$
משפט

חריג: שני פושטי רגל קיבלו פטור על חוב מזונות

ביהמ"ש פטר באחרונה שני אנשים מחובות מזונות של מאות אלפי שקלים. מדובר בחייבים מבוגרים השרויים במצב כלכלי קשה

עו"ד דורית מרקוביץ-ריבן 09:0522.11.16

בתי המשפט קבעו בעבר באופן שגרתי כי לא ניתן לקבל הפטר (פטור) על חוב מזונות, ובדרך כלל, בקשות חייבים לקבל הפטר כזה נדחו על הסף. במגמה זו חל שינוי בשנים האחרונות לאחר שבשני מקרים בית המשפט העליון נתן הפטר מלא על חוב מזונות וקבע כי אין לשלול אוטומטית את בקשת ההפטר ויש לבחון כל מקרה לגופו.

ברוח זו, קיבל בית המשפט המחוזי בתל אביב באחרונה שתי בקשות הפטר על חוב מזונות.

 

במקרה הראשון היה מדובר בחייב בן 61 הסובל מבעיות רפואיות, אינו עובד ומתקיים מהבטחת הכנסה של כ-2,000 שקל בחודש ומאיסוף בקבוקים המכניסים לו 1,000 שקל נוספים. לאיש לא היו נכסים כלשהם ולדבריו הוא ישן ברחוב או במאהל מחוסרי דיור.

 

האיש צבר חוב מזונות של כ-143,000 שקל לביטוח הלאומי. מדובר היה בחובות ישנים בני למעלה מ-20 שנה וכל ילדיו נמצאים כעת בשנות ה-30 לחייהם.

גם במקרה השני מדובר היה בחייב בן 61 שאינו עובד ומתקיים מקצבאות הביטוח הלאומי. צוין כי הוא מוכר כנכה בשיעור של 28% ומתגורר עם אשתו אצל אחיו מאחר שאין להם איפה לגור. חובותיו של האיש לביטוח הלאומי בגין המזונות עמדו על כ-106,000 שקל. החובות נוצרו לפני שנים כשילדי החייב נמצאים כיום בשנות ה-20 וה-30 לחייהם.

 

בשני המקרים, הביטוח הלאומי התנגד למתן ההפטר. המוסד טען כי לא מדובר בחובות עצמאיים אלא בכאלה שנוצרו לאחר שהחייבים נמנעו מלשלם את המזונות לילדיהם והביטוח הלאומי נאלץ לשלם אותם במקומם.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

לטענת המוסד, מתן ההפטר במקרים אלה תפגע בשני אינטרסים מהותיים: פגיעה בהבטחת הקיום של אלה הזכאים למזונות ופגיעה ברציונל שבבסיס חוק המזונות. המוסד הדגיש כי בניגוד לשני התקדימים של בית המשפט העליון, במקרים אלה מדובר בחייבים בעלי כושר השתכרות.

 

דף חדש

 

השופט דורון חסדאי מבית המשפט המחוזי בתל אביב הבהיר כי הכלל המנחה לפי פקודת פשיטת הרגל הוא שלא יינתן הפטר על חוב מזונות. עם זאת, בפקודה הותיר המחוקק לבית המשפט שיקול דעת. השופט ציין כי לפי ההלכות החדשות של בית המשפט העליון, יש בסוגיה זו מספר שיקולים מנחים ובהם החשיבות שבפתיחת דף חדש בחיי החייב אל מול אינטרס הנושה לקבל את כספו.

 

לדבריו, בית המשפט העליון הדגיש כי כשמדובר בחוב מזונות ישן הדבר מפחית ממעמדו הגבוה של החוב והופך אותו לחוב "רגיל". בנוסף, באותן הלכות חדשות ניתן משקל ניכר לעובדה שמדובר בחייבים מבוגרים ושילדיהם – הזכאים למזונות, כבר אנשים בוגרים. עוד הייתה התחשבות במצבם הכלכלי החמור של החייבים. השופט ציין על אף שהביטוח הלאומי העלה שיקולים ראויים, בשל מצבם הכלכלי והאישי הקשה של שני החייבים, בצירוף העובדה כי מדובר בחוב מזונות ישן וכי ילדי החייבים כבר בוגרים, השיקול לתת את ההפטר גובר על השיקולים הכלליים שהציג המוסד.

 

בסיכומו של דבר שני החייבים קיבלו פטור מלא על חוב המזונות שצברו כלפי הביטוח הלאומי.

 

לא ניתן צו להוצאות.

 

להחלטה מס' 1    

להחלטה מס' 2    

 

• שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטות

 

* עורכת דין דורית מרקוביץ-ריבן עוסקת בפשיטת רגל

** הכותבת לא ייצגה בתיק

 

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

 

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x