$
משפט

האב התפטר כדי לטפל בבנו, החברה תשלם 100 אלף שקל פיצויים

חברה ניסתה להימנע מפיצויי פיטורים לאב בטענה שסירב להצעתה להגמיש את שעות עבודתו כדי שיוכל להישאר בעבודה. ביה"ד לעבודה סבר כי שיפור התנאים שהחברה הציעה נעשה 'למראית עין בלבד'

עו"ד איריס אלמוג 10:0905.01.16

טכנאי בדיקות קרקע בחברת "איזוטופ" לשירותי בקרה מתקדמים לענף הבנייה, הועסק במשרה מלאה, שדרשה עבודה בימי שישי ושעות נוספות לפי הצורך. בספטמבר 2012, אחרי 16 שנות עבודה וכחצי שנה לאחר שנולד בנו הרביעי, הוא מסר הודעת התפטרות "בגין טיפולי בילדי התינוק".

 

חוק פיצויי פיטורים מאפשר לעובדת או עובד המבקש להתפטר בתוך תשעה חודשים מהלידה, לקבל פיצויי פיטורים, ובמילים אחרות "להתפטר בדין מפוטר".

 

הטכנאי הסביר כי הוא עומד בתנאי החוק מאחר שאשתו הועסקה כעובדת במשך שישה חודשים רצופים לפחות, בסמוך להתפטרותו (הכולל חופשת לידה). הוא ציין כי הוא מעוניין לטפל בילד בעוד שאשתו – אחות מוסמכת – שבה לעבודתה התובענית.

 

יום לפני שפיטוריו נכנסו לתוקף, נפגש הטכנאי עם סמנכ"ל כח האדם בחברה בהתאם לבקשתה. בפגישה היא חזרה על מכתב ששלחה לו כיומיים קודם וציינה כמה הוא חיוני לחברה, וביקשה להקל עליו בשעות העבודה כדי שיישאר. למרות ההצעה, הטכנאי לא חזר בו מההתפטרות.

 

באפריל 2013, לאחר שדיונים בנוגע לפיצויי הפיטורים בסך של כ-100 אלף שקל עלו בתוהו, הוא הגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.

  

השופטת חנה טרכטינגוט, בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב השופטת חנה טרכטינגוט, בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב

 

לטענתו, הוא התפטר לצורך טיפול בתינוק, סמוך לשובה של אשתו לעבודתה. הוא הסביר כי בתנאים בהם עבד לא התאפשר לו להגיע לאסוף את בנו מהמעון בימי חול, ולא היה לו פתרון בימי שישי כשאשתו גם עבדה, ולכן נאלץ לקחת ימי חופש. הטכנאי הוסיף שההתפטרות אפשרה לו לשהות יותר עם בנו, והדגיש כי לא עבר למקום עבודה אחר, אלא נשאר איתו בבית.

 

החברה טענה כי הילד הוא רק התירוץ לרצון הטכנאי להתפטר ולקבל פיצויים, אחרת מדוע במקביל לפיטורים, בנו הוכנס למעון? עוד טענה כי מאחר שסירב להצעתה לשפר את תנאי העבודה, לא מגיעים לו פיצויי פיטורים.

 

בהקשר זה טען הטכנאי כי הצעות החברה והרצון הטוב שהפגינה היו העמדות פנים. לדבריו, כשביקש להתחשב בו כשילדיו האחרים נולדו, התעלמו ממנו וכשבנו השלישי נולד, אפילו לא שחררו אותו ללידה. הוא הסביר כי רובם המכריע של עובדי החברה מועסקים בשעות נוספות בהיקף ניכר, ופעמים רבות הוא חזר הביתה לאחר השעה 20:00.

 

למי הזמן מוקדש?

 

השופטת חנה טרכטינגוט קיבלה את התביעה מאחר שהשתכנעה כי התובע התפטר לצורך טיפול בילד. לדבריה, עצם ההרשמה למעון אינה סותרת זאת, שהרי צריך לטפל בילד גם אחרי שעות המעון ובימי שישי. בנסיבות אלה, סברה השופטת, התפטרות התובע אפשרה לו שהות ארוכה יותר משמעותית עם ילדו. בד בבד השופטת ציינה כי כבר נקבע כי הדרישה שהפיטורים יהיו "על מנת לטפל בילד" אין משמעותה שעל ההורה להקדיש כל דקה מזמנו לילדו.

 

באשר להצעות המעסיקה, השופטת השתכנעה כי ההצעה לצמצם את שעות העבודה של התובע נעשתה למראית עין בלבד, ולכן אין בה כדי לשלול את זכאותו לפיצויים עם התפטרותו.

 

לבסוף פסקה השופטת כי הנתבעת תשלם לתובע פיצויי פיטורים בסך של כ-100 אלף שקל, אליהם יצורפו הוצאות משפט בסך 2,000 שקל.

 

לפסק הדין

 

• ב"כ התובעת: עו"ד יובל בני-משה

• ב"כ הנתבעת: עו"ד דוד רבל

 

* עורכת דין איריס אלמוג עוסקת בדיני עבודה

 

** הכותבת לא ייצגה בתיק

 

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x