$
דעות

מלווים רוחניים במערכת הבריאות - עלות מזערית, רווח גדול

בזכות הכשרתם, התומכים יודעים לגייס את משאבי הרוח הפנימיים של מטופלים כדי לאפשר להם להתמודד בדרך יעילה יותר עם המשבר הפוקד אותם. החלטה על שילוב התמיכה הרוחנית דורשת תעוזה ופתיחות מצדם של אחיות ואחים, רופאות ורופאים ושאר אנשי הצוות הטיפולי

ולרי סטסין 07:4816.12.16

תמיכה רוחנית, המכונה גם ליווי רוחני, היא תחום מקצועי חדש יחסית בעולם הרפואי בישראל, והוא ראוי למקום נרחב יותר בתודעה הציבורית. רבים מאנשי המערכת הרפואית, כמו גם חלק גדול מציבור החולים, טרם נחשפו ליתרונות הגלומים בהיעזרות במלווה רוחני.

 

תמיכה רוחנית קיימת ברפואה במסגרות מגוונות. במרכזים רפואיים בעולם משתלבים שירותי תמיכה רוחנית במוסדות רפואיים שונים ובבתים. כך נמצא מלווים רוחנים במחלקות השונות בבתי חולים, במוסדות גריאטרים, בהוספיס, בבתי סוהר, מקלטים מסוגים שונים, מרכזי גמילה וכחלק מהטיפול בבריאות הנפש.

 

ההתמודדות עם חולי, ובעיקר חולי המאיים על החיים, מערערת את הזהות האישית ואת תפיסת העולם של האדם. המשברים מעוררים שאלות קיומיות: מדוע אני קיים? מדוע אני חולה? האם אמות? האם החיים שלי שווים במצב הזה? מה יישאר אחרי מותי? מה יקרה לי אחרי מותי? מה הייתה המשמעות של חיי? מה תרמתי לסובבים אותי ולעולם בחיי?

בית חולים (ארכיון) בית חולים (ארכיון) צילום: אוהד צויגנברג

 

תומכים רוחניים עברו הכשרה מקצועית ארוכה, והליווי מוצע לכל מי שזקוק ללא הבדלי דת, גזע, רקע תרבותי, מין וגיל מבלי לנסות לשנות את דעותיהם או את אורח חייהם של מטופלים. בזכות הכשרתם, התומכים יודעים לגייס את משאבי הרוח הפנימיים של מטופלים כדי לאפשר להם להתמודד בדרך יעילה יותר עם המשבר הפוקד אותם. המלווים הרוחניים שומרים על סודיות ומאפשרים למטופלים סביבה מכילה, על מנת לדון בכל עניין המטריד אותם. פעילות התומכים הרוחניים היא מגוונת ומותאמת לצרכים המתעוררים במסגרות השונות ואצל האדם הזקוק לליווי.

 

המכשולים העומדים בפני התפתחות הליווי הרוחני בישראל, הם החשש מפני העלאת סוגיות דתיות ורוחניות, תקציב וחוסר היכרות עם המקצוע בקרב חלק ניכר מהמערכת הרפואית.

 

בחברה הישראלית סוגיות דתיות ורוחניות יוצרות לעיתים קרובות מתחים בין הקבוצות השונות. לכן, רבים מבקשים להשאיר כל נגיעה ברוחניות מחוץ לכותלי בית החולים. דומה כי הפתרון לקושי זה הוא בהטמעת העובדה כי מלווים רוחניים מחוייבים לפעול על פי עקרונות של רוחניות אוניברסלית, הומניסטית ופלורליסטית – המקבלת כל אדם באשר הוא אדם.

 

אחת השאלות המשמעותיות לקראת מיסוד הליווי הרוחני היא מנין יגיע המימון למשרות של תומכים רוחניים. כולנו מודעים למצב התקציבי הבעייתי של מערכת הבריאות. יחד עם זאת, ככל שיבינו יותר גורמים במערכת הבריאות את התועלת של התמיכה הרוחנית למטופל עצמו, לסובבים אותו, לצוות ולמערכת הבריאות, ביחס לעלויות המזעריות הכרוכות בכך, ניתן להאמין שהמשאבים הדרושים יימצאו ויוקדשו לטובת העניין.

 

על המכשול של חוסר הידע בנוגע למקצוע הליווי הרוחני, ניתן בקלות להתגבר באמצעות מפגשים עם צוותים רפואיים והשתלמויות שמטרתם חשיפה לעקרונות ולכלים הבסיסיים של התמיכה הרוחנית. החלטה על שילוב התמיכה הרוחנית דורשת התנסות מעשית. צעד זה דורש תעוזה ופתיחות מצדם של אחיות ואחים, רופאות ורופאים ושאר אנשי הצוות הטיפולי.

 

בישראל נפתחו במהלך השנים תכניות הכשרה לליווי רוחני במסגרתן כבר הוסמכו כ -70 מלווים רוחניים ועוד רבים לומדים בהן כיום. גם מספר המסגרות הרפואיות שבהן משולבת תמיכה רוחנית הולך וגדל, גם אם היקפי המשרות בכל אחת מהן עדיין צנועים. על המוסדות הרפואים שבהם פועלים כיום מלווים רוחניים נמנים בתי החולים רמב"ם, תל השומר (שיבא) , שערי צדק, הרצוג, הדסה, בית החולים הצרפתי, משגב לדך, הוספיס גליל עליון, בית רבקה ועוד.

 

הכותבת היא מלווה רוחנית עצמאית ומרצה במרכז שוורץ לבריאות ורוח, פעילה בעמותה לליווי רוחני בישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x