$
דעות

סודות, שקרים וחצאי אמת במתווה הגז

הטענות של נתניהו ושטייניץ המשקפות את המטרות של תאגידי הגז ושל עושי דבריהם בממשלה כאילו 'הרגולציה הורגת את הגז הטבעי', שהרגולטורים אשמים בכך ששדה לווייתן אינו מפותח, אינן נכונות בלשון המעטה

אמנון פורטוגלי 08:1418.09.15

'להוציא את הגז מהים' ו'אובדן הכנסות המדינה' תוך הטלת האשמה ברגולציה שהביאה לעיכוב בפיתוח לווייתן, היו מהסיסמאות הבולטות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר יובל שטייניץ ועושי דברם כדי להצדיק ולדחוף לאישור מהיר של מתווה הגז.

 

לדברי נתניהו, "מדינות עם עודף רגולציה השאיר את עצמן עם הגז באדמה ..... דיברו, התווכחו, לא החליטו, הבריחו את המשקיעים וכתוצאה מזה – אין להן גז". ובהזדמנות אחרת: "ההחלטה הזאת תכניס לאזרחי המדינה, לקופת המדינה, מאות מיליארדי שקלים.....אנחנו צריכים להוציא את הגז מהים".

 

שטייניץ אמר בקול ישראל כי "מאגר הגז לויתן הוא התגלה לפני 5 שנים בשנת 2010. והיום אנחנו 5 שנים אח"כ עוד לא התחילו לפתח אותו, כלומר אנחנו במו ידינו בגלל ויכוחים בין אלף רגולטורים, משרדי הממשלה, וויכוחים ציבוריים כאלו ואחרים....., אצלנו הכל הוקפא כבר לפני כמה שנים, לא מפתחים את המאגרים הקיימים, לא מחפשים מאגרים חדשים, הכל בגלל בעיות הרגולציה הכל בגלל שאין לנו מתווה שמאפשר את זה....".

 

דברים אלו הם בגדר פרופגנדה וחצאי אמת. הטענות של נתניהו ושטייניץ המשקפות את המטרות של תאגידי הגז ושל עושי דבריהם בממשלה כאילו 'הרגולציה הורגת את הגז הטבעי', שהרגולטורים אשמים בכך ששדה לווייתן אינו מפותח, אינן נכונות בלשון המעטה.

  

בנימין נתניהו ויובל שטייניץ על רקע מאגר תמר בנימין נתניהו ויובל שטייניץ על רקע מאגר תמר צילום: אוראל כהן, מיכאל קרמר

 

קל מאוד להראות זאת, שכן יש לנו אפשרות מעולה להשוואה. שדה גז גדול, סמוך לשדות הגז תמר ולויתן, שהתגלה באותה התקופה, בבעלות של אותם תאגידי גז נובל אנרג’י וקבוצת דלק השותפים בלויתן, שהגז בו מיועד לייצוא למדינות השכנות, ושאינו 'מוגבל' בבעיות רגולטוריות, ולא בוויכוחים ציבוריים כאלו ואחרים – שדה הגז אפרודיטה בקפריסין.

 

שטייניץ מספר לנו באותו ראיון כי "בקפריסין מחפשים (גז) וגם ימצאו". שטייניץ יודע, או צריך לדעת כי בקפריסין מצאו גז כבר לפני ארבע שנים. זו אינה נקודה טריוויאלית, מאחריה נמצא מידע הסותר לחלוטין את מה שנתניהו, שטייניץ ונושאי כליהם מנסים ל'מכור' לנו כדי להצדיק את אישור מתווה הגז.

 

בסוף דצמבר 2011, שנה אחרי תגלית לוייתן, הודיעה נובל אנרג'י על תגלית אפרודיטה בקפריסין. שדה אפרודיטה בבעלות נובל אנרג’י וקבוצת דלק, נמצא בבלוק 12 במים הכלכליים של קפריסין, כ-35 ק"מ ממערב לשדה הגז לויתן. באפרודיטה יש כ-4.5 TCF, או כ- 130 BCM גז טבעי, כמחצית משדה תמר, ופי 4.5 מכמות הגז שהיה במארי-בי (ים-תטיס) שסיפק גז לישראל בשנים 2012-2004.

 

עד היום שדה הגז אפרודיטה לא פותח, ולא שמענו משטייניץ ומתאגידי הגז על בעיות 'מתווה גז' או בעיות רגולטוריות בקפריסין, על וויכוחים ציבוריים כאלו ואחרים בקפריסין שעיכבו או מעכבים את פיתוח שדה אפרודיטה.

 

שדה הגז אפרודיטה בקפריסין לא פותח במשך ארבע השנים מאז התגלית, למרות שקפריסין משוועת לפתח אותו שכן אספקת גז מאפרודיטה תקטין בצורה משמעותית את הוצאותיה בתחום האנרגיה.

 

אציין שלקפריסין יש מספר יתרונות, בין השאר היא חברה באיחוד האירופי, יש לה הסכמי כפל מס עם יותר מ-45 מדינות, יש לה תשתית כלכלית-חברתית טובה, ומערכת פוליטית ומשפטית יציבה. למרות הצורך האקוטי בגז ולמרות היתרונות של קפריסין, שדה אפרודיטה עדין לא פותח, ועברו כ-4 שנים מאז גילויו.

 

קפריסין קטנה מלהיות שוק המצדיק את ההוצאות בפיתוח שדה אפרודיטה. הפתרון הוא בייצוא הגז. נשאלת השאלה מה הפריע לנובל אנרג'י וקבוצת דלק המחזיקים במאגר אפרודיטה לחתום על הסכמי 'ייצוא' גז למצרים דוגמת אלו שאותן חברות רצו ורוצות לחתום עם בריטיש גז ויוניון פנוסה ולספק גז מלויתן?

 

3.5 שנים אחרי התגלית של אפרודיטה, באמצע יוני 2015, מסרו נובל אנרג'י וקבוצת דלק המחזיקים במאגר אפרודיטה כי הגישו לממשלת קפריסין מתווה מוצע לתוכנית פיתוח של מאגר אפרודיטה. על פי פירסומים בעיתונות, מתווה הפיתוח המוצע דומה, כמעט זהה, למתווה הפיתוח של לויתן. בהודעה מבהירים השותפים כי הגשת מתווה תכנית הפיתוח "כפוף, בין היתר, לאישור תכנית פיתוח סופית על-ידי ממשלת קפריסין והשותפים במאגר אפרודיטה, צפי סביר למכירות גז טבעי, ובקבלת החלטת השקעה סופית (FID) על ידי השותפים במאגר אפרודיטה". (הדגשה לא במקור).

 

כלומר, כ-4 שנים אחרי התגלית, הפיתוח של מאגר אפרודיטה עדיין לא וודאי, ומותנה במה שמוגדר בלשון נקיה ב"צפי סביר למכירות גז טבעי".

 

ועכשיו באה ההודעה מסוף אוגוסט על גילוי שדה הגז ZOHR במצרים, שטרפה את הקלפים. נראה שגורלה של תוכנית הפיתוח האחרונה של מאגר אפרודיטה, לייצא את רוב הגז שיופק במאגר באמצעות צינור למצריים, יהייה דומה לתוכנית שנזנחה להקמת מערכת להנזלת גז בקפריסין שתשרת גם את המאגרים הישראלים.

 

מסתבר שכמו במאגר לויתן בישראל, האפשרויות לייצא גז טבעי בצינורות לשווקים באזור אינן כה ריאלית, וזו הסיבה לכך שאפרודיטה ולווייתן לא פותחו עד היום הזה.

 

הטענות של תאגידי הגז, וגורמים בממשלה כאילו 'הרגולציה הורגת את הגז הטבעי,' והרגולטורים אשמים בכך ששדה לווייתן אינו מפותח, אינן נכונות בלשון המעטה. שדה הגז אפרודיטה בקפריסין בבעלות אותם תאגידי גז לא פותח עד היום למרות שבקפריסין היתה 'יציבות רגולטורית', ושינויים רגולטוריים בישראל לא הפריעו לאותם תאגידי גז לפתח את מאגר הגז תמר בשנים הרלבנטיות,

 

האחריות העיקרית לעיכוב בפיתוח לווייתן נופלת על תאגידי הגז, ולא על הבעיות הרגולטוריות כפי שנתניהו, שטייניץ ועושי דברם מספרים לנו. הממשלה, במקום לבוא עם תאגידי הגז חשבון ולדרוש עמידה בתנאי החזקה, שמשמעותם פיתוח לווייתן עד אפריל 2018, מאריכה במתווה הגז את מועד הפיתוח עד ל-2020. בנוסף, אישור מתווה הגז ובעיקר סעיף הוודאות הרגולטורית שבו יאפשר לנובל אנרג'י לתבוע את ממשלת ישראל במיליארדי דולרים.

  

הכותב הוא חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x