$
נדל

איך להרחיב את הדירה למרות התנגדות השכנים?

ועדת ערר בחיפה אישרה את הקמתו של ממ"ד בדירתו של תושב בקריית מוצקין והבהירה: הדי המלחמה בצפון עדיין לא נדמו

אורי חודי 09:2404.09.08

ועדת ערר מחוז חיפה, בראשות עו"ד דרור לביא-אפרת, אישרה את הקמתו של ממ"ד לדירת מגורים בבניין ברחוב גושן שבקריית מוצקין למרות התנגדות השכנים שטענו כי הדייר רק רוצה להגדיל את דירתו. בהחלטתה הבהירה הוועדה כי אירועי המלחמה האחרונה הוכיחו עד כמה חשוב מיגונם של בתי הדירות הישנים

בצפון הארץ בכלל, ובאזור חיפה בפרט.

 

הוועדה המקומית קריות לא התירה את הקמת הממ"ד בעקבות טענת השכנים כי בנייתו היא "אמתלה להגדלת הדירה", ונימקה את החלטתה בכך שהדבר יפגע בדירות העורפיות בבניין ובאי־יכולת לתת פתרון הולם לבניית ממ"דים לכל יחידות הדיור. ועדת הערר הציגה עמדה נחרצת וברורה לגבי חשיבות מיגון בתי מגורים ישנים בצפון הארץ בכלל, ובאזור חיפה בפרט: "יכולת עמידתה של המדינה במלחמה תוגדר, בין השאר, על ידי יכולת עמידת העורף בהפגזות אלו. ככל שהעורף יהיה ממוגן טוב יותר, תוכל המדינה להתרכז בלחימה ולא בתמיכה בו".

 

כמו כן הוסיפה ועדת הערר כי טענות השכנים הן חסרות שחר. "חשוב לזכור כי תוספת ממ"ד לדירה קיימת כרוך תמיד בחוסר נוחות מסוימת. מדובר בתוספת שלא תוכננה מראש, והצמדתה לדירה הקיימת לעולם תיצור פגיעה במבנה הקיים. הדבר נכון הן מבחינה ארכיטקטונית והן מבחינת הדיירים האחרים בבניין שבו מבוקשת התוספת, ובבניינים הסמוכים אליו", נכתב בהחלטת הוועדה.

 

"מההחלטה ניתן ללמוד כי לדעת ועדת הערר, קולות המלחמה לא בהכרח נדמו ויש לתת עדיפות להליכים שיאפשרו הקמת ממ"דים בבתים למרות פגיעה מסוימת באחרים", אמר עו"ד עופר טויסטר, מומחה לדיני התכנון והבנייה ממשרד יגנס טויסטר בירן ושות'. "חשוב לציין כי תוספת בממ"דים משפרת בעיתות שלום את גודל הדירה ומהווה תוספת לדירה. יש להניח כי בעקבות ההחלטה ירבו פניות לתוספת ממ"דים על ידי תושבים".

 

בפועל, הוספת ממ"ד לבניין מגורים אפשרית רק במקרים מסוימים. "בבנייני מגורים של בנייה רוויה לא ניתן להוסיף ממ"ד לדירה אחת בלבד", אומר נתן חילו, מנהל האגף הטכני של התאחדות הקבלנים. "יש להוסיף אגפי ממ"דים לכל הדירות בבניין, שכן הממ"ד חייב להיבנות כיחידה אחת מיסודות הבניין ועד לגג, ולא - הוא לא יעיל. מסיבה זו דיירים בבית משותף המעוניינים בהוספת ממ"ד צריכים להתאגד יחד ולקבל את הסכמת כל הדיירים, לפנות לרשות המקומית לבדיקת האפשרות לשינוי התב"ע (תוכנית בניין עיר) ולהוציא היתרי בנייה בהתאם".

 

עם זאת, לדברי חילו לא כל הרשויות ימהרו לשנות את התב"ע. מלבד זאת, מדובר גם בעסק לא זול: ההערכה היא שעלות הקמת ממ"ד לכל דייר בבית משותף היא יותר מעשרת אלפים דולר. "אחת הדרכים להוזיל את העלויות היא לחבר את התוספת לתוכנית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה - תמ"א 38", אומר חילו. "אפשר לסכם עם היזם על הורדת המחיר לדייר בתמורה לכמות הדירות שיקבל הקבלן על הגג".

 

יש לציין שבמקרה של תמ"א 38 חייב הקבלן הסכמה של כל בעלי הדירות, ומלבד זאת, לתוכנית היתכנות כלכלית רק באזורים מסוימים, ונכון להיום אינה מתאפשרת בכל רחבי הארץ.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x