$
נדל

מחירי הדירות: לא חוזרים לדולר

רוב בכירי שוק הנדל"ן בישראל מעריכים שעליית שער הדולר לא תשפיע על המחירים בשוק, שכבר החל לדבר בשקלים

שי פאוזנר ואורי חודי 09:0224.11.08

לפני כשנתיים הושלם תהליך שהחל בחקיקה, שלפיו יש להציג מחירי דירות חדשות בשקלים. לאחר מכן אימצו עוד גורמים בשוק הנדל"ן את השינוי והחלו "לדבר שקלית", אולם עליית שער הדולר בשבועות האחרונים מעוררת את השאלה - עד כמה יושפע מכך שוק הנדל"ן?

 

גילי דקל גילי דקל
מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים גילי דקל מעריך שעליות שערי הדולר והיורו עשויים להניע תושבי חוץ ששקלו לרכוש דירות בארץ לבצע את הרכישה כעת, מכיוון שהמטבעות שברשותם שווים עכשיו יותר. "אני מעריך שלא תהיה לכך השפעה ניכרת על שוק הנדל"ן המקומי, כי השוק התרגל לדבר במונחים שקליים, כולל שוק היד שנייה", הוא אומר.

 

לדברי רועי גינדי, מבעלי חברת גינדי החזקות, הצרכן הישראלי מתרגם תמיד את המחיר לדולרים, ולכן דירה במיליון שקל מתורגמת ל־250 אלף דולר ומבחינה פסיכולוגית - הדבר משפיע לטובה. "זה נהדר שהדולר עולה, זה עושה לנו רק טוב", הוא אומר, ומוסיף שההשפעה ניכרת כבר במשרדי המכירות, שבהם נהפכה התנועה לערה יותר. "צריך גם לזכור שאת דירות היד שנייה עדיין מוכרים בדולרים וזה מקל עלינו, כי אנו מוכרים במחיר שקלי שהרוכש מתרגם אחר כך לדולר". ההשפעה על מחירי הביצוע, הוא מעריך, תהיה זניחה.

 

ממקסמים את המחיר

 

שמואל סלבין, לשעבר מנכ"ל האוצר, המשמש כיום סגן יו"ר חברת אזורים ומוביל את קרן הריט סלע קפיטל, מעריך שרק בשוק הנדל"ן המניב תהיה השפעה לשינוי בשער החליפין, מכיוון שהיקף החוזים הישנים שנחתמו לפני יותר משנתיים־שלוש בדולרים (במשרדים ובנדל"ן מסחרי) עומד על כ־10%.

 

שלמה גרופמן, יו"ר קרן פייר ומי שהיה במשך שנים רבות מנכ"ל אפריקה ישראל, סבור ששוק היד שנייה לא יחזור לתמחור דולרי, שיעלה בו את המחירים. "שוק המגורים כולו ימשיך להיות מתומחר בשקלים", הוא אומר, ומספר כי כבר עכשיו ישנם מקומות, למשל פתח תקווה ורעננה, שבהם ניכרת התעוררות מסוימת בתנועת רוכשי דירות זרים, שנעלמו מהשוק בחודשים האחרונים.

 

יוסי פרשקובסקי, מנכ"ל משותף בחברת פרשקובסקי השקעות מעריך כי עליית הדולר טובה לקבלנים ותעלה באופן יחסי את מחירי הדירות מיד שניה כך שלמוכרי הדירות יש יותר כסף בשקלים.

 

ברנרד רסקין, מנכ"ל רשת התיווך רי/מקס, סבור שהשקל יישאר המטבע העיקרי בשוק היד שנייה, אך לדעתו, "על פי נסיון העבר, כשהדולר עולה, נוצרת בשוק אווירה חיובית וישנה עלייה בפעילות".

 

עורך מחירון הנדל"ן לוי יצחק מזכיר כי כבר לפני שנתיים עבר המחירון שלו לשקלים: "אז ביצענו סקר שמצא כי 85% מהשוק דיבר בדולרים. המצב כיום שונה, ורוב השוק מדבר בשקלים. אני לא רואה סיבה להיצמד למטבע כל כך הפכפך".

 

בניגוד להם סבור רם מייזליץ, מנהל בחברת שיווק הנדל"ן אמבסדור ישראל, כי בשוק דירות היד השנייה ינסו למקסם את המחיר המבוקש על ידי חזרה לתמחור דולרי, וכאן תיתכן עלייה.

 

לדברי שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין, שוק הנדל"ן מגיב לרוב באיטיות לשינויים כלכליים ואחרים. "לעלייה הנוכחית בשער הדולר לא תהיה השפעה דרמטית על פעילות ומחירי הנכסים. למי ששוקל לחזור ולהצמיד את ערך נכסיו לדולר כדאי לזכור שהמצב הכלכלי בארה"ב לא ברור וטרם התייצב, וכך גם מגמת שער הדולר".

 

ההשפעה תתאזן

 

"חלק גדול מהשוק עבר למחירים שקליים, אבל לא כולם", אומר רו"ח ועו"ד טארק דיביני מפירמת הייעוץ BDO זיו האפט, המתמחה במיסוי מקרקעין. "ברגע שהדולר עולה, יכול להיות שיהיו גם כאלו שיחזרו לדולר. הדבר היחיד שמשפיע על כל הקבלנים הוא מחירי התשומות, המשולמים בכל מקרה בדולרים. אבל יש להביא בחשבון שבתקופה האחרונה ההשפעה תתאזן. למשל מחיר הברזל, שעלה בעשרות אחוזים, החל לרדת במהירות".

 

רוכשי הדירות, לדבריו, עדיין חושבים בדולרים: "אנשים ממתינים עם הרכישות, כדי לראות מה יהיה. למי שעדיין חושב בדולרים - עליית הדולר היא עוד גורם מרתיע לפני הרכישה. צפויה השפעה גם על הפרש התשלום בין מועד החתימה למועד התשלום. מי שאינו קבלן מקצועי אך עוסק בנדל"ן מדווח למס שבח על גובה העסקה ביום החתימה, ואם לאחר מכן הדולר עלה, הוא ייהנה מההפרש".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x