$
סביבה

נחשף בכלכליסט

משרדי הגנת הסביבה והאוצר יעניקו רשת ביטחון להקמת מתקן האמוניה בדרום

מדובר בערבות של עד 480 מיליון שקל להקמת מפעל האמוניה החדש בדרום הארץ. זה אחד המהלכים האחרונים שגובשו בתקופת כהונתו של השר שהתפטר אבי גבאי

ליאור גוטמן 16:2322.06.16

משרדי הגנת הסביבה והאוצר יעניקו רשת ביטחון של עד 480 מיליון שקל להקמת מפעל האמוניה החדש בדרום הארץ. כך מפרסם היום (ד) רשמית המשרד להגנת הסביבה. מדובר באחד המהלכים האחרונים שגובשו בתקופת כהונתו של השר הקודם אבי גבאי.  זאת בטרם התפטר מתפקידו בסוף מאי האחרון.

 

 

שבוע לפני התפטרותו של גבאי סכום הערבות הוערך בעד 400 מיליון שקל אבל במשרד להגנת הסביבה הצליחו להעלות אותו כדי להקל על המתחרים. מדוע בחרו שם בפתרון של רשת ביטחון ולא בסבסוד מחיר הגז, הוא חומר הגלם לייצור אמוניה? במשרד להגנת הסביבה טענו שהם לא רוצים להתערב בתמחור הסופי של היזם מול שותפויות הגז, ולכן גובה הערבות יציב רף עליון לתמחור לגז. אפשרות אחרת היא שהשר הנוכחי להגנת הסביבה משה כחלון גזר על עצמו נבצרות בנושא הגז, כך שהוא לא רוצה או יכול להתעסק בתחום.  

 

במשרד להגנת הסביבה מסבירים שערבות המדינה תאפשר לזכיין שמתמודד על הקמת המפעל לקחת הלוואות בנקאיות להקמתו, בעוד המדינה ערבה לרכישה מובטחת של האמוניה שתיוצר שם. תמחור הגז - הוא חומר הגלם של האמוניה - יתבצע במו"מ ישיר בין הזכיין לבין שותפות תמר או לווייתן, ובו המדינה לא מתכוונת להתערב. למכרז נרשמו במקור שבע חברות מהארץ ומחו"ל, ותאריך הגשת ההצעות הוא בתחילת ספטמבר, דחיה של כחודש על תאריך ההגשה המקורי. הזכיין אמור להיבחר בתחילת 2017, משם יספרו כשנה של סגירה פיננסית ומשם עד 36 חודש של הקמה. השורה תחתונה: איפה שהוא בין 2020 ל-2021 מתקו האמוניה החדש אמור לפעול.

 

 משה כחלון שר האוצר ואבי גבאי משה כחלון שר האוצר ואבי גבאי צילומים: אוראל כהן ואלכס קולומויסקי

 

מחליפו בתפקיד של גבאי, הוא שר האוצר משה כחלון, טוען היום ש"הקמת מפעל האמוניה בדרום תביא לסגירת המיכל המסוכן בחיפה ולעידוד הצמיחה והתעשייה בדרום – זו משימה בעלת חשיבות לאומית שתביא לצמצום הסיכון לאוכלוסיה במפרץ חיפה. נמשיך לפעול לצמצום זיהום האוויר באזור חיפה – בתעשייה, בתחבורה ובחומרים מסוכנים על מנת לשמור על בריאותם התושבים". מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, הוסיף שהקמת המפעל לא היתה יוצאת לדרך ללא תמיכה ממשלתית רחבה ופעולות של שר האוצר.

 

מתמודדים שלא לקחת מענק מהמדינה

 

עוד נקבע היום שהמתמודדים יתחרו על גובה המענק של הקמת המפעל ששוויו כ-240 מיליון שקל. עלות ההקמה החדשה אמדת בכ-1.2 מיליארד שקל, מאחר והמפעל החדש אמור לקום במישור רתם שבנגב, אזור שמוגדר כמקום שזכאי למענק פיתוח, המדינה יכלה תיאורתית לסבסד 20% מהפרויקט כמענק הקמה. מצד שני המדינה רוצה לחסוך לעצמה כמה גרושים ולכן היא מצפה שהמתמודדים יתמחרו בהצעתם כמה פחות הם מוכנים "לקחת" מהמדינה, כך שככל שהמענק שהיזם מעוניין בו נמוך יותר, כך ישתפר מצבו במכרז הכללי. במשרד להגנת הסביבה טוענים שהמפעל הזה לא עומד בקריטריונים של משרד הכלכלה לקבלת מענק מלא ולכן התנאי הזה התווסף למכרז הכללי.

 

אמוניה משמשת כחומר גלם לתעשיית הדשנים, ובישראל האכסון מתבצע במכלים בחיפה. דו"חות עבר של מבקר המדינה הצביעו על סכנה לכאורה במיקומו, משום שבמקרה של דליפה או פגיעה במכלים מדובר בחומר רעיל שעלול לסכן את תושבי הסביבה. המכרז להוצאת מכלי האמוניה מאזור חיפה אושר בממשלה עוד באוקטובר 2013, אז נקבע כי זהו "פרויקט בעל חשיבות ודחיפות לאומית", אך בשל סיבוכים ביורוקרטיים וטענות על מחיר הגז הוא מעולם לא יצא לדרך. גבאי אף הבטיח בזמנו שעד אוקטובר 2015 יהיה זכיין, אבל גם ההבטחה הזו לא התממשה.

 

בעמותת צלול תקפו בחריפות את הבשורות שמגיעות מצד המשרד להגנת הסביבה ומסרו בתגובה ש"לוח הזמנים שהוצג נשמע הגיוני - בתנאי שההסכם בין האוצר והמשרד להגנת הסביבה כולל גם הסכם שלום עם חיזבאללה. זוהי אינה הפעם הראשונה שהמשרד משמיע הכרזות בנושא מיכל האמוניה אך גרירת הרגליים נמשכת כבר שנים והעובדה שהמיכל לא נפגע היא בגדר נס. ההסכם המתגבש משאיר את המיכל המסוכן במיקומו הנוכחי לעשר שנים נוספות. הממשלה חייבת לפעול בדחיפות גדולה יותר כדי להסיר את הסיכון מעל ראשם של רבבות התושבים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x