$
נדל

לראשונה: שני פרויקטים ירוקים ענקיים יוקמו בבתי חולים בארץ

קמפוס ברמב"ם ומגדל אשפוז בהדסה עין כרם יוקמו בהשקעה כוללת של 450 מיליון דולר, מתוכה כ־83 מיליון דולר יושקעו בהפיכתם לחסכוניים באנרגיה

גלית שפיר 14:0026.10.08

שני הפרויקטים הגדולים ביותר בשנים הקרובות בתחום הבנייה בבתי חולים בישראל יהיו גם הפרויקטים הראשונים בתחום שמתבצעים על פי עקרונות הבנייה הירוקה. כך נודע ל"כלכליסט". בית החולים הדסה עין כרם מתכנן להקים מגדל אשפוז בהשקעה של 250 מיליון דולר שייפתח ב־2012, וההשקעה בהפיכתו

ל"ירוק" תעמוד על כ־63 מיליון דולר. בבית החולים רמב"ם בחיפה יוקמו בית חולים לילדים ועוד שלושה מבנים בהשקעה של 200 מיליון דולר. 20 מיליון דולר יושקעו בהפיכת הקומפלקס ל"ירוק".

 

מגדל האשפוז בהדסה יכלול 14 קומות וישתרע על שטח של יותר מ־90 אלף מ"ר. דוברת בית החולים, יעל בושם־לוי, מסרה: "המגדל יהיה מתקן האשפוז העיקרי בהדסה ואליו יועברו רוב מחלקות האשפוז".

 

מיחזור מי מזגנים וחומרי בנייה

הבנייה הירוקה בפרויקט בהדסה תתבטא בכך שהקירות והחלונות ייבנו מחומרים מבודדים. חיסכון בחשמל יושג באמצעות מערכות מיזוג אוויר שיפעלו מים בטמפרטורה קרה יחסית, וינוהלו על ידי מערכת ממוחשבת שתמנע בזבוז. חיסכון בצריכת המים יושג באמצעות התקנת חיישנים שיווסתו את עוצמת הדחיסה של המים. המים ממערכת המיזוג והחימום ימוחזרו. התאורה תורכב מגופי תאורה שיחשבו את כמות האור לפי התאורה הטבעית. במהלך הריסת המבנים בשטח הופרדו חומרי הבנייה והבטון הועבר למיחזור. במקביל הזרים בית החולים מים לאתר כדי למנוע היווצרות אבק.

 

בבית החולים רמב"ם בחיפה יוקם קמפוס בשטח של כ־11 אלף מ"ר, שיכלול ארבעה מבנים: בית חולים לילדים, מגדל בן 20 קומות לענף המחקר, מרכז אונקולוגי ומרכז קרדיווסקולרי (מטפל בבעיות לב וכלי דם). נוסף על כך יוקם בית חולים חירום — הגדול במדינה. אריה ברקוביץ', ראש אגף בינוי ברמב"ם, מסר: "הפרויקט יכלול מעטפת מבנה יעילה, מערכת תאורה חסכונית, שימוש במי המזגנים להשקיית גינות וכן מיחזור של חומרי בנייה". לדברי ברקוביץ', יש כוונה לאשר את הפרויקט לפי תקן ישראלי 5281 (תקן בנייה ירוקה של מכון התקנים).

 

בתי חולים "ירוקים" - שוק ייחודי

עלות צריכת החשמל בבית חולים ממוצע מוערכת בכ־15 מיליון שקל בשנה. בעוד בארץ יש תקן אחיד לבנייה ירוקה, בארצות הברית יצא לפני כשלוש שנים תקן מיוחד לבנייה ירוקה במרכזים רפואיים.

 

יהושפט אהרוני ממשרד אסא אהרוני מהנדסים יועצים, מומחה לתקן ה־LEED (תו התקן האמריקאי), מסביר: "בתקן האמריקאי נכתב כי יש להפסיק את השימוש בכספית נוזלית המצויה בתרמוסטטים, במדי חום ולחץ דם, בסוללות ובפלואורסנטים. יש למקסם את מיחזור הציוד הרפואי. תשומת לב מיוחדת ניתנת למניעת זיהום אוויר ומפגעי רעש, וכן נאסר השימוש ב־PVC בבית החולים".

 

אהרוני מוסיף כי דרישות הבנייה בבתי חולים בארה"ב כוללות מניעת מעבר זיהום במערכת המיזוג, וחיטוי האוויר באמצעות מערכת שמזרימה אוויר צח לחלל החדר. רפי אהרוני, מהנדס מומחה למערכות מיזוג חסכוניות ושותף מנהל במשרד אסא אהרוני, מוסיף: "מערכת מיזוג המופעלת על ידי מים קרים חוסכת 20% מצריכת האנרגיה של מערכת מיזוג רגילה".

 

עוד נושא בריאותי מסבירים המהנדסים, הוא מניעת גידול חיידקי הליגיונלה בצנרת המיזוג, לשם כך משתמשים בחומרים שאינם מכילים כימיקלים. דוד שרצר, מנכ"ל UET הממחזרת מי תעשייה, הסביר: "מערכות אלו מטפלות בקירור ללא תוספים כימיים, ומצמצמות את המים המורחקים לשפכים בכ־50%".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x