$
דעות

במת כלכליסט: על העדר

לפעמים שווה לנהוג כמו העדר - לא משום שלעדר יש מידע עודף, אלא כי התנהגותו היא הגורם המכריע בהתרחשות

דויד לייזר 09:0617.11.08
בסיפור ידוע של פרנסואה רבלה נמצא לץ באונייה עם כמה אנשים, ובהם רועה עם צאנו. הוא זורק כבשה אחת למים, ויתר הכבשים קופצות למים וטובעות. התנהגות עדר אופיינית ומטומטמת.

 

פיגו, מגדולי הכלכלנים בקיימברידג' בשנות העשרים, היה הראשון שניסה להסביר על ידי דינמיקה חברתית

את התנודות הגדולות בשוק. הוא טען שפרטים היודעים לנתח מצבים כשהם לבד מאבדים את הביקורתיות שלהם כאשר קיימת הסכמה חברתית רחבה, גם כשקל לנבא מה עומד לקרות. דוגמה לכך ניתן למצוא בתרמית הפירמידה. התרמית מצליחה כל כך כי במשך תקופה ארוכה רואים שהצטרפות משתלמת.

 

לפעמים שווה לפעול כמו כולם

 

עדריות (herding) היא חיקוי החלטות אחרים תוך התעלמות ממידע רלבנטי. התנהגות חיקוי אינה בהכרח חסרת בסיס. נגיד שאתם בנסיעה בצפון, ומתכוונים לפנות לכיוון תל אביב בעוד עשרה ק"מ. לפתע אתם נתקלים בפנייה קטנה ובשלט צנוע "תל אביב - שמאלה", וכמעט כל המכוניות אכן פונות שמאלה. מה תעשו? תעשו כמו כולם. התנהגות חיקוי? אכן, אבל נכונה, ולא בכדי יש לנו אינסטינקטים כאלה: קורה הרבה שאחרים יודעים משהו שאנו לא יודעים ושווה ליישר קו. זאת לא עדריות. קובע לא רק החיקוי אלא ההתעלמות ממידע שיש למקבל ההחלטה. גם עדריות יכולה להיות רציונלית, והדבר חשוב להבנת המשבר הנוכחי.

 

לפעמים שווה לנהוג כמו העדר - גם אם הוא טועה. המקרה המוכר לכל הוא זה של ספקות לגבי יציבות קרנות פנסיה או בנק. נניח שקיימת שמועה שבנק מסוים עומד לפשוט את הרגל, אף שבעצם אין הדבר נכון. אם לקוחות ירוצו להוציא את הפיקדונות שלהם, כדאי לכל אחד לעשות כמותם. זאת מכיוון שבנק כזה ייכנס לבעית נזילות ואולי גם יפשוט את הרגל, ומי שלא הוציא את כספו יפסיד אותו. במקרים כאלה, שווה לפעול כמו העדר, לא משום שלעדר יש מידע עודף, אלא כי התנהגותו היא הגורם המכריע בהתרחשות.

 

סיבה אחרת קשורה למוניטין. לפעמים מנהלי קרנות ואנליסטים מעתיקים את התנהגותם של אחרים ומתעלמים ממה שידוע להם. אלו שאינם בין הטובים בתחום מעתיקים מה שאחרים עושים, אך גם לטובים יותר שווה לפעול כמו כולם, אם מה שהם מנסים למקסם איננו רווחיות השקעותיהם אלא המוניטין שלהם. גם אלו שיודעים יותר מסתכנים אם יפעלו תמיד לפי מה שנראה להם נכון. כי אם טעו עם כולם, ההפסדים שלהם לא יפגעו במוניטין. מנגד, התרומה למוניטין אם ייצאו צודקים לעומת כולם מתגמדת לנוכח החשש לפגיעה במוניטין שלהם אם יפסידו לבד.

 

השוק לא יתקן את עצמו

 

עדריות נוצרת מהתנהגות של פרטים רציונליים גם בשל סיבה מבנית הנקראת מפל המידע (informational cascade). אם רבים מהשחקנים מחשיבים את המידע הפרטי שבידיהם כפחות אמין מזה של אחרים, אזי תיווצר התנהגות עדר. מודלים מתמטיים ומחקרים אמפיריים מראים שיווצרו בועות, תנודות חזקות עם שינויי כיוון פתאומיים. אחת ההנחות של המודלים הכלכליים היא שההטיות של הסוכנים מתקזזות, והשוק אמור "לתקן את עצמו". זה אולי היה נכון אילו הסוכנים היו אוספים ומעבדים מידע באופן בלתי תלוי. פסיכולוגים מצביעים על שורה של הטיות באופן שבו אנשים אוספים ומעבדים מידע. מכאן שלסוכנים רבים יהיו הטיות דומות. עובדה זאת, בצירוף הנטייה להעתיק התנהגות אחרים, מבטיחה שהשוק ייכנס מדי פעם לסחרור.

 

לפני כשנתיים יצא לאור ספר הקרוי "חוכמת ההמונים" (ג'יימס סורוביצקי), ובו נטען שקבוצות הן חכמות מכל אחד מחבריהן, מוכשר ככל שיהיה. ניתוח זה של תופעת העדר מראה עד כמה התזה רחוקה מלהיות נכונה תמיד.

 

הכותב הוא מנהל המרכז לקבלת החלטות ופסיכולוגיה כלכלית באוניברסיטת בן־גוריון, והנשיא הנבחר של האגודה הבינלאומית לפסיכולוגיה כלכלית

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x