$
נדל

סקר: הרצליה – הנפגעת הבולטת ביותר בשוק המשרדים ברבעון הראשון

מסקר שוק הנדל"ן המניב של מאן נכסים לרבעון הראשון עולה שבהרצליה חלה ירידה של כ-6% בתפוסת המשרדים. בתל אביב נשמרה יציבות יחסית. התחום שנפגע יותר מכולם הוא הנדל"ן המסחרי - בירושלים נרשמה צניחה של 53% במחירי השכירות למ"ר

שי פאוזנר 11:5816.06.09

בשוק הנדל"ן המניב נמשכה ההחלשות: מגמת הירידה בתפוסת המשרדים נמשכה גם ברבעון הראשון של 2009 ובחודשים האחרונים התפנו עשרות אלפי מטרים רבועים של משרדים כתוצאה מצמצום פעילות של חברות. כך עולה מסקר שוק שערכה חברת מאן נכסים.

 

אם לפני כחצי שנה נראתה תפוסה של כמעט 100%

במתחמי רמת החי"ל, קריית עתידים והרצליה, ברבעון הראשון נמשכה ירידה בתפוסה, וזאת למרות שכירויות המשנה הרבות שמתבצעות באזורים אלה במחירים נמוכים מהמחיר המקורי, ואף בתוספת גימור.

 

בהרצליה חלה הירידה הגבוהה ביותר בתפוסה - ירידה של כ-6% מ-93% ברבעון הרביעי של 2008 לכ-87% ברבעון הראשון, וירידה של כ-5 שקלים במחירי השכירות למ"ר, מ-70 שקל ברבעון הרביעי ב-2008 ל-65.09 שקל ברבעון הראשון של 2009. בתל אביב חלה ירידת תפוסה של 3% בלבד בין שני הרבעונים: מ-90% ל-87%, וזאת ללא שינוי במחיר השכירות העומד על 75.34 שקל למ"ר.

 

במאן נכסים אמרו כי אין ספק ששוק הנדל"ן בישראל עובר משבר קשה ביותר, אך בניגוד למשבר הקודם בשנת 2000, לא מורגשת היסטריה. "אין ירידות מחירים חדות, אין נטישת שטחים או הפרת חוזים. ברוב המקרים החברות מצליחות להגיע להסדרים שמניחים את הדעת הן של היזמים והן של החברות שנקלעו למשבר", אמרו בחברה.

 

ג'קי מוקמל, יו"ר ומנכ"ל קבוצת מאן נכסים, אמר כי אם מסתכלים על הרבעון הראשון בתחום הנדל"ן המניב, נראה כי מגמת ההאטה שפקדה את שוק השכרת הנדל"ן ממשיכה כמו גם מגמת מזעור הנזקים, כתוצאה מהטלטלה שעוברת על השווקים הפיננסיים. לדבריו, "גם ברבעון זה אנו רואים ירידה בתפוסת המשרדים בערים המרכזיות, ביניהן תל אביב, הרצליה ופתח תקוה. בהרצליה אנו עדים לירידה החדה ביותר בתפוסה זה הרבעון השלישי ברציפות. בניגוד למשבר ההייטק בשנת 2000, אנו ממשיכים לראות את ההערכות הטובה של החברות והיזמים למשבר, באמצעות הצעת שטחים להשכרה בשכירות משנה. השכרות משנה מאפשרות מצד אחג הורדת עלויות לחברות שנקלעו למשבר ומצד שני, משמרות יציבות ברמת המחירים".

 

צניחה בירושלים

 

בשוק הנדל"ן המסחרי בלטה בינואר-מרץ השפעת המשבר הכלכלי בצורה הקיצונית ביותר בשוק המניב ברבעון הראשון של השנה. בשלושת החודשים בלבד פוטרו כ-50 אלף עובדים. עובדה זו השפיעה ישירות על הרגלי הצריכה והורידה את מדד אמון הצרכנים. עובדה זו הביאה ברבעון הראשון של 2009 להתמתנות הפעילות המסחרית, ובעקבות כך לירידה במחירי השכירות ופינוי שטחים בשל אי היכולת של קמעונאים קטנים ועצמאיים לשלם שכר דירה. הירידה הגבוהה ביותר בשוק המסחרי בלטה בירושלים. מחיר מ"ר ירד בבירה ביותר מ-37 שקל למ"ר - מ-70.47 שקל למ"ר ברבעון הרביעי של 2008 לכ-33.17 שקל ברבעון הראשון של - צניחה של 53%. ירידת המחירים החדה בירושלים השאירה את אחוזי התפוסה על 85% בשני הרבעונים.

 

"בניגוד לתחומים שנסקרו עד כה, נראה כי תחום הלוגיסטיקה חסין בפני ירידות מחירים", אמרו במאן נכסים. זאת, מכיוון שהביקוש לשטחים לוגיסטיים מתאפיין בשטחים המותאמים במיוחד לצרכי הלקוח. לכן, ההיצע מצומצם ואין השפעה על המחירים בתחום.

 

במאן נכסים דיווחו כי מגמת עסקאות הרכישה של נכסים מניבים ממשיכה את הקו של שני הרבעונים האחרונים לשנת 2008 ועומדת כיום על יחס מינוף של כ-70%. ההתמהמהות של משרד האוצר במתן פתרונות אשראי לבנקים מונעת את הורדת פרמיית הסיכון ומקשה במתן הלוואות. אין פלא שלאור נתונים אלה, עסקאות הנכסים המניבים בישראל נעצרו כמעט לחלוטין. בחברה סבורים כי מלאי הנכסים הקיים כעת יענה על צרכי השוק בשנתיים הקרובות, זאת, בהתחשב בכך שרוב השטחים הפנויים מוצעים בגימור מלא ובזמינות מיידית. "בטווח הארוך יורגש חותמה של הפסקת הבנייה הכמעט מוחלטת לה אנו עדים כיום, בסיום המשבר הנוכחי. ביטויה יורגש בעליות שערים, עקב ביקוש גבוה יותר מההיצע, לנוכח בלימת העתודה בנכסים מניבים", אמרו מומחי החברה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x