$
משפט

פרקליט משפחת עופר יזם את הפירצה שנתנה לה פטור ממס

פרליט הצמרת פיני רובין הגיע ביולי 2008 באופן חריג לדיון בוועדת הקליטה. אתמול, לאחר ש"כלכליסט" חשף כי המדינה ויתרה למשפחת עופר על מס בגובה מיליארד שקל, התבררה סיבת בואו

שאול אמסטרדמסקי 07:3201.03.16

ב־29 ביולי 2008, בשעה 11:30 בבוקר, קרה דבר חריג בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת: אל חדר הדיונים נכנס פרקליט הצמרת עו"ד פיני רובין, ראש משרד גורניצקי ושות'. כמי שמייצג את האנשים העשירים בישראל - כמו שרי אריסון, בני שטיינמץ ויצחק תשובה - רובין הוא אורח נדיר בכנסת, ובוודאי בוועדת הקליטה. 

ביקור הפרקליט עורר שאלות בזמן אמת. אולם נראה שרק אתמול, לאחר ש"כלכליסט" חשף כי המדינה ויתרה למשפחת עופר על מס בגובה מיליארד שקל, התבררה סיבת בואו.

 

רובין, שייצג אז בין השאר את סמי עופר, בא לשכנע את הוועדה שלא לגבות מס מנאמנות שאזרח ישראלי יצר בחו"ל, גם לאחר שהוא שב וקובע את מושבו בישראל. הוועדה השתכנעה. שנים ספורות אחר כך, אותו רובין - הפעם כמייצג עיזבונו של סמי עופר שנפטר ב־2011 - טען בפני רשות המסים שהעיזבון לא צריך לשלם מס, בדיוק בשל אותה תוספת לחוק שהוא עצמו יזם. המהלך הושלם.

 

בדיון שבו הופיע רובין, החלה ועדת הקליטה בראשות מיכאל נודלמן (קדימה) לדון בהצעת חוק ששמה היבש היה "תיקון פקודת מס הכנסה (מס' 167 והוראת שעה)", אולם כולם קראו לה "חוק האוליגרכים". ההצעה שהציג מנכ"ל משרד הקליטה ארז חלפון - היום ראש מטה שר האוצר משה כחלון - העניקה הטבת מס גורפת לתושבים חוזרים, כך שלא יצטרכו לדווח על הכנסותיהם בחו"ל. חלפון טען שהחוק יעודד עלייה. בפועל, הוא הפך את ישראל למקלט מס לעשירים שביהודי תבל.

 

היורשים הפטורים ממס: איל ועידן עופר היורשים הפטורים ממס: איל ועידן עופר צילום: שאול גולן, בלומברג

 

אולם החוק לא הספיק לרובין מכיוון שלא הגן על הנאמנויות הזרות. נאמנות היא חוזה שבו אדם ("יוצר הנאמנות") מעביר נכסים לניהולו של נאמן, כשהנהנים הם אנשים אחרים. העשירים המופלגים מקימים נאמנויות לילדיהם, ורובין בא לוודא שהמדינה לא תטיל מס על הירושה של הדור הבא.

 

נאומו של רובין בוועדה הוא שילוב מדהים בין נימוקים לאומיים וציוניים, לבין התאמה של החוק למידותיה של משפחת עופר. ציטוטים בולטים ממנו מופיעים במסגרת, בצירוף תובנות שבמרחק שבע השנים שחלפו מאז, מאירות כיצד דבריו שירתו את משפחת עופר.

 

הוועדה אישרה את הצעת החוק עם תיקון קרוב למה שהציע הפרקליט: רובין הציע שאם יוצר הנאמנות הזרה ימות בעשר השנים הראשונות שלו בישראל, הנאמנות תהיה חסינה ממס לנצח. הוועדה החליטה שהיא תהיה חסינה לעשר שנים. זה מספיק טוב לבניו של סמי עופר, עידן ואייל, שנהנו מפטור על הנאמנות הזרה, ומ־2013 עידן ממילא לא חי בישראל. תם וממש לא נשלם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x