$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2015

הוועידה הלאומית

יעלון: "חמאס מפגין מחויבות להפסקת האש"

שר הביטחון הגדיר את המצב הביטחוני בשנה האחרונה כ"סביר" באופן יחסי והביע תקווה כי הוא יימשך גם בשנה הבאה; על איראן אמר: "היא תמשיך להיות משטר סורר גם אחרי החרם, תמשיך להפיץ נשק במזרח התיכון, לאויבינו ואויבי המערב, ולהפיץ טרור"

עמרי מילמן 10:0901.09.15

"חמאס מפגין מחויבות להפסקת האש", כך אמר הבוקר (ג') שר הביטחון משה יעלון בנאומו בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט". יעלון הגדיר את המצב הביטחוני בשנה האחרונה כ"סביר" והביע תקווה כי הוא יימשך גם בשנה הבאה.

 

"אי אפשר להתחיל את היום, תחילת שנת הלימודים, בלי לברך את תלמידי ישראל ביומם הראשון בבית הספר, גם מתוך הבנה והכרה בחשיבות של התשתית האנושית גם לביטחון, גם לכלכלה, גם לאזרחות טובה", אמר יעלון. "אני מקווה שיחזקו אצלם את האמונה בדרך וצדקתה. את האמונה בחוק, חשיבות החוק. לכבד את האדם באשר הוא אדם ללא הבדל דת גזע, מין, נטייה מינית. אני מאחל לתלמידים הצלחה רבה.

 

"לא התכוונתי לדבר על תקציב הביטחון, אך מאחר ונאמר והתקציב הגדול ביותר הוא הביטחון, אתקן. לא הוא הגדול ביותר, אלא החינוך, איני מצר על כך. הביטחון הוא לא ההוצאה הגדולה ביותר בישראל, החינוך, אחריו הבריאות ורק אחריהם הביטחון.

 

"אני רוצה לדבר על האתגרים באופן שמקרין על הכלכלה על יציבותה, על שגשוגה במדינת ישראל. השפעת הביטחון על הכלכלה, מובנת. רק להסתכל על צוק איתן. אם לא היינו מצליחים לנטרל את הרקטות ששוגרו לישראל הכלכלה הייתה נפגעת הרבה יותר. מדינת ישראל היא המדינה הכי מוגנת מבחינת שכבות הגנה. יש לזה עלויות גבוהות, אך המחיר האלטנרניבטי - נזק בנפש וכלכלי הרבה יותר גדול", אמר יעלון.

 


 

"אני רוצה לדבר על האתגרים באופן שמקרין על הכלכלה על יציבותה, על שגשוגה במדינת ישראל. השפעת הביטחון על הכלכלה, מובנת. רק להסתכל על צוק איתן. אם לא היינו מצליחים לנטרל את הרקטות ששוגרו לישראל הכלכלה הייתה נפגעת הרבה יותר. מדינת ישראל היא המדינה הכי מוגנת מבחינת שכבות הגנה. יש לזה עלויות גבוהות, אך המחיר האלטנרניבטי- נזק בנפש וכלכלי הרבה יותר גדול", אמר שר הביטחון.

 

"הורדת מחירי הנפט פוגעת בכלכלה האירנית"

  

לדברי יעלון, מתנהל מאבק שמובילות מדינות המפרץ המפיקות נפט, בעיקר ערב הסעודית, ניסיון לפגוע בכדאיות הפקת נפט לאורך האוקינוס ומפצלים. לכן הורדת מחירי הדלק, זה חלק מהעניין. מדינות המפרץ נפגעות מזה, מוכנות לשלם את המחיר לטווח הקצר, כדי לנצח בטווח הארוך. השאלה היא כמה זמן הן מוכנות להפסיד מילארדי דולרים? זה משרת אינטרס נוסף, והוא קשור למאבק בין השיעים לסונים. הורדת מחירי הנפט פוגעת בכלכלה האירנית, אחרי הורדת הסנקציות איראן תתמודד עם משק לא פשוט שנשען על משק הנפט. זה מביא אותנו למאבק שמשפיע על העולם ובעיקר המזרח התיכון. המאבק העיקרי הוא בין הגמוניה שיעית להגמוניה סונית. הגמוניה איראנית או הגמוניה טורקית. מי שמרגיש את עצמו על הסוס כעת זה האיראנים".

 

יעלון ביקר את ההסכם על הגרעין האיראני עליו חתם אובמה ואמר: "ההסכם שאנחנו לא סתם מבקרים אותו, יאפשר לאיראן בטווח הזמן הקצר והבינוני לקבל הרבה כסף. הם כבר חזרו להיות שחקן בזירה, עוד לפני שהיא מחוזרת על ידי לא מעט מדינות בעולם, משום שיש אירועים היום במשטר. יש קונפליקט רציני מאד, איראן תמשיך להיות משטר סורר גם אחרי החרם, תמשיך להפיץ נשק במזרח התיכון, לאויבינו ואויבי המערב, ולהפיץ טרור. רק עם יותר כסף. אם חיזבאללה היום מחומש על ידי איראן עם מגבלה תקציבית קשה, וגם החמאס. הטרור ממומן, לא חלק אחר, אז עכשיו יהיה להם יותר כסף. זה נכון גם בתימן, בין החות'ים, שדומים לחיזבאללה, שהפילו משטר פרו מערבי, המערב לא אמרו שום דבר, ואיראן ממשיכה להתמודד. מי שמנסה להציל את המצב זה קואליציה סונית בהובלת ערב הסעודית. מבחינת איראן השיעה צריכה להשתלט על העולם הערבי.

 

"מבחינה זו ההסכם יאפשר לאיראן להשתחרר מבידוד מדיני, להשתחרר מאילוצים כלכליים, ממיליאדרים שיזרמו לקופתה. למה יש כאלה שרואים באיראן חלק מהפתרון? משום שהם שברו את הזכוכיות בעיראק ועכשיו קוראים להם לתקן את זה, כדי להלחם בדאעש. דאעש הוא לא האיום מספר אחת אלא איראן", אמר יעלון. 

 

שר הביטחון משה בוגי יעלון בוועידה שר הביטחון משה בוגי יעלון בוועידה צילום: נמרוד גליקמן

 

"אם זה היה תלוי באיראנים היה פיגוע יום יום בישראל"

 

בהתייחס לתקריות הביטחוניות האחרונות אמר יעלון: "אנו נדרשים להתמודד עם הרקטה ששוגרה היום מרצועת עזה ונחתה ברצועה, ועם רקטה ששוגרה בשבוע שעבר, כמו גם עם רקטות ששוגרו לרמת הגולן, עליהן הגבנו".

 

יעלון קשר את האירועים למתרחש בסוריה ואמר כי "האזור עובר כבר 4 שנים רעידת אדמה שיוצרת מצב כאוטי. סוריה התפרקה, היום היא חביתה שאי אפשר להחזיר אותה לביצה. מי שחושב שאסד יחזור לשלוט בסוריה, חולם חלומות באספמיה. המדיניות שלנו, קודם כל אנחנו לא מתערבים, לא אנחנו נכתיר את השלטון הבא בסוריה. תקופה ארוכה היא תהיה מפורקת, מתי אנחנו פועלים? כשמאיימים על אינטרסים שלנו. וזה היה שבוע שעבר. 4 רקטות 2 על רמת הגולן 2 על כפר סול. איראן מנסה מזה שנה וחצי לפתוח חזית ברמת הגולן, עד עכשיו ללא הצלחה בזכות הפעילות שלנו.

 

"מי עומד מאחורי הפעילות של הסורים? איראן, שניסתה להקים יחידה מיוחדת שתפעל באזור כשבמקביל הוקמה תשתית אחרת שמוביל סאמיר קונטר. לכן השקט שנהנים אזרחי רמת הגולן לא נובע רק מהשמיים אלא אנחנו מסייעים לזה. אם זה היה תלוי בחמאס היה ירי רקטי כל יום. אך הוא לא עושה את זה, הוא מפגין מחוייבות להפסקת האש. הוא יודע מה המשמעות של להתגרות בנו. אך אנחנו מפעילים גם גזרים. יש בעזה מיליון וחצי אזרחים, נכנסות מאות משאיות עם חומרי שיקום, בפיקוח. יהודה ושומרון היה הלילה עוד אירוע. בניסיון לעצור פעיל טרור יש לנו פצוע כנראה מאש כוחותינו. אם זה היה תלוי באיראנים היה פיגוע יום יום בישראל. חופש הפעולה של צהל ושל השב"כ הוא זה שעומד בין הכוונות שלהם לביצוע שלהם. יש עלייה במספר הפיגועים, גם המאורגנים, כמו הפיגוע בציר אלון שנרצח בו מלאכי רוזנפלד ז"ל, ברוב המקרים אנחנו מצליחים לעצור אותם לפני שביצעו את זממם ולא אחרי.

 

"גם פה אנחנו יודעים להפריד פעילות ביטחונית וגזרים. הכלכלה הפלסטינית נשענת בעיקר על הישראלית. כ-100 אלף

עובדים פלסטינים בישראל, הם המנוע העיקרי של הכלכלה הפלסטינית. אנחנו מעודדים את זה. מתוך הבנה שנתקשה להגיע בזמן הקרוב להסדר קבע, ולכן נשקיע בהסדרה דה פקטו שתאפשר לשני הצדדים לחיות בכבוד, בשיתוף פעולה. כשבוחנים את ההתפתחויות רואים גם הזדמנויות, עצם העובדה שהמזרח התיכון נמצא בעימותים פנימיים, רק בסוריה יותר מ-260 אלף הרוגים ב-4 השנים האחרונות, בעיראק המאבק העדתי. זה לא עומד להיגמר בקרוב. לכן לא מסתכלים על זה רק כחורף איסלמי, ודאי לא כאביב ערבי.

 

"אנחנו משתדלים להיות ריאליסטים. בזה יש הזדמנויות. עצם העובדה שלמשטרים סונים יש אינטרסים משותפים איתנו גם למדינות המפרץ אך לא רק. אני מאמין באינטרסים משותפים. לפני שרצים לוועידה, לפני שמביאים עורכי דין לנסח הסכמים. אני מאמין באינטרסים. הסכמים שלא מגובים באינטרסים לא מחזיקים מעמד. המדיניות הריאלית הזו מאפשרת לנו, למרות השאיפה האיראינית והטרור מיו"ש, והגורמים ברצועה, נוצר מאזן אינטרסים שמאפשרים לנו את המצב הביטחוני באופן יחסי, סביר.

 

"לא לעולם חוסן, זה ברור. אינטרסים יכולים להשתנות. גורמים, כמו איראן, יכולים לצבור כח, זה אתגר שנצטרך להתמודד איתו. אך כשמנהלים את המדיניות בראייה מופכחת עם חיפוש אחר שותפים ולא רק אויבים. אני מקווה שנצליח גם בשנה הבאה עלינו לטובה לשמור על מצב ביטחוני סביר יחסית כמו שהייתה השנה האחרונה", אמר שר הביטחון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x