$
משפט

200 אלף שקל קנס לנייר חדרה על הזרמת חומרים מזהמים לנחל חדרה

ביהמ"ש השלום בחיפה הטיל על החברה את הקנס. בעלי התפקיד בחברה שנאשמו יחד איתה לא יורשעו וישלמו קנס של כ-10 אלף שקל. החברה והעובדים הודו בעבירות

זוהר שחר לוי 12:5526.11.15
בית משפט השלום בחיפה הטיל אתמול (ד') קנס של 200 אלף שקל על חברת נייר חדרה לאחר שהזרימה חומרים מזהמים לנחל חדרה. בעלי תפקיד בחברה שנאשמו ביחד איתה לא יורשעו וישלמו קנס של כ-10 אלף שקל.

 

ביולי 2014 הגיש המשרד להגנת הסביבה כתב אישום נגד נייר חדרה ובעלי תפקיד בחברה על הזרמת חומרים מזהמים לנחל חדרה ממתקן לטיהור שפכים שבבעלותה במהלך שנת 2010. "הזרמת הקולחים לנחל חדרה, באיכות החורגת מהאיכות הנדרשת", נכתב בכתב האישום, "גורמת או עלולה לגרום לזיהום מים ומהווה פגיעה בחי ובצומח של הנחל".

 

ביחד עם החברה הואשמו מנהל חטיבת הפיתוח והתשתיות וסמנכ"ל התפעול בה, גדעון ליברמן, נתן שטל ומשה ישראל שריר. המשרד להגנת הסביבה ייחס לחברה ולבעלי התפקידים, עבירות של זיהום מים, ניהול עסק ללא רישיון ועוד.

 

החברה וכן העובדים שהואשמו, הודו בביצוע העבירות. נייר חדרה הורשעה גם בעבירה נוספת של אי חובת טיהור על ידי מפעיל.

 

מפעלי נייר חדרה מפעלי נייר חדרה צילום: נמרוד גליקמן

 

לאחר שבעלי התפקיד הודו במיוחס להם ביקש בא כוחם להימנע מהרשעה בעניינם והתייחס לתיקים רבים בהם נמחקו נאשמים בתיקי איכות הסביבה. לדבריו, הפגיעה בנאשמים אינה רק בתעסוקה אלא גם בשיקום והוסיף שעצם ניהול ההליך פגע בתדמיתם ובדימויים העצמי כאשר כל חייהם עמלו קשות כדי להגיע למעמד הגבוה אליו הגיע.

 

בא כוחו של המשרד להגנת הסביבה טען מנגד כי הימנעות מהרשעה היא "החריג שבחריג". "הכלל במשפטים פליליים הוא בינארי", הוסיף, "או הרשעה או זיכוי. זיכוי כבר לא יהיה כאן. מבחינתנו אין כאן מקרה יוצא דופן בו אין יחס סביר בין הנזק שצפוי לנאשמים מהרשעה לבין חומרת העבירה. העבירות כלכליות ובוצעו במשך תקופה ארוכה והקורבן הוא הציבור כולו. נקודת המוצא של המחוקק ולאחר מכן של בתי המשפט היא שהטלת אחריות על מנהלים היא הכוונה המקורית ולא משהו נלווה.

 

אם תהיה אי הרשעה כמדיניות גורפת אז לא השגנו את המטרה. המטרה היא שלא רק תאגידים ישלמו קנסות אלא שגם יימנעו בעתיד. תאגיד לא מפחד. הוא לא עצוב או כועס או חרד".

 

יחד עם זאת, שופט בית משפט השלום בחיפה, ד"ר זאיד פלאח, קבע כי במקרה הזה ניתן להימנע מהרשעתם של בעלי התפקיד. "קיימים אינטרסים שונים בסוגיית אי הרשעה כאשר האינטרס הציבורי מחייב הרשעה ומולו קיים עניינו האישי של הנאשם", כתב בפסק הדין. "עברם של כל הנאשמים הוא לא רק נקי אלא מפואר. הנאשמים ניהלו אורח חיים נורמטיבי וניהול ההליך המשפטי בעניינם היווה למעשה מפגש ראשון שלהם עם בית המשפט. שמעתי את שלושת הנאשמים שכל אחד דיבר מן הלב החוצה ושוכנעתי שכל אחד מהם למד את הלקח, הפנים את הטעויות והסיכוי שישוב ויבצע טעויות דומות הוא לא קיים. מאז ביצוע העבירות בשנים 2010-2011 עברה החברה כברת דרך ושוכנעתי שאכן הושקעו כספים רבים בכדי להימנע מביצוע עבירות כאלה בעתיד".

 

בית המשפט קבע כי נייר חדרה תשלם קנס של 200 אלף שקל ותפקיד סכום נוסף של 400 אלף שקל, התחייבות כי לא תבצע עבירה דומה במשך 3 שנים. בעלי התפקיד לא יורשעו וישלמו פיצוי לטובת הקרן לשמירת רישיון של בין 10-12 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x