$
מחפשי עבודה

לשבור את התקרה: כך תשפרי את סיכוייך להתקדם בעבודה בסביבה גברית

נשים מהוות כמחצית מכלל כוח העבודה במשק ורק כ-32% מהן נמצאות בתפקידי ניהול; הן שואפות לקידום כמו גברים אך סיכוייהן לקבלו נמוכים יותר ב-15% - איך ניתן להתמודד עם מחסום המועדון הגברי?

יעל יצחקי 12:3618.09.16

בתחילת הקריירה ובמהלכה, יש לא מעט נשים שחולמות לפלס את דרכן לפסגה ולהצליח להתקדם בהיררכיה הארגונית והמקצועית. עם זאת, הנתונים מראים שככל שמתקדמים בסולם הדרגות, מוצאים יותר גברים בעמדות מפתח ניהוליות ואילו מספרן של הנשים בעמדות אלה מצטמצם והולך. לפי נתוני הלמ"ס, נשים מהוות כמחצית מכלל כוח העבודה במשק ורק כ-32% מהן נמצאות בתפקידי ניהול.

 

בנוסף, מחקר של ארגון LeanIn וחברת מקינזי מצא בשנה האחרונה כי למרות שגברים ונשים שואפים לקידום במידה דומה  (75% ו-78% בתאמה), סיכוייהן של נשים לקידום נמוכים ב-15% מאלה של הגברים, לאורך כל הרמות בארגון.

 

העובדה שברוב הארגונים, עמדות המפתח מאוישות בדרך כלל על ידי גברים, תרמה ליצירתה של סביבת עבודה גברית, שניכרת בתרבות הארגונית. בנוסף ישנם מקומות עבודה בהם מרבית העובדים הם גברים, לדוגמה בהייטק.

 

סביבה גברית עלולה להקשות על נשים להשתלב בארגון כבר בתחילת הקריירה שלהן ואפילו יותר בהמשך, במידה שסביב שולחן ההנהלה ישנו רוב גברי. כיצד בכל זאת יכולות נשים להשתלב בהצלחה בסביבת עבודה גברית? להלן מספר עצות שעשויות לסייע:

 

 

 

1. הכיני תשובות לשאלות מפלות

 

עוד בשלב הראיון ייתכן שתיתקלי בשאלות מפלות, שאלות שסביר להניח כי המראיין לא היה מפנה כלפי גבר, לדוגמה: "האם תוכלי לעמוד בשעות עבודה מרובות? מה תעשי אם הילד יהיה חולה?" כדאי להכין תשובות לשאלות הללו מראש ולא להסתפק רק בהצהרה אישית על נכונותך להשקיע את כל כולך בתפקיד. לא פעם, כאשר מדובר במועמדת בעלת משפחה, המראיין ירצה לשמוע שיש לה יכולת לעמוד בימי עבודה ארוכים ושעות עבודה רבות, כמו רוב הגברים במשרד. במקרה כזה, כדאי לציין שיש לך מערך גיבוי תומך, אשר מסייע בטיפול בילדים ויוכלו לאפשר לך לעמוד בדרישות התפקיד. חשוב, כמובן, להכין גם את משפחתך לכך שתיעדרי מהבית יותר מן הרגיל ולהיערך בהתאם.

ראיון עבודה (אילוסטרציה). כבר בשלב זה סביר שתיתקלי בשאלות מפלות ראיון עבודה (אילוסטרציה). כבר בשלב זה סביר שתיתקלי בשאלות מפלות צילום: שאטרסטוק

 

2. נקטי יוזמה והפגיני ביטחון

 

נקיטת יוזמה והצטיינות בתפקיד הן אבני דרך להצלחה בכל ארגון, אבל הן נכונות שבעתיים עבור אישה. מחקרים מצאו שמעסיקים נוטים לשפוט גברים על פי הפוטנציאל שלהם, בעוד שנשים נשפטות לפי ההישגים שלהן בפועל. מכיוון שכך, אישה בסביבת עבודה גברית צריכה להיות ממוקדת תוצאות, להציע יוזמות חדשות ולהקפיד להיות מעורבת ופעילה בשיפור מצבו של הארגון בכל ערוץ אפשרי. רצוי גם לתעד את ההישגים, כדי שתוכלי להציגם בזמן מתאים. לדוגמה, כאשר צריך להציג את הישגי המחלקה או בדיון על העלאת שכר.

 

לא תמיד נשים צריכות לנהוג כמו גברים, אבל בנושא של קבלת תפקיד – נראה שכן. בהקשר זה, כדאי לנשים ללמוד מהגברים ולקבל תפקיד גם כשהן לא שולטות בו לחלוטין או כשאין להן ניסיון מוקדם בתחום. כמו גברים, גם נשים צריכות להעז לקבל תפקיד וללמוד אותו תוך כדי עבודה, בכדי שלא למנוע מעצמן הזדמנויות להתקדם ולהשתפר.

 

3. פתחי רשת של קשרים אישיים - כדי לפרוץ את חומות ה"מועדון הגברי" 

 

בימינו, הדרך לקידום עוברת לא רק בהצטיינות בעבודה ובשעות ארוכות במשרד, אלא גם בקשרים עם האנשים הנכונים בעבודה ובשעות הפנאי. רשת רחבה ויעילה של קשרים מקצועיים ואישיים היא נכס משמעותי ביותר, בייחוד אם יודעים כיצד למנף אותה. בעוד שנשים נוטות להירתע מלהשתמש בקשרים אישיים, גברים מרגישים יותר בנוח לעשות זאת, מה שעלול ליצור מעין "מועדון גברי" במשרד, שלנשים קשה מאוד להיכנס אליו. דרך טובה להתגבר על אותו הקושי יכולה להיות פיתוח קשרים של "אחד-על-אחד" עם דמויות מפתח במשרד. קשרים אישיים כאלו יוכלו לסייע לך לעקוף את בעיית הכניסה ל"מועדון הגברי" או לנווט סביבה ועדיין להישאר מעודכנת ולנצל את הקשרים האישיים שיצרת. בסופו של דבר, הקשרים האישיים הללו יוכלו גם לסייע לך לפרוץ את החומות של אותו "מועדון גברי".

 

4. היי אסרטיבית, לא אגרסיבית

 

גם אם אגרסיביות מקובלת בארגון - משמעות הדבר היא לעמוד על דעתך ולהגן על עמדתך תוך נתינת נימוקים אובייקטיביים ומבלי לפגוע באף אחד. בישיבות בהן נשים הן מיעוט מובהק, הן נאלצות פעמים רבות להילחם על זכות הדיבור. לא פעם, במקום לשמוע באופן אובייקטיבי את דבריהן, מטיחים בהן ביקורת מוטת-מגדר ודבריהן נשפטים מעצם העובדה שנאמרו על ידי אישה. אין דרך אחת המתאימה לכולן, לכן את צריכה למצוא את הדרך הנכונה לך לבוא לידי ביטוי.

 

אשה וגבר בעבודה (אילוסטרציה). תמצאי מנטור אשה וגבר בעבודה (אילוסטרציה). תמצאי מנטור צילום: shutterstock

 

5. ערוץ אישי ישיר למעסיק

 

 צרי ערוץ אישי אל המעסיק כדי להציע רעיונות ולהביע עמדות בשקט, ללא צורך להתגבר על רעשים סביבתיים או להרגיש שאת נבחנת על כל מילה.

 

6. השיגי מנטור/ית

 

הכוונה היא לאדם בכיר במקום העבודה שישמש כחונך, וישמש יועץ בעניינים מקצועיים וארגוניים. הגיבוי שתקבלי מהמנטור/ית יעניק לך ביטחון, והוא יסייע לך לבחור מטלות ולבצע מהלכים שבהם תוכלי לבלוט לטובה. בידי המנטור/ית האפשרות לסייע לך גם לפלס את דרכך במעלה הארגון.

 

העובדה המצערת היא שלנשים הרבה יותר קשה להתקבל למשרות בכירות, לשמש בתפקידי ניהול ולהשתלב במקומות עבודה בהם עוסקים בתחומים שנחשבים "גבריים". מנהלים רבים עדיין תופסים אותן כאחראיות לתפקידים המסורתיים של גידול וטיפול בילדים ותחזוקת הבית ולכן משערים שהן לא יוכלו להשקיע את מלוא מרצן בעבודה. תפיסה זו היא כמובן שגויה מיסודה.

 

הדרך לעודד את השילוב של נשים בסביבת עבודה גברית עוברת דרך שינוי תרבות ארגונית המתאימה את מקום העבודה לשני המינים ולצרכי העובדים. ישנם היום גם לא מעט גברים המעוניינים לקחת חלק בגידול הילדים במקביל לפיתוח קריירה. חברות וארגונים שיבחרו להציע מדיניות עבודה גמישה וללכת לקראת העובדים, יוכלו לגייס לשורותיהם כוח אדם מגוון ואיכותי יותר ויגדילו משמעותית את שביעות הרצון בחברה, דבר שישפיע באופן חיובי על ביצועי העובדים ובהתאם על ביצועי הארגון כולו.

 

הכותבת היא מנכ"לית נטע - המרכז לפיתוח קריירה, הפועל לסייע לנשים לממש את שאיפותיהן המקצועיות וליצור תרבות ניהול המקדמת הוגנות מגדרית

בטל שלח
    לכל התגובות
    x