ן עבר בשנה האחרונה טלטלה עזה. מה שקרה, הוא מסביר, היתה פעולה טכנית פשוטה שהן קבלנים ויזמים בפרויקטים חדשים, הן מוכרי דירות יד שניה והן משכירי דירות פשוט ניצלו את המצב ובאופן אוטומטי עגלו את המחיר השקלי בכ-10%-15% כלפי מעלה. ראיה לכך שמדובר במחיר מלאכותי, אנחנו רואים בכך, שמאז חילופי המטבע נותר המחיר כמעט זהה.

 

תרגיל אריתמטי זה, הוא מציין, גרם לעיוות לא מבוטל בשוק ויש לו קשר עקיף גם לקפאון ששרר לפני כחצי שנה בשוק ושהינו תוצר לא רק של המשבר הכלכלי העולמי, אלא גם של מחירים מופרזים שיזמים ובעלי דירות ביקשו. רק לאחרונה, מסכם כהן, נוצר בפועל איזון נכון בשוק כשהמחירים הולכים ומתייצבים על עלייה של כ-8%-10% לעומת ינואר 2008, כלומר באיזושהי נקודת אמצע בין העלייה הדולרית הריאלית לבין העליית השיקלית המאוד מופרזת.

 

דוגמאות לכך הן דירה במרכז תל אביב שעלתה בינואר 2008 2 מיליון שקל עולה כיום 2.3 מיליון שקל. כדוגמא נוספת, מביא כהן דירה שהושכרה בינואר 2008 ב-1000 דולר, שתורגמו אז ל-4000 שקל ומושכרת היום ב-4500 שקלים שהם כ-12% יותר, מהמחיר בו היתה מושכרת היום אילו היינו נשארים בענף דולרי. כהן מציין, כי ותיקי ענף הנדל"ן זוכרים כי בעבר התרחשו תופעות דומות בעת חילופי מטבע, כך בחילוף מלירה לשקל ישן וכן משקל ישן לחדש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x