$
תיירות

ועדת השרים אישרה תוכנית שתפחית את תפעול המלונות בישראל

לפי הערכה, ההחלטה תפחית את עלות תפעול המלונות ב-130 מיליון שקל בשנה ותסייע בהקמה מיידית של 500 חדרי מלון; בין ההמלצות, פיילוט שיאפשר תשלום ארנונה בהתאם לתפוסת המלון ולא לפי השטח

דותן לוי 15:1505.12.16

ועדת השרים לענייני רגולציה אישרה היום (ב') תוכנית ממשלתית להפחתת הרגולציה בתחום המלונאות. מטרת התוכנית היא להוריד את הרגולציה העודפת המוטלת על ענף המלונאות ולהוזיל את עלויות הלינה בבתי המלון בישראל.

 

הצוות שגיבש את התוכנית כלל את שר התיירות יריב לוין ומנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר. מהשוואת המצב במדינות ה-OECD, נמצא, כי בישראל עלויות הקמת מלונות חדשים ותפעולם יקרים ביחס ניכר למדינות אירופה החברות בארגון, כך שחסמי הכניסה והסיכונים בענף בישראל הופכים אותו לבלתי תחרותי בהשוואה למדינות אחרות וחושפים אותו לסיכונים כלכליים רבים.

 

במסגרת ההחלטות שהתקבלו להפחתת הרגולציה צפוי צמצום של הוצאות תפעול בתי המלון בישראל בכ- 130 מיליון שקלים מעלות התפעול השנתית השוטפת וכן יחול חיסכון בהקמתם של בתי מלון חדשים בהיקף של כ-100 מיליון שקל (חיסכון בשיעור של כ-2% ליזם).

 

כך למשל, הוחלט על הקלות בדרישות הנוגעות לאופן התפעול של הבריכות כאשר בין היתר תהיה למלון גמישות לגבי העסקת בעל מקצוע שמפעיל את הבריכה ודואג לאיכות המים, כמו כן, התקנות כיום אינן מבחינות בין בריכה ציבורית לבריכות בבתי מלון, על אף שבמציאות התנאים הנדרשים שונים בתכלית ולכן מוצע שבבריכות במלונות המשרתות בעיקר את אורחי המלון, תוחרגנה הדרישה להקמת מלתחות ומקלחות וכן יצומצם השטח הנדרש לטובת שירותים.

 

מלון הרודס, אילת מלון הרודס, אילת צילום: ויקימדיה

 

בנוסף, כיום, המלונות מחויבים לבנות בריכת פעוטות כשהם בונים בריכה למבוגרים. בתוכנית מוצע כי במלונות אשר אינם מיועדים לילדים ניתן יהיה להסתפק בבניית בריכת למבוגרים בלבד. הורדת וצמצום החובה למתקני בריכה (שירותים ומקלחות) יאפשרו להשכיר את השטח למסחר ולייצר הכנסה נוספת של 39 אלף שקל בשנה.

 

ביטול החובה לנוכחות מפעיל הבריכה תחסוך בשנה 75 אלף שקל וצמצום החובה לשירותים ומקלחות תחסוך 32 אלף שקל. שינוי נוסף כי כאשר חדר כושר משרת את אורחי המלון ומיועד למספר מצומצם של מתאמנים, לא יידרש לעבור תהליך רישוי עסק כמו חדרי כושר עירוניים.

 

הקלות נוספת היא בדרישות המיגון של בתי מלון. כיום, דרישות פיקוד העורף, דורשות מהמלונות לבנות מרחב מוגן קומתי (ממ"ק) ביחס של 2.5 מ"ר ממ"ק לכל חדר. מבחינה נוספת של פיקוד העורף עולה כי ניתן להסתפק ביחס של 1 מ"ר לחדר.

 

אחת ההצעות המשמעותיות היא להפחתת תשלומי הארנונה בענף המלונאות, מהבדיקה שנערכה, נמצא כי במדינות אירופה החברות ב-OECD שיעור הארנונה ושיטת החישוב נקבעים לפי פרמטרים כלכליים של תפוסת המלונות ובאופן המשקף עלות שנתית כוללת של כ-1% ממחזור המלון בממוצע. בישראל לעומת זאת תשלומי הארנונה נקבעים לפי גודל המלון במ"ר ומהווים 3.5% בממוצע ממחזור המלון. בסך הכל עומדים תשלומי הארנונה ממלונאות בישראל על 350 מיליון שקל לשנה. במצב הנוכחי, נדרשים בעלי בתי המלון בישראל לשלם ארנונה גם בתקופות שפל כאשר אין מבקרים. המטרה היא לאפשר לבעלי המלונות לשלם ארנונה בהתאם לשיעור התפוסה.

 

כמו כן הוחלט לנסות ולהגדיל את המענה למחסור בכוח אדם, מאחר ובאזורי תיירות בפריפריה (כגון אילת וים המלח), יש ביקוש גבוה לעובדים אך אין היצע. לשם כך מוצע לבחון הבאת עובדים זרים מהפיליפינים ומירדן, להפחית ההיטל על העסקת עובדים זרים במלונות וכן להפעיל פיילוט באוכלוסיית המיעוטים במטרה להגיע לקליטת 500 עובדים במקצועות המשק והניקיון כל שנה. כמו כן יינתן מענק התמדה של עד 5,000 שקל לעובדים שיתמידו מעל חצי שנה בעבודה במלונות בתחום זה, יוקצו כספים להרחבת יכולת ההסעה למלונות ים המלח, מענקי התמדה והכשרות מקצועיות.

 

הערכה היא כי ההחלטות שהתקבלו יפנו עשרות חדרים לאורחים בכל מלון, ויכניסו ליזם חדש בתחום המלונאות כ-10% נוספים בממוצע ויגידילו את ההכנסות לכל מלון ב-2.5 מיליון שקל לשנה מהשכרת החדרים הנוספים.

 

שר התיירות יריב לוין אמר: "ההחלטה תוזיל באופן משמעותי את עלות הקמת המלונות, תוזיל באופן משמעותי את עלות תפעול המלונות, ובסופו של דבר תביא גם להורדת מחירי הנופש בישראל". מנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר הוסיף: "יש קשר ישיר בין הפחתת הרגולציה על בתי המלון והפחתת עלויות לינה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x