$
דעות

כחול לבן ולא רק ביום העצמאות

טוב ששמה של אומת הסטארט-אפ הולך לפניה בעולם, אך על מנת שזה יימשך הגיע הזמן שבארץ תוענק ראשוניות לטכנולוגיות מקומיות כחול לבן

אלעד פרנקל 08:1013.05.16
השבוע פורסם כי ערן פולק יהיה אחראי על בניית הרגולציה במשק המים המקומי בקזחסטן. פולק, שעבד באגף התקציבים באוצר היה בין מובילי רפורמות המים בישראל. בחירתו - יחד עם בחירתם של ישראלים אחרים לתפקידים בינלאומיים - אינה דבר של מה בכך. תעשיות ישראליות רבות זוכות להכרה בינלאומית כמובילות בתחומן, ועל כך יש מה להתגאות.

 

תעשיית הקלינטק (Cleantech), מוצרים ושירותים המבוססים על ייעול והפחתת צריכת אנרגיה) המקומית לדוגמא, על אף שאינה נשמעת ברבים, מצליחה לעורר סקרנות רבה בקרב מומחים בעולם. ייצוא תעשיות רושם בשנים האחרונות אחוזי גידול דו ספרתיים, וכך גם מספר החברות בתחום. למרבה האבסורד, נדמה כי ההצלחה שחוות החברות המקומיות ברחבי העולם, אינה באה לידי ביטוי במגרש הביתי. בתחומים מסויימים, המדינה ומי מטעמה, מעדיפים לעשות שימוש בפתרונות שהובאו מחברות מתחרות או מקבילות בעולם, במקום בפתרונות מקומיים.

 

העולם הגלובאלי בו אנו חיים מטיב עם כולנו. תנודתיות של מוצרים בין יבשות מאפשרת גיוון וריבוי שמעניק פתרון לכל בעיה והתמודדות לאומית. אולם בעולם העסקי, במקרים בהם מדלגים על תוצרי השוק המקומי, נוצר מצב לא בריא למשק ולכלכלה. שלא לדבר על ההשפעה החברתית והכלכלית על העובדים בתעשיות השונות - הישענות על פיתוחים מבחוץ פוגעת ביציבות התעסוקתית של משפחות בישראל. ההילה סביב מותגים בינלאומיים עלולה לפגוע בחברות המקומיות שנושאות את דגל המדינה בגאון.

 

מוצרי חברת הקלינטק אקווייז. תעשיות ישראליות זוכות להכרה בחו"ל אבל לא להעדפה בארץ מוצרי חברת הקלינטק אקווייז. תעשיות ישראליות זוכות להכרה בחו"ל אבל לא להעדפה בארץ

 

בתחילת שנות האלפיים סבלה ישראל ממשבר מים קשה. מתוך המשבר נוצרה התעוררות טכנולוגית של חברות רבות, שנוסדו במטרה להציע פתרונות ישימים לאותה בעיה לאומית. לולא קידום הפתרונות המקומיים, ישראל הייתה נשארת בצרה גדולה. המוחות המקומיים מצליחים לפרוץ עם פתרונות יעילים כאשר עולה צורך, וממשיכים לייצר מגוון הפתרונות שגדל בקצב מסחרר, שזוכים להכרה בעולם. כך, עשרות חברות ישראליות יציגו בתערוכה שתיערך בסוף החודש במינכן שבגרמניה, ביניהם גם חברת אקוויז שבראשה אני עומד. למרבה השמחה - הטכניקות שלנו, יחד לצד כאלה של עשרות ישראלים אחרים, מקבלות כבוד גדול בזירה הבינלאומית.

 

 

טוב ששמה של אומת הסטארט-אפ הולך לפניה בעולם, אך על מנת שזה יימשך הגיע העת שבארץ תוענק ראשוניות לטכנולוגיות מקומיות כחול לבן. ישראל אבדה לאחרונה את ראשות טבלת המדינות המובילות בחדשנות (ירדה למקום השני), מה שמצביע על מגמה האטה. ההשקעה כיום במו"פ עומדת על 4.1%, שיעור שכמעט לא השתנה בעשור האחרון, והעמידה במקום אינה בלעדית לפיתוח בלבד. על מנת להעניק יציבות לעוסקים בענפי ההייטק או הלאוטק יש לגבותם על ידי תמריצים, וברמה הבסיסית לתעדף אותם על פני מתחריהם מהעולם.

 

יום העצמאות הוא תזמון מצויין להבנה כי יש ליצור חיבור והילה סביב התעשיות הישראליות בתוך ישראל. המרחב המוניציפאלי משווע לפתרונות במגוון תחומים, והחברות המקומיות מסוגלות לספק אותם. אין ספק ששיתופי פעולה בין משרדיים בממשלה יחד עם קידום, ליווי ושיווק המוצרים החברות על כלל ענפיהם, ובתוך עמנו יטיב עם ישראל. וטוב שעה אחת קודם.

 

הכותב הוא אלעד פרנקל, מנכ"ל חברת אקוויז (Aqwise), שתשתתף בסוף החודש בתערוכת IFAT במינכן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x