$
מוסף 100 המשפיעים 2015

אם שוטים לא נוהרים

נבחרי הציבור בישראל דורסים את הרגולטורים באותה כוחנות שבה הם מתבטאים. בלי טיפול שורש חברתי, גם הכלכלה לא תתרומם

אתי אפללו 06:2209.09.15
קצת יותר ממאה ימים עברו מאז כינון ממשלת נתניהו הרביעית, ממשלה שהוקמה על רקע קריאת האזהרה של ראש הממשלה ביום הבחירות מפני "הערבים שנעים בכמויות אל הקלפיות". נתניהו התנצל על אמירתו, אבל מאז נבחר הוא ממשיך לנקוט את גישת "כל האמצעים משרתים את המטרה", והמטרה היא בראש ובראשונה שמירת שלטונו.

 

אמירות מקטבות מסוג "הערבים הנוהרים" אינן נשארות בחלל ריק, בוודאי לא כשהן מגיעות מפיו של ראש הממשלה. הן נותנות לגיטימציה לשוליים ומכשירות את הקרקע לתופעות קיצוניות שאחר כך יכונו "עשבים שוטים". לא במקרה הקיץ שחלף הביא איתו שלל אמירות ומקרים מטרידים של אלימות, מילולית ופיזית, שהופנו כלפי קבוצות מיעוט באוכלוסייה והפכו את הקיטוב לנורמה חברתית.

 

נבחרי הציבור המעיטו בחשיבות האלימות הזו ודחו את הקשר שלהם אליה, כאילו אין להם כל אחריות לשינוי חברתי עמוק שמתחולל כאן. מבצעים של מעשי רצח כונו "עשבים שוטים", כאילו מדובר בתופעה שולית ולא נורמלית, אבל עשבים שוטים לא צומחים בלי אדמה יציבה שבה יוכלו להכות שורש. הם צומחים על קרקע שדושנה באמירות כמו "לעלות עם בולדוזר על בית המשפט העליון" או "הומואים הם לא נורמליים" ש"אין לגייס אותם לצבא". והם מתפתחים במהירות ומכלים עוד ועוד חלקות טובות. כשהלגיטימציה מגיעה מהראש, משריו ומסגניהם, המחלקים את העם ל"אנחנו והם" לצורך שרידותם הפוליטית, הקיטוב שמתחיל על דוכן הכנסת נגמר במוות של ילדים.

 

מפץ הבחירות הורגש היטב גם בזירה הכלכלית, שקשורה קשר, שאינו ניתן לניתוק, לזירה החברתית. נדמה שאישורו העקום של מתווה הגז היה המייצג המובהק ביותר של שינוי הגישה. הוא חשף כניעה ללחץ בלתי פוסק מצד אינטרסנטים, תוך סילוק מהדרך של שומרי הסף מטעם הציבור. והוא לימד אותנו שמפלגות שנבחרו כי הבטיחו לשנות מורכבות למעשה משרים שמחוברים לאנשי עסקים עלומים יותר מאשר לבוחרים שלהן.

 

בנימין נתניהו. ממשיך לנקוט את גישת "כל האמצעים משרתים את המטרה" בנימין נתניהו. ממשיך לנקוט את גישת "כל האמצעים משרתים את המטרה" צילום: מרק ישראל סלם / ג'רוזלם

 

הרבה מאוד אתגרים נכונו למשק הישראלי בשנה הקרובה: האטה בצמיחה שניכרה בסוף הקיץ, סביבת ריבית נמוכה שמתדלקת את בועת הנדל"ן וחוסר יציבות עולמי. האתגרים האלה מתווספים לאתגר של עצירת ההתפוררות של המרקם החברתי.

 

במגזין כלכליסט "100 המשפיעים" לקראת השנה החדשה ניסינו למפות את תהליכי המפתח שעוברים על החברה ומשפיעים על כולנו. העולם הכלכלי, אבל לצדו גם הדינמיקה החברתית; בעיית הדיור לצד הפילוג סביב הזהות התרבותית; שוק העבודה הקורס לצד השינויים שחולל מפץ הבחירות; הפריחה של מיזמי הסייבר לצד המחדלים המדאיגים במערכת אכיפת החוק. האנשים שמכוונים את התהליכים הללו מעצבים את הזהות ואת תחושת השייכות שלנו, ובמקביל הפעולות וההחלטות שלהם משפיעות על איכות החיים הכלכלית של כל אחד ואחד. לעתים ישירות, לעתים בעקיפין.

 

אז לאן ייקחו אותנו היושבים מאחורי ההגה בשנה הקרובה? מבט מקיף על החברה והכלכלה מעלה שיש צורך בעוד הרבה מאוד ניכוש של עשבים שוטים ובשמיטת הקרקע תחת רגליהם. אבל הוא גם מגלה שיש לא מעט אנשים שמגיעים בנפש חפצה ונכונים לעבודה הזאת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x