$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2015

הוועידה הלאומית

גלעד אלטשולר: "מכירת חברות כרטיסי האשראי דווקא תגדיל את רווחיות הבנקים"

בפאנל בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט", אמר מנכ"ל בית ההשקעות אלטשולר שחם כי "ביום שאחרי יהיו עמלות סליקה ועמלות הפצה וזה יגדל את רווחיות הבנקים". יו"ר מגדל ביטוח עמוס ספיר הפתיע והביע תמיכה בהוראה החדשה של סלינגר וזקן, שאוסרת על יו"ר בנק או יו"ר של חברת ביטוח לקבל בונוסים ומענקים

רעות שפיגלמן 14:0501.09.15

"אם נסתכל על ועדות קודמות שפעלו להגברת התחרותיות לבנקים, אנחנו רואים שהבנקים נהנים מ-50% מההכנסות. בכרטיסי האשראי יהיה משהו דומה, הבנקים ימכורו את זה במחיר דומה, אבל ביום שאחרי יהיו עמלות סליקה ועמלות הפצה ויביאו כרטיסים זרים ואני חושב שזה יגדל את הרווחיות של הבנקים", כך אמר גלעד אלטשולר, מנכ"ל בית ההשקעות אלטשולר שחם, בפאנל שעסק בהעירכות המערכת הפיננסית למציאות הכלכלית העתידית, בוועדיה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט".

 

אלטשולר התייחס לדבריה של המפקחת על הבנקים חדוה בר בוועידה, כי יש בכוונתה להמליץ על הפרדת חברות כרטיסי האשראי משני הבנקים הגדולים – פועלים ולאומי.

  


 

כאשר נשאל אם לא מעניין את בית ההשקעות לקבל היום חברה שנותנת הלוואות צרכניות, השיב אלשטולר: "השוק הזה הוא מאוד לא ברור. ביום שאחרי אני חושב שתיווצר תחרות חדשה על ידי הפרטה של כרטיסים ושל חברות זרות שיכנסו לפה".

 

עמוס ספיר, יו"ר מגדל ביטוח, נשאל אם מגדל תתעניין בכניסה לתחום ההלוואות הצרכניות דרך חברות כרטיסי האשראי וענה: "קודם כל מגדל היא חברה ציבורית ואנחנו נפעל לטובת בעלי המניות. לדעתי זה לא יעמוד על הפרק בגלל 'משטר הסולבנס' (בחינה מקיפה של הסיכונים) שיכנס לתוקף עוד שנתיים ובמסגרתו יצטרכו חברות הביטוח למשוך הון עתק, גם כי המוניטין נמחק וגם כי צריך לשמור הון כנגד הפעילות".

 

  צילום: נמרוד גליקמן

 

בפאנל, בהנחייתו של כתב הבנקים של "כלכליסט" תומר ורון, התייחס ראש חטיבת שוקי ההון בבנק לאומי איתי בן זאב להשפעת מהלך מכירת חברות כרטיסי האשראי על לאומי והפועלים ועל הקמת מאגר לקוחות :"חשוב לזכור שיש שוני גדול בין רפורמת בכר שהוזכרה פה שהיתה לפני עשור לבין המצב היום עם שלל הרגולציה יש מציאות מורכבת יותר לכל השחקנים . בנק לאומי תומך ביוזמה להקמת מאגר נתוני אשראי. הבנק נמצא בסביבה תחרותית עם הרבה מאוד מוצרים, ואנחנו מרגישים שהקמה של מאגר כזה תתרום לציבור ולמערכת הבנקאית. זאת מכיוון שכיום אתה לא יודע את כל המרכיבים של לקוח שנכנס אליך לסניף. אבל אני חושב שחשוב מאוד לא להמציא את הגלגל מחדש ושניתן להעתיק מודלים שהצליחו במדינות אחרות. חשוב לא לייצר ארביטראז' רגולטורי, וזה אומר שצריך לדאוג שכל הכללים יחולו על כל השחקנים בצורה שווה".

 

עמית לוינשטיין, מנכ"ל eLoan, נשאל לגבי האיום שמהוות חברות האשראי הצרכני מבוססות הטכנולוגיה על הבנקים והשיב: "אנחנו לא באים לאיים אלא רוצים ליצור רפורמה. מדובר בפלטפורמה טכנולוגית בין אלו שרוצים ללוות ולא רוצים לקחת הלוואות מהשוק המסורתי מכל מיני סיבות ומצד שני למלווים להרחיב את התיק שלהם. בעולם המערבי אנחנו רואים צמיחה בתחום הזה כאשר המטרה ליצור פלטפורמה שתטיב עם כולם".

 

כשנשאל על היתרון של חברה כמו eLoan לעומת הבנקים שמשקיעים היום לא מעט בטכנולוגיה אמר לוינשטיין כי "אם נסתכל על דוחות הבנקים לחצי שנה אחרונות נראה שרק הכנסות מריבית נחלתם של 5 קבוצות בנקאיות בלבד אין שום סיבה שהכנסה זו לא תתפזר באופן הגיוני ושוויוני יותר ושאנשים באופן יזום ודרך חסכון ארוך הטווח שלהם יהנו מההשקעה מסוג זה".

 

שי פלדמן, מנכ"ל חבר תהביטוח AIG ישראל, נשאל לגבי אפשרות הכניסה של AIG לשוק ההלוואות לחסכון ארוך טווח והשיב: "למעשה חדוה בר אמרה שהיא מתכוונת להוציא את חברות כרטיסי האשראי ישראכראט ולאומי קארד רק מבנקים גדולים. בנוסף אמרה שהיא ששוקלת  לאפשר לבנקים להיכנס לבנקים לעולם הביטוח. אנחנו מתבוננים מהצד על כל המגמות שיש בשוק הישראלי וכל סוגיה נבחנת לעומק מבחינתנו כחברה גלובאלית היחידה בישראל שפועלת בתחום הביטוח. אנחנו לא מסתכלים רק על ישראל, לכן נעדיף להתפתח במקומות שנראה שיש בהם הזדמנות. יש לא מעט תמורות שנעשות בשנים האחרונות ואנחנו יושבים כרגע על הגדר ומחכים לראות כיצד יתפתחו הדברים".

 

ספיר נשאל מדוע חברות הביטוח לא נכנסות לתחום האשראי לעסקים קטנים שיכול להניב תשואה נאה לעמיתים. "חדוה בר דיברה שהיום המוסדיים וחברות הביטוח מהווים מחצית משוק האשראי העסקי וחברות הביטוח צוברות סכומי עתק", אמר ספיר. "עד היום הם השקיעו מאמצים בשוק האשראי המסחרי. יש חברת ביטוח אחת שנותנת הלוואות צרכניות ואני מתאר שעוד חברות יעשו זאת, אבל צריך לבנות מערכות טכנולוגיות מיוחדות שדורשות השקעות רציניות ואני מתאר לעצמי שחברות רציניות ילכו לתחום הזה".

  

פלדמן נשאל אם AIG העולמית רואה עצמה כרוכשת פוטנציאלית של חברות ביטוח ישראליות שעומדות היום על המדף. "חשוב להבין שאנחנו שוק מפותח בישראל", אמר פלדמן, "שוק מאוד תחרותי ואפשרויות הצמיחה מאוד וגבלות וכאשר חברה גלובאלית בוחנת כניסה לשווקים חדשים היא בוחנת את הפוטנציאל ונקודה שנייה היא רגולציה ויש לה השפעה על תשואות החברות ועל היכולת לבצע עסקים ורגולציה בישראל מאוד דומה לשווקים המפותחים והתחרות רק הולכת וגדלה ולכן אנו לא רואים במצב זה בהכרח הזדמנות עסקית".

 

ספיר הפתיע והביע תמיכה בהוראה החדשה של המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר יחד עם המפקח לשעבר על הבנקים, דודו זקן, שאוסרת על יו״ר בנק או יו״ר של חברת ביטוח לקבל בונוסים ומענקים. ״זה לא רק שכר היו״רים אלא בעיה של שכר הבכירים בכלל שהגיע לממדים מבהילים וטוב שמטפלים בכך״. 

 

אלשטולר התייחס למגמות שראינו בשווקים הפיננסיים בשבועות האחרונים, ואמר כי הציבור תמיד נכנס אחרי שהשוק עלה ומוכר אחרי שהשוק יורד וברוב הפעמים הציבור טועה. "אני לא חושב שצריך כרגע לשנות גישה אם השוק קצת עולה או קצת יורד, ואין לשנות פוזיציה – זו לא הפתעה מרעישה שהשווקים עולים ויורדים ףזה קורה כל הזמן במהלך השנים", אמר.

 

בן זאב התייחס לדברי סטנלי פישר לפיהם ייתכן שבחודש הקרוב נראה עליית ריבית בארה"ב. " "יש התעסקות של התקשורת בנושא אחרי תקופה מאוד ארוכה של ריבית שלילית", אמר בן זאב. "באופן טבעי ראינו את אפיקי החיסכון לטווח ארוך עושים תשואות מאוד יפות בגלל הריבית הנמוכה וכאשר הריבית עולה או מתייצבת זה מוביל אותנו למצב שקשה להאמין שבשנים הקרובות נראה את אותן תשואות ולכן זה צפוי להשפיע על הרבה אנשים מבחינה פסיכולוגית בקבלת ההחלטות שלהם, אך מנגד זה גם דוחף גופים מסויימים להשקעות לא סחירות שמנטרלות את התנדותיות בשווקים ואת השפעות הריבית ואת ההשפעה הפסיכולוגית אך מצד שני זה גם מייצר אתגרים אחרים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x