$
דעות

האם המומנטום השלילי בשווקים הוא פסיכולוגי?

למרות שהחלטת הפד ודברי ההסבר שנילוו היו צריכים להזניק את הבורסות, השווקים במערב ובמזרח לא הפסיקו לרדת והמוטרדות לא פינתה מקומה לוודאות גדולה יותר. למה?

אליעזר כרמל 07:3702.10.15

תסכולם של הכלכלנים בבתי ההשקעות הוא גדול מאד. רק לפני מספר שבועות הם התבקשו על ידי לא מעט חברות בעלות תיקי השקעות לחוות דעתם על הנפילות בשוקי האג"ח ועל התנודתיות והעצבנות הרבה בבורסות המניות.

 

השאלה שהוצגה היתה: האם לאור אי הוודאות בשווקים ואפקט סין וריבית ה"פד" יש מקום להקטין את פרופיל הסיכון בתיקי ההשקעות? התשובה הנפוצה ביותר היתה מרגיעה לחלוטין: הירידות בשווקים מיצו את עצמן במידה רבה. מניות רבות נסחרות במכפילי רווח סבירים של 16-15 והנזילות הרבה שקיימת ומוזרמת לשווקים תמשיך להוות גורם דומיננטי בקביעת המגמות בבורסות הם צפו כי לאחר תקופת מה נוספת של עצבנות - תחזור הרגיעה לשווקי המניות.

 

באשר לריבית ה"פד", סברו חלק נכבד מהאיסטרטגיים כי תגובת שווקי האג"ח (והמניות) תושפע לא מעצם העלאת הריבית או השארתה ללא שינוי אלא יותר מדברי ההסבר של נגידת ה"פד", האם יהיו רגועים ומתונים ולא תשתמע מהן החלטה להעלאות מהירות של הריבית או שיבטאו בעיות במאקרו שזקוקות לפתרון מהיר וריבית גבוהה תוך פרק זמן קצר.

 

 

בורסת הונג קונג בורסת הונג קונג צילום: אי פי איי

 

במבט לאחור, לכאורה כולם היו צריכים להיות מרוצים. ה"פד" לא העלה ריבית וגם מדברי ההסבר לא השמעה אזהרה חריפה מהמתרחש. הוא גם רמז על כך שההעלאה הקרובה תהיה עוד בשנה זו והוסיף כי באירופה נראים לראשונה ניצני התאוששות.

 

והנה למרות שהחלטת ה "פד" ודברי ההסבר שנילוו היו צריכים להזניק את הבורסות, השווקים במערב ובמזרח לא הפסיקו לרדת והמוטרדות לא פינתה מקומה לוודאות גדולה יותר.

 

מה קורה כאן ? מתברר שהמשבר בסין הוא גורם המפתח לעניין המגמות בבורסות. על מנת לקבוע את מידת הקשר בין המפולת בבורסות סין לבין שיעור ההאטה בצמיחת המשק הסיני צריך עוד זמן. אולם, רק לאחרונה נודע כי הפגיעה הממוצעת ברווחי הרביע השלישי בחברות ה-P.S האמריקניות תהיה בשיעור של כ-4%. נראה כי הירידה ברווחי היצואניות הגדולות באירופה בשל הצמצום בהזמנות מאסיה עלולה להיות גבוהה יותר.

 

כך אנו מוצאים עצמנו מול משאלה אחת ושאלה אחת. המשאלה - שה"פד" יעלה כבר בפגישת הוועדה הקרובה באמצע אוקטובר את הריבית. אקט זה עשוי להזרים וודאות לשווקים; השאלה - האם המומנטום השלילי הפוקד את הבורסות כיום הוא בעיקר פסיכולוגי? שכן, המומחים סבורים שהירידות הרציפות והחדות יצרו רמת שוויי חברות המגלמת את מירב ההשפעה השלילית מהמזרח. אם להתייחס לנתוני המאקרו שפורסמו לאחרונה בארה"ב -רובם היו חיוביים ומעודדים ומצביעים על צמיחה בת קיימא בשיעור של כ-3% ל-2015.

 

הכותב מכהן כחבר וכיו"ר של מספר וועדות השקעה מוסדיות וכן כיועץ לחברות ציבוריות וכדירקטור בתאגידים בורסאיים ואחרים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x