$
משפט

הקליניקות באוניברסיטת ת"א ניצחו: השכר יעלה, ההעסקה תוסדר

בתום שביתה של חמישה שבועות, הגיעו אוניברסיטת ת"א ועובדי הקליניקות המשפטיות להסכמה על הסדרת תנאי העבודה. זהו הישג תקדימי לעובדים, שייהנו מהעסקה ארוכת טווח באוניברסיטה לפי ארבע דרגות מוסדרות

זוהר שחר לוי 08:0324.11.15

שביתת עובדי הקליניקות המשפטיות באוניברסיטת תל־אביב, שהחלה עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית לפני חמישה שבועות, הסתיימה אתמול לאחר שהעובדים והנהלת האוניברסיטה הגיעו להסכמות. בסיכומים התקדימיים העניקה האוניברסיטה לעובדי הקליניקות הישגים משמעותיים: לראשונה יועסקו כעובדי אוניברסיטה במסלול ייעודי עבורם שיתייחס לוותק ולניסיון שלהם, שכרם יעלה באופן משמעותי, והם יקבלו תנאים נוספים כמו פטור משכר לימוד ושבתון מחקר.

 

כיום כמעט כל בתי הספר למשפטים בארץ מפעילים קליניקות משפטיות, שמשלבות הוראה אקדמית עם פרקטיקה משפטית מעשית, בדגש על משפט חברתי. הקליניקות מעניקות ייצוג בחינם ללקוחות נזקקים, שאותם מלווים סטודנטים המקבלים הזדמנות להתנסות בייצוג משפטי אמיתי. הקליניקות מעניקות ייצוג בתחומים חברתיים, ורואות את עצמן ככלי לשינוי חברתי.

 

את המערך הזה מפעילים עורכי דין שרובם בעלי ניסיון רב ומומחים בתחומם. הקלינאים, כפי שהם מכונים, מדריכים את הסטודנטים, מובילים את התיקים ומייצגים את הלקוחות בבתי המשפט. אלא שאף כי האוניברסיטאות נהנות להציג לראווה את פעילותן של הקליניקות, תנאי העבודה של הקלינאים לא מוסדו מעולם.

 

הקליניקות באוניברסיטת תל־אביב הן הראשונות שהוקמו בארץ ופועלות כבר כ־20 שנה. מועסקים בהן 12 קלינאים בשמונה קליניקות, שעוסקות בין השאר בזכויות ניצולי שואה וזקנים, זכויות עובדים, צדק סביבתי וזכויות פליטים. הם מדריכים מדי שנה כ־150 סטודנטים.

 

הפגנת עובדי הקליניקות בחודש שעבר הפגנת עובדי הקליניקות בחודש שעבר צילום: הישאם שבייטה ואגודת הסטודנטים
חידוש חוזה בכל שנה

 

בתחילת החודש פורסם ב"כלכליסט" עיקרו של סכסוך העבודה שהכריזו עובדי הקליניקות, לאחר שלא הגיעו להסכמות עם ההנהלה במשא ומתן לשיפור שכרם ותנאי ההעסקה. האוניברסיטה, כמו המוסדות האקדמיים האחרים, נתלתה בכך שעובדי הקליניקות אינם אנשי סגל אקדמי מכיוון שאינם עוסקים במחקר ורובם אינם בעלי תארים מתקדמים. בתגובה השביתו העובדים את הוראת הסטודנטים (ייצוג הלקוחות נמשך כסדרו), וערכו הפגנה גדולה בהשתתפות סטודנטים ומרצים.

 

אף שחלק גדול מהקלינאים עובדים באוניברסיטה בין 10 ל־15 שנים ועבור כולם היא מקום העבודה הקבוע, הם הועסקו עד כה כ"עובדי פרויקט" שחוזה ההעסקה שלהם מחודש בכל שנה. "צורת ההעסקה הזאת בלתי אפשרית ואינה מעניקה ביטחון תעסוקתי", אמרה ל"כלכליסט" באותה כתבה עו"ד ענת רודניצקי, מנחה בקליניקה לדיור, קהילה ומשפט.

 

כמו כן טענו הקלינאים כי שכרם, שעומד בממוצע על 10,500 שקל ברוטו בחודש, אינו הולם את כישוריהם, ניסיונם והישגיהם. הם הראו כי השכר נמוך משמעותית מזה של עורכי דין בשירות המדינה או במחלקה המשפטית של האוניברסיטה, ואף מזה של מנחים בקליניקות לחינוך באוניברסיטה שהם בעלי פרופיל דומה.

 

כבר כמה שנים נעשים מאמצים למיסוד מעמד עובדי הקליניקות. בשנה האחרונה גיבשה הנהלת הקליניקות מתווה להסדרת ההעסקה, שאושר על ידי דקאן הפקולטה למשפטים. אך במו"מ שהתנהל לפני כמה חודשים עם האוניברסיטה נותרו פערים משמעותיים.

 

ארבע דרגות העסקה

 

בעקבות השביתה חודש המו"מ שאותו הובילו מצד הקלינאים רודניצקי ועורכי הדין איתי סבירסקי, עדי ניר־בנימיני וערן צין. על פי המתווה, נקבע שהאוניברסיטה תגבש נוהל ייחודי להעסקת הקלינאים. הם יחולקו לארבע דרגות על פי ניסיונם — קלינאי, קלינאי מדריך, קלינאי בכיר וקלינאי מן המניין. המעבר בין הדרגות יהיה תלוי בוותק, בניסיון ובהתאם לדרישות אקדמיות. גם השכר ישופר בהתאם לעלייה בדרגות, אם כי פרטיו הסופיים עדיין לא נחתמו. על סמך המתווה ייחתמו חוזים חדשים עם הקלינאים.

 

בכך יהפכו הקלינאים לעובדים רגילים של האוניברסיטה ובאופן חלקי לחלק מהסגל האקדמי. לפי ההסכמות, הקלינאים ייכנסו לתחום המחקר, וייהנו משנת שבתון למחקר, פטור משכר לימוד ונסיעות לכנסים מקצועיים.

 

"בתום משא ומתן ושביתה של חמישה שבועות, הסכימה הנהלת האוניברסיטה להסדיר לראשונה את תנאי ההעסקה שלנו בנוהל אוניברסיטאי ייחודי לקלינאים, ולהעלות את שכרנו באופן משמעותי", אמרה אתמול רודניצקי. "עבורנו זהו הישג משמעותי כעובדים וכמי שמכירים בחשיבות החינוך הקליני בפקולטות למשפטים". רודניצקי ציינה את סיועם של דקאן הפקולטה למשפטים רון חריס ומנהלי הקליניקות, פרופ' איסי רוזן־צבי וד"ר דליה דרומי.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x