$
קפיטליזם 3.0
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

גידול לטובה: יותר ישראלים מסיימים את השופינג בתרומות

156 אלף מחזיקי כרטיסי אשראי תרמו במחצית הראשונה של השנה 3.1 מיליון שקל לעמותות חברתיות דרך הפלטפורמה של עיגול לטובה. הצצה ראשונה לנתוני הארגון מעלה כי העמותה החביבה ביותר על "המעגלים" היא גדולים מהחיים, וכי אפיק התרומות הזה אחראי ל־10% מהתקציב השנתי של עמותת חיבוק ראשון ול־5% מהתקציב של אנונימוס

גיל קליאן 21:4403.08.16

מחזיקי כרטיס אשראי בישראל תרמו לעמותות חברתיות 3.1 מיליון שקל בינואר-יוני באמצעות פלטפורמת התרומות של עיגול לטובה. הסכום הזה הגיע מ־156 אלף מחזיקי כרטיסי אשראי שבחרו "לעגל" את הקניות שלהם לטובת תרומה חברתית.

 

נתוני עיגול לטובה למחצית הראשונה של השנה, שנחשפים כאן לראשונה, שופכים אור על הפרופיל של התורם הממוצע ועל הארגונים המועדפים עליו: התורם הממוצע הוא בן 48, תורם 4 שקלים בחודש, והעמותה החביבה עליו ביותר היא גדולים מהחיים. לאחריה בפער ניכר הוא תורם לעמותות תנו לחיות לחיות ואלו"ט. 53% מהתורמים הם נשים.

 

מודל התרומות של עיגול לטובה פשוט - המעגלים מזינים את פרטי כרטיס האשראי שלהם באתר של עיגול לטובה, ומאותו רגע סכום הקנייה שלהם מעוגל לשקל הקרוב. כך למשל קנייה ב-199.9 שקל תעוגל לחיוב של 200 שקל, ו-10 האגורות הנוספות יועברו לתרומה. היעד של התרומה נקבע על פי התורם - שיכול להחליט לתרום לעמותה מסוימת, או לתרום לאשכול של עמותות על פי נושא מסוים (כמו חינוך, נשים במצוקה, הגנת הסביבה והחי וכדומה). באפריל השנה הצליחה העמותה להתקשר גם עם חברת האשראי כאל, כך שכעת התרומה באמצעות עיגול לטובה מתאפשרת בכל חברות האשראי. נכון להיום 66% מהמעגלים מגיעים מישראכרט, 30% מלאומי קארד ו־1% מכאל.

 

תרומה דרך תלוש השכר

 

2% מהתורמים עושים זאת באמצעות תלוש השכר שלהם, במסגרת יוזמה חדשה של עיגול לטובה לעיגול של השכר. כ־40 חברות מציעות כיום לעובדיהן לעגל את השכר לטובת תרומה, ובהן אמדוקס, מטריקס, פסגות, הבורסה, פלאפון, וויקס, ורינט, זאפ, HOT ומוטורולה. העובד בוחר עד כמה לעגל למטה את השכר שלו, והוא יכול לבחור לעגל עד 5 שקלים, 10 שקלים או 20 שקלים בחודש. ממוצע התרומה בעיגול השכר הוא 5.5 שקלים בחודש, כלומר גבוה יותר מהתרומה הממוצעת בכרטיסי האשראי.

 

 

"עיגול לטובה נוסדה כדי לאפשר לכל אזרח לתרום סכומים צנועים וקבועים למטרות הקרובות ללבו. הפוטנציאל עוד רב. אם נצליח לרתום 10% מהאוכלוסייה, נוכל להעביר בכל שנה 30 מיליון שקל למי שזקוק להם. הצבת סכום התרומה על שקלים בודדים בחודש מאפשרת כמעט לכל אזרח לקחת חלק בעשייה חברתית אמיתית ומשמעותית. אצלנו הכל שקוף, אפשר להחליט בדיוק לאן כל שקל הולך", אומרת דנה ארגוב טיקוצקי, מנכ"לית עיגול לטובה.

 

עיגול לטובה הפך לאפיק גיוס משמעותי לעמותות השונות. ב־2015 למשל היתה עיגול לטובה אחראית ל־10% מתקציב עמותת "חיבוק ראשון", המעניקה תשומת לב לתינוקות הננטשים בבתי חולים; ל-8% מתקציב עמותת כן לזקן, ארגון מיצוי זכויות לאוכלוסייה מבוגרת; ל-7% מתקציב צער בעלי חיים רמת גן; ל-6% מתקציב גדולים מהחיים; ול-5% מהתקציב השנתי של עמותת אנונימוס.

 

זכייה בתביעות ייצוגיות

 

עם העלייה בפופולריות ובהכרה הציבורית החלה החלה עיגול לטובה לשמש צינור להעברת כספים מזכייה בתביעות ייצוגיות. בשנתיים האחרונות קפצה כמות התרומות של עיגול לטובה בזכות שתי תביעות ייצוגיות גדולות. ב־2015 הועברו דרך המערכת של עיגול לטובה 2.9 מיליון שקל לארגוני בעלי חיים בעקבות זכייה בתביעה ייצוגית נגד משחטת אדום־אדום של תנובה, והשנה הועברו דרכה 5 מיליון שקל שנפסקו בתביעה ייצוגית נגד הפניקס. בזכות הסכומים הללו הצליחה עיגול לטובה להעביר לעמותות השונות יותר מ־8 מיליון שקל ב־2015 ובמחצית הראשונה של 2016.

טיסה לאורלנדו עם הילדים של עמותת גדולים מהחיים טיסה לאורלנדו עם הילדים של עמותת גדולים מהחיים צילום: מור נגב

 

עמותה שרוצה להיכנס לסל העמותות של עיגול לטובה צריכה קודם כל לעבור את הביקורת של עמותת מידות, שבודקת את תקינות ויעילות המינהל. לאחר שהעמותה קיבלה את אישור מידות, היא עומדת לאישור הוועדה הציבורית של עיגול לטובה, בראשות מאיר שמגר, לשעבר נשיא בית המשפט העליון. אותה ועדה לא תאשר את העמותה אם לפעילותה גוון פוליטי. כיום רשומות במאגר של עיגול לטובה 142 עמותות.

 

היקף התרומות שמועברות באמצעות עיגול לטובה עולה מדי שנה, אולם העמותה משכילה לשמור על יציבות בעלות ההפעלה. ב־2014 עמדה עלות ההפעלה של העמותה על 974 אלף שקל, ב־2015 היא ירדה ל־893 אלף שקל, ובמחצית הראשונה של 2016 העלות עומדת על 581 אלף שקל. מי שמממנים את ההפעלה של עיגול לטובה הם ארני פטרושקה, ממייסדי העמותה, שאחראי ל־40% מתקציב העמותה, והיתר הם קרן PEARS הבריטית, קרן PRATT האוסטרלית, קרן גנדיר ומגדל. תורמים קטנים יותר הם פועלים, לאומי וצ'ק פוינט.

 

בניגוד לעמותות אחרות, היתרון הגדול ביותר של עיגול לטובה הוא תזרים יציב וקבוע של הכנסות, שמאפשר לה לספק לעמותות שרשומות אצלה ודאות כלכלית ותכנון פעילות לטווח ארוך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x