$
דעות

במת כלכליסט: להפוך את ישראל למרכז מו"פ עולמי

אם כבר לעודד תאגידים רב-לאומיים להתיישב בישראל, רצוי גם לשכנעם למקם כאן דווקא את מרכזי המחקר והפיתוח שלהם. בניגוד לפסי ייצור שקל להעתיק למדינה אחרת, העתקת ההון האנושי איננה דבר פשוט

עו"ד דורון לוי ועו"ד רו"ח איתן אסנפי 07:4117.12.08

במסגרת תחרות המס הגלובלית, מדינות רבות מפתות תאגידים רב־לאומיים להגר לשטחן, כדי להזרים הון ולהצעיד קדימה את הכלכלה המקומית. את זאת הן עושות באמצעות קביעת מס חברות אטרקטיבי במיוחד.

 

אך ניצחון אמיתי בתחרות המס אינו מושג רק בשל העובדה כי קונגלומרט זה או אחר, או

אפילו כמה מהם, מיקמו בשטחה של המדינה מפעל, בניין משרדים או אפילו את מטה החברה. המנצחת האמיתית בתחרות המס תהא המדינה שתשכיל לשמר את נוכחות המשקיעים הזרים בתחומיה לטווח ארוך, ולהפיק ממנה ערכים מוספים כלכליים, תרבותיים וחברתיים.

 

הפחתת שיעור מס החברות לא מספיק

 

אירלנד נחשבת לסיפור ההצלחה הכלכלי הגדול ביותר ב־15 השנה האחרונות. אירלנד מוזכרת בשיח הכלכלי הישראלי בדרך כלל כמודל המצדיק הקלות מס ניכרות, בעיקר למשקיעים זרים. הנטייה הרווחת היא להתייחס בעיקר להפחתת שיעור מס החברות, ולהקלות מס אחרות דוגמת פטור ההשתתפות, פחת מואץ באשר לנכסי המשקיעים הזרים, ופטור שנובע מהכנסות מסוימות.

 

אולם התייחסות זו היא פשטנית וחלקית בלבד ביישום המודל האירי. נדרש הרבה יותר מכך כדי לגרום למשקיע הזר להכות שורשים בני קיימא בארץ הקודש. שכן, מי יבטיח כי התאגיד הרב־לאומי לא יעקור מכאן ברגע שימצא לעצמו מדינה המעניקה לו הטבות מס אטרקטיביות יותר?

 

יש לזכור כי שיקולי המס בבחירת מיקום ההשקעה הם מרכיב אחד בלבד במערכת השיקולים. מטבע הדברים, העלייה ברמת החיים המקומית שיביא עמו הקונגלומרט הזר תגרור בהכרח עלייה ברמות המחירים, ברמת שכר העובדים, בעלות התשתית הממשלתית ובביורוקרטיה. כך שישראל לא תהיה עוד המדינה הזולה והאטרקטיבית שבה בחר התאגיד להתמקם מלכתחילה.

 

אם היא תסתפק במודל הפשטני של הפחתה במס החברות, יהיה זה רק עניין של זמן עד שהתאגיד ימצא שחסרונותיה של ישראל עולים על יתרון המס היחסי שהיא מספקת לו ויעקור ממנה למדינה שתציע סל שירותים אטרקטיבי יותר.

 

אירלנד, לעומת זאת, השכילה לבנות תמהיל המשלב הפחתות מסים במערכת תמריצים מיוחדת, שנועדה להשריש את נוכחות המשקיע הזר בתחומה. נוסף על כך הוא עוסק בעידוד הידע, המחקר והפיתוח. אירלנד מעודדת את התאגידים הזרים למקם בשטחה דווקא את מרכזי המו"פ שלהם, בין היתר באמצעות הענקת תמריצי מס למו"פ.

 

זאת מתוך הנחה כי בניגוד לפסי הייצור, שקל יחסית להעתיק למדינה מתחרה, העתקת ההון האנושי איננה דבר פשוט. בשלב הראשון, התאגיד החדש מספק מקומות עבודה ורוקם יחסי גומלין עם התעשייה המקומית. התאגיד מביא עמו עובדים חדשים, לרוב ממעמד סוציו־אקונומי מבוסס, הדורשים בדרך כלל רמת חיים גבוהה שאליה הורגלו בארץ מוצאם.

 

לנצל את ההון האנושי של ישראל

 

כדאי לישראל לשקול, למשל, הענקת הקלות מס נרחבות על הכנסות שמקורן במו"פ, כפי שעשתה אירלנד בשנת 2004 - 20% מהכנסות אלה. על ישראל לשקול את אימוץ הפטור שניתן באירלנד על הכנסות מפטנטים שפיתוחם נעשה במדינה, ועוד.

 

היתרון היחסי של ישראל היה ונותר הונה האנושי. כוח אדם משכיל ומיומן, בשילוב תמריצי מס נכונים למחקר ופיתוח, ימשוך לארץ פעילות מו"פ של תאגידים רב־לאומיים. הפיכתה של ישראל למרכז מו"פ עולמי, ולא הפחתה מתמדת של שיעורי מס החברות, היא אשר תבטיח כי המשקיעים הזרים יקנו אחיזה של ממש בישראל.

 

הכותבים הם עו"ד דורון לוי ועו"ד (רו"ח) איתן אסנפי, שותפים במשרד עמית פולק מטלון ומחברי הספר "מיסוי בינלאומי - הדין בישראל"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x