$
דעות

הפרקליטים נגד הציבור

חגיגות ארגון הפרקליטים בעקבות התפטרותה של הילה גרסטל מוכיחות שהם אינם מעוניינים בשום ביקורת

מיכל טמיר 08:3213.06.16
יו"ר ארגון הפרקליטים, עו"ד לימור פלד, חגגה בראיון שפורסם בשבוע שעבר ב"כלכליסט" את "מניות הבכורה" שיש לה בהתפטרותה של נציבת הביקורת על מייצגי המדינה בערכאות, השופטת בדימוס הילה גרסטל. הפרקליטה, כך הסתבר מהראיון, אינה מעוניינת בביקורת יעילה וספק אם היא מוכנה לביקורת כלשהי.

 

"בתחילת הדרך הפרקליטים לא הבינו מה נחת עליהם", היא אומרת, ומתייחסת לדו"חות שחשפו אי־סגירת תיקי חקירה, אי־מתן הודעות לנחקרים וכשלים חמורים בשמירה על זכויות נפגעי עבירה. דו"ח חמור העוסק בקשר בין התביעה למכון הפתולוגי, נותר חסוי בשל עתירה של הפרקליטים לבג"ץ.

 

טרפוד שיטתי

 

מתחילת הדרך מנהל ארגון הפרקליטים מאבק חורמה בנציבות הביקורת שהוסמכה לבקר את פעילות הפרקליטות ולדון בתלונות פרטניות. השילוב בין ביקורת מערכתית ואישית מאפשר היזון חוזר: תלונות פרטניות יכולות להעיד על בעיה מערכתית, וההפך. ביקורת מקצועית יכולה להביא להתייעלות התביעה ולתרום להגנה על זכויות האזרחים, תוך שמירה על עצמאות התביעה הפלילית.

 

הילה גרסטל הילה גרסטל צילום: עמית שעל

 

אלא שארגון הפרקליטים לא בחל בכל אמצעי להיאבק בביקורת: עיצומים ארוכים, חוסר שיתוף פעולה עם הנציבה והפחדה חסרת שחר כאילו הנציבות היא כלי בידי משפחות הפשע.

 

על טענות ארגון הפרקליטים ניתן לענות ב"הפוסל במומו פוסל". הם טוענים ל"גוף ביקורת פיראטי", שעה שהתנגדות הפרקליטים היא שמנעה את עיגונו בחקיקה. הם טוענים שאישי ציבור מיוחצנים הובילו להקמת גוף הביקורת, בשעה שהפרקליטים עצמם מנהלים מאבק יחצני משומן היטב. הם טוענים לפגיעה בזכויותיהם, ומתעלמים מכך שהם עוסקים בזכויות הבסיסיות ביותר של חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה. עד לאחרונה הם טענו שאין צורך בביקורת פרטנית כי היא קיימת בביקורת המדינה ובלשכת עורכי הדין, ואילו בראיון מודה פלד ש"הלשכה והמבקר לא נתפסו כגופים שהוקמו לטיפול ייעודי בפרקליטים".

 

החגיגה מוקדמת

 

למערכת האכיפה הפלילית יש הכוח הרב ביותר לפגיעה בזכויות אזרחים. מרבית הפרקליטים עושים עבודתם נאמנה, אך גם מערכת שלטונית אמינה ככל שתהיה, כושלת לעתים. ובכל מערכת יש עשבים שוטים או תקלות הדורשות תיקון. המאבק למען ביקורת ראויה הוא מאבק לשלטון החוק. התפטרותה של הנציבה גרסטל אינה בעיה אישית שלה — הנפגעים הם אזרחי המדינה ושלטון החוק.

 

יו"ר ארגון הפרקליטים מתגאה שהצליחה "לעצור את הרכבת הדוהרת ולהחזיר אותה לתחנה", אך הדי הביקורת לא שקטו. לאחרונה בישרה שרת המשפטים על יוזמה להגביל את משך החקירות, בין היתר בשל ממצאי הביקורת. הדי פרשת ההתנכלות לד"ר מאיה פורמן בעקבות חוות הדעת המקצועית שלה בפרשת זדורוב לא גוועו. חגיגות הניצחון של ארגון הפרקליטים הן מוקדמות.

 

הכותבת היא פרופסור במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט ומומחית למשפט ציבורי וסדר דין פלילי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x