$
דעות

כך נבטיח שליטה ברכוש, לאחר אובדן כשירות

החוק בישראל מקשה מאוד על אדם בהיותו בריא וכשיר לצוות את שיעשה ברכושו בחייו לאחר שיעשה בלתי כשיר. ולכן הפתרון הוא יצירת "נאמנות בחיים"

אבי אברמוביץ 07:3319.08.16

חוק החולה הנוטה למות מאפשר לאדם, אשר החוק חל עליו, להתכונן מראש למקרה בו חלילה וחס יזדקק לטיפולים מאריכי חיים ולהשאיר הנחיות רפואיות בכתב לצוות הרפואי לגבי הטיפול שיסכים לקבל, או שירצה שלא לקבל, בהיותו חולה נוטה למות שמצבו אינו מאפשר קבלת החלטות, בזמן אמת, ביחס לטיפול המוצע לו.

 

לעומת זאת, החוק בישראל מקשה מאוד על אדם בהיותו בריא וכשיר לצוות את שיעשה ברכושו בחייו לאחר שיעשה בלתי כשיר. חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, אינו מאפשר למי שאינו כשיר לבצע פעולות משפטיות שלא באמצעות אפוטרופוס שמונה לו או באמצעות מיופה כח שקיבל יפוי כח מתמשך.

 

אנשים רבים שנודע להם כי חלו במחלה קשה, או לחלופין בהגיעם לגיל מבוגר, מתלבטים בשאלה כיצד יכול אדם בחייו, בהיותו עדיין כשיר, לקבוע את שיעשה ברכושו לאחר שיהפוך להיות פסול דין, הן כלפי עצמו והן כלפי צדדים שלישיים.

 

התשובה היא כי משנעשה אדם פסול דין, מופקעים ממנו למעשה כל כוחותיו ועוברים לאפוטרופוס שמונה לו או למיופה הכח ככל שחתם על יפוי כח מתמשך. הסמכות היחידה לקבוע את שיעשה בנכסיו של אדם לאחר שהפך להיות פסול דין, נתונה למיופה כוחו ככל שמינה מיופה כח עם יפוי כח מתמשך או לאפוטרופוס שמונה לו על ידי בית המשפט. ביחס לחלק מהפעולות, הסמכות ניתנת לאותו מיופה כח או אפוטרופוס שמונה, רק לאחר אישור בית המשפט.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

הדרך היחידה כיום על פי החוק לגרום לכך כי לאחר הפיכתו של אדם פסול דין, רצונותיו שלו ולא רצון האפוטרופוס שמונה לו או רצון מיופה כוחו, ככל שהותיר יפוי כח מתמשך, הם אלו שיתממשו, היא באמצעות הקמת נאמנות בה אותו אדם יהיה הן יוצר הנאמנות והנהנה שלה או אחד הנהנים שלה.

 

להקים בחייו נאמנות

 

החוק מאפשר לכל אדם להקים בחייו נאמנות במסגרתה הוא רשאי למנות נאמן או נאמנים לפעול לטובת נהנים שונים, לרבות עבורו כנהנה או כאחד הנהנים, ולהעביר נכסים שונים לאותה נאמנות. לכאורה לפחות, אין מניעה שנאמנות שכזו תוכל להתחיל לפעול במועד בו אדם הופך להיות פסול דין, והנאמן שמונה יוכל לפעול לפי הוראות יוצר הנאמנות, כך שבפועל ניתן באמצעות נאמנות להתגבר על חוסר האפשרות של אדם פסול דין לצוות על שיעשה ברכושו בחייו.

 

אלא שגם כאן נוצרת בעיה - ההתנגשות בין חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שהיא חוק ספציפי ומסדיר את אופן ההתנהלות של מי שהוכרז כפסול דין, בנכסיו, לבין חוק הנאמנות. כל פעולה משפטית של פסול דין יכולה להיות מבוצעת אך ורק באמצעות האפוטרופוס שמונה לו על ידי בית המשפט, כאשר ביחס לפעולות משפטיות מסוימות נדרש גם אישור מוקדם של בית משפט כתנאי למתן תוקף לאותה פעולה משפטית.

 

הפסיקות היחידות הקיימות בשאלת היחס בין חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות לבין חוק הנאמנות הן פסיקות של בתי המשפט לענייני משפחה מהשנים האחרונות, שאף הן סותרות זו את זו. לצורך פתרון קבוע של הסוגייה יש להמתין לפסיקת בתי המשפט המחוזיים או בית המשפט העליון.

 

בשלב זה, ובהעדר אפשרות של אדם לצוות את שיעשה ברכושו בחייו, אין כל פתרון אחר מלבד יצירת נאמנות ולכן מומלץ לאנשים המתלבטים בסוגיה להשתמש במנגנון זה.

 

הכותב הוא עו"ד שותף במשרד רוזנברג אברמוביץ שנלר ושות', המתמחה בניהול הון פרטי והעברות נכסים בין דוריות
בטל שלח
    לכל התגובות
    x