סגור
בנימין נתניהו ו בצלאל סמוטריץ' מאשרים את תקציב המדינה 2024 תקציב 2024
ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ'. תחזית הצמיחה הופחתה (צילום: חיים צח / לע״מ)

קרן המטבע מפחיתה את תחזית הצמיחה של ישראל: התוצר יצמח ב-1.6% בלבד ב-2024

זאת לעומת תחזית לצמיחה של 3.1% השנה, שנתנה הקרן לפני פרוץ המלחמה; התחזית המופחתת נמוכה מזו של בנק ישראל שעומדת על 2%. תחזית הצמיחה של הכלכלה העולמית עודכנה כלפי מעלה ל-3.2% השנה

קרן המטבע הבינלאומית מעדכנת כלפי מטה את תחזית צמיחת התוצר הישראלי - ל-1.6%. זו התחזית הרשמית הראשונה של הקרן אחרי פרוץ המלחמה, כאשר התחזית ערב המלחמה היתה לצמיחה של 3.1% בשנת 2024. עדכון התחזית תואם את השקפת משרד האוצר שעמדה בבסיס בניית התקציב המעודכן לשנת 2024.
עם זאת, בבנק ישראל עדיין מעריכים כי הצמיחה בשנת 2024 תהיה גבוהה יותר ותעמוד על 2%. בנוגע לשנת 2025 – סבורים בקרן המטבע הבינלאומית כי בשנת 2025 ישראל תצמח ב-5.4%, זאת לעומת תחזית צמיחה של 5.6% במשרד האוצר, ולעומת תחזית של 5% בבנק ישראל. הקרן חוזה כי בסוף 2024 ישראל תרשום אינפלציה של 2.4%, זו הערכה נמוכה מזו של חטיבת המחקר בבנק ישראל המעריכה כי השנה תסתיים ב-2.7% אינפלציה.
יודגש, כי התחזיות של האוצר ושל בנק ישראל הן התחזיות האופטימיות שלא צופות התפתחות של מלחמה כוללת בצפון. במשרד האוצר העריכו כי במקרה של "תרחיש חמור", שיכלול גיוס מילואים רחב והשבתה של מערכת החינוך ופגיעה בתשתיות, הרי שהצמיחה בשנת 2024 תהיה שלילית ותעמוד על 1.5%-. גם קרן המטבע מדגישה כי התחזית שלה בנוגע לצמיחה בישראל "נתונה לאי ודאות מוגברת עקב הסכסוך ישראל-עזה ולכן עשויה לעבור תיקונים".
בנוגע לכלכלה העולמית כולה, מעריכים בקרן המטבע כי זו תצמח ב- 3.2% הן בשנת 2024, והן בשנת 2025. מדובר בעדכון חיובי של 0.1% לעומת הפרסום האחרון בינואר 2024, ושל 0.3% לעומת הפרסום המלא באוקטובר 2023. כותרת הסקירה של קרן המטבע העולמית היא "יציב אך אטי", כותרת זו משקפת את התזה הכללית של הסקירה לפיה הכלכלה העולמית היתה עמידה באופן מפתיע להעלאות הריבית החדות. הפתעה זו מוסברת הן בחיסכון גבוה שנצבר אצל משקי הבית בתקופת הקורונה, והן בגלל שינויים במבנה המשכנתאות ושוק הדיור בעשור שלפני הקורונה. מאידך, ההערכה היא כי אנחנו צועדים אל עבר שנים של צמיחה איטית יותר. מלחמת חרבות ברזל מוזכרת בדו"ח כגורם סיכון לאינפלציה, זאת לצד המלחמה באוקראינה. עם זאת, בדו"ח מציינים כי ברמה העולמית, הסיכונים לחיוב ולשלילה מאזנים זה את זה.