$
נדל

ירוחם: עיירת הפיתוח שהופכת למציאת נדל"ן

ירוחם היא ההפתעה הגדולה של שוק הדיור בדרום הארץ, שרושם זינוק של 23% בהתחלות הבנייה ברבעון הראשון. עמרם מצנע, ראש המועצה, מסביר שזו תחילתו של שינוי גדול

אורי חודי 08:1503.06.09

מי שקרא השבוע את נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המסכמים את היקף התחלות הבנייה בישראל ברבעון הראשון של 2009, גילה שאחד המחוזות המפתיעים בשוק הבנייה הוא דווקא מחוז הדרום. לפי הלמ"ס, בשלושת החודשים הראשונים של השנה נרשמה עלייה נאה של יותר מ־23% בהתחלות הבנייה באזור, עם 919 דירות ובתים צמודי קרקע (לעומת 746 ברבעון המקביל אשתקד).

 

אירוע יוצא דופן נרשם בשבוע שעבר דווקא באחד היישובים שהפכו שם נרדף להזנחה עד השנים האחרונות: ירוחם. במסגרת מכרז שמנהלים מינהל מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון בשבוע שעבר הוצעו למכירה 30 מגרשים לבנייה עצמית של בתים צמודי קרקע. להגרלה, כך מתברר, נרשמו 273 משפחות.

 

ראש המועצה המקומית ירוחם, עמרם מצנע, חושף בשיחה עם "כלכליסט" שזהו רק חלק מתוכנית פיתוח גדולה יותר של היישוב, אך מודה שמדובר בקפיצת דרך. "בתקופה האחרונה יש התעוררות של יזמים המתעניינים בירוחם", הוא מתגאה, "גם בשכונות מגורים וגם באזור התעשייה, שעתיד להכפיל את גודלו. כבר הושגה הסכמה על שיווקם של עוד 68 מגרשים ביישוב, ואני מקווה שזה יקרה כבר בחצי השנה הקרובה".

 

 

ירוחם ירוחם צילום: חיים הורנשטיין

 

יש שינוי שיכול להסביר את ההתעניינות בירוחם?

"אני לא יודע אם אפשר לקשור את ההתעוררות למצב הכלכלי הנוכחי, אבל אין ספק שזה יכול לזרז מעבר של אנשים לנגב. בירוחם, בכל אופן, יש כיום מצוקת דיור חמורה: אין בנייה חדשה והשכירות גבוהה. הבעיה העיקרית שלי היא גם חוסר בבנייה וגם חוסר בדירות לשכירות. על אלה צריך להוסיף את התוכנית של המדינה להקים את עיר הבה"דים בדרום".

 

אילו בתים ייבנו באזור ששווק עתה?

"מדובר במגרשים של 350–450 מ"ר, שעליהם ניתן לבנות בית של כ־200 מ"ר בנוי. מחיר המגרשים מסובסד על ידי המדינה, כך שבעבור המגרש והפיתוח ישלמו הרוכשים 60–80 אלף שקל בלבד".

 

אתה רואה הגירה של רוכשי נכסים המגיעים מחוץ לירוחם?

"כ־65% מהמתעניינים הם משפרי דיור מירוחם עצמה, אבל 35% הנותרים מגיעים ממקומות שונים בארץ. מדובר בתהליך אטי שהחל לפני כמה שנים: בחמש השנים האחרונות שווקו ביישוב מגרשים ל'בנה ביתך' בשלוש הזדמנויות שונות. לפני חמש שנים הוצעו 30 מגרשים, ובסופו של דבר נמכרו מחציתם. לפני שנתיים יצאנו בשיווק נוסף, שוב 30 מגרשים, ואז נרשמו 50 מתעניינים. אני מקווה שמשרד האוצר, שרואה בחיוב את התהליך שקורה כאן, לא יפסיק את הסבסוד בגלל העלייה בביקוש".

 

באחרונה, מגלה מצנע, נרשם בשוק הנדל"ן המקומי עוד אירוע חריג. "למועצה יש נכס שעומד ריק כבר הרבה שנים במרכז היישוב. פעם פעל שם קולנוע", הוא מספר. "לאחרונה הוצאנו אותו למכרז, והוא נרכש על ידי חברת נדל"ן ממרכז הארץ תמורת כ־550 אלף שקל. מדובר במבנה ישן שצריך להרוס, המשתרע על פני כ־700 מ"ר. המחיר שנסגר היה קרוב מאוד להערכת השמאי שלנו. הרעיון של היזם הוא לבנות שם חנויות ומשרדים".

 

הבעיה העיקרית של היישוב, כמו של האזור כולו, היא תעסוקה.

"בימים אלו אנחנו מנהלים משא ומתן עם חברה גדולה להקמת מפעל חדש בסמיכות ליישוב, תוכנית שאם תצא לפועל, תוכל לספק 200–300 מקומות עבודה חדשים".

 

מדבר גדול, מגרש קטן

 

רוב המגרשים לשיווק בדרום לא עולים בגודלם על דונם אחד - עובדה מפתיעה, בהתחשב בכך שאין באזור מצוקת קרקע. למה לא נעשה ניסיון למשוך אנשים באמצעות מכירת שטחים גדולים יותר? "זה לא פשוט להחזיק יותר מדונם באזור שלנו", מסביר שמוליק ריפמן, ראש מועצת רמת הנגב. "מי שבוחר בזה צריך להיות בעל אמצעים. על שטח גדול צריך לגדל משהו, לבנות בריכה או להשתמש באלמנטים שאינם מתאימים לאוכלוסייה שמגיעה לכאן. בעבר ניסו לשווק מגרשים של שלושה דונמים בשדה בוקר במחיר נמוך, אבל בגלל האחזקה היקרה היה קשה לשווקם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x