$
רכב

חודשו הדיונים בחוק רישוי רכב: "האזרחים מצפים לבשורה בנושא מחירי המכוניות"

ועדת הכלכלה קיימה היום דיון ראשון בחוק רישוי רכב שנועד להסדיר את הענף, החל מיבוא רכבים ועד להסדרה של ענף המוסכים. יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל: "אם הייבוא המקביל לא יביא להוזלה משמעותית ותחרות אמיתית - זה יהיה בעייתי"

תומר הדר 17:3404.08.15

לאחר פגרה בת חודשים, נערך כעת (ג') בוועדת הכלכלה דיון ראשון בחוק רישוי רכב, החוק שנועד להסדיר את כל היבטיו של ענף הרכב, החל ביבוא רכב וכלה ביבוא חלפים, שמאות רכב והסדרה של ענף המוסכים. הדיונים בחוק הופסקו בשנה שעברה עם פיזור הכנסת.

 

לדברי חבר הכנסת איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה: "החלטנו לחדש דיונים במיוחד כעת מכיוון שמדובר בנושא בעל חשיבות עליונה. אני מקבל פניות מכל הגורמים הנוגעים בדבר. אנו נקשיב לכל טענה עיניינית ומי שיימצא נפגע מן החוק יהיה חייב להסביר זאת, מכיוון שמדובר בחקיקה בה עסקתי גם בעבר".

 

איתן כבל יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל יו"ר ועדת הכלכלה צילום: דוברות הכנסת

 

לדברי מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי: "לחוק יש מטרה כפולה: להסדיר בחקיקה את כל מה שיהיה מוסדר בצווי פיקוח וצווי חירום - ולהסדיר את כל הנושאים הללו, יבוא רכב, סחר ברכב, מוסכים, שמאים, טיפול בציוד מכאני והנדסי. הנושא בוצע בשיתוף עם משרד המשפטים", הסביר יצחקי. לדבריו: "לחוק יש מטרה שנייה - לשלב נושאים שיתרמו לפתיחת הענף לתחרות. יש לציין שאחרי דירה, רכב הוא המוצר השני בחשיבותו לציבור הישראלי. התלות בישראל בכלי רכב היא גבוהה מאוד. ויש עוד מה לעשות בתחום התחבורה הציבורית. עד שנשפר את התחבורה הציבורית, עדיין הציבור הישראלי זקוק למכוניות. בשנת 2014 נמסרו בישראל כ-240 אלף מכוניות. בשנת 2015 נשבור את השיא של השנה הקודמת". עוד ציין יצחקי כי: "הרפורמה מעניקה מענה לכשלי ענף הרכב: ריכוזיות גבוהה בקרב יבואני הרכב ובעיה של תחרותיות בכלי רכב חדשים". לדברי יצחקי: "החוק גם נועד לאפשר לנו גמישות בקשר לנהלים שלנו ביבוא רכב".

 

לדברי יקי אנוך, נשיא איגוד יבואני הרכב: "יש בחוק מספר נושאים שיש לדון בהם מחדש - לדוגמה החובות המוטלים על יבואן רכב ישיר. בפועל אין באפשרות היבואנים לעמוד בחובות אלה". בנושא היבוא המקביל, ציין כבל כי: "כל נושא היבוא המקביל, אם הוא לא יביא להוזלה משמעותית ותחרות אמיתית, יהיה בעייתי. אזרחי מדינת ישראל מצפים לבשורה בנושא מחירי הרכב".

 

לדברי נציגי הממונה על ההגבלים העסקיים: "כיום יש בענף הרכב עיניינים שחוק ההגבלים לא מסוגל לטפל בהם. בחוק רישוי רכב יש אלמנטים שיכולים באמת לפתוח את השוק לתחרות. הכשלים מצויים במוצרים מסוימים שיבואני הרכב מייבאים בלי שיש להם תחליף. מדובר בחלקי חילוף שלמוסכים רגילים קשה להשיג. יצוין שהממונה על ההגבלים קבע שהריכוזיות בין יבואני הרכב אינה קיימת. יש הרבה יבואנים ויש תחרות". לדברי חבר הכנסת כבל: "מחירי רכב בישראל גבוהים. למיסוי יש מרכיב משמעותי ותחרות אין באמת".

 

לדברי כבל: "בפירוש אין בכוונתי להתעכב על כל אות בחוק. מטרתנו היא להעביר את החוק מהר. במידה ותוך תנועה יתברר שיש צורך להוסיף, או לגרוע, נעשה זאת. לדברי נטליה מירנצוב נציגת רשות המיסים: "אנו שואפים לתנאים שיוויוניים של מיסוי - ולא תנאים שמבוססים על הנמכות מחירים".

 

בדבריה רמזה מירנצוב לפרשת אלבר, שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט", במסגרתה נחשדת החברה בהנמכת חשבוניות. עוד הוסיפה מירנצוב כי: "רשות המיסים תומכת בתחרות, אך בתחרות הוגנת". בדיון נחשפו נתונים לפיהם השנה עד כה יובאו ארצה כ-700 מכוניות ביבוא אישי, מספר נמוך במיוחד, הנובע בין היתר מהחמרת האכיפה נגד מייבאי רכב ביבוא אישי ברשות המיסים.

 

לדברי עורך הדין אודי שניידר, המייצג את איגוד יבואני הרכב: "שמחתי שהיו"ר מוכן לשמוע את תובנות הנוכחים. הדיון אינו דיון שטחי אלא דיון בו טיעוני הצדדים נשקלים בכובד ראש. בסך הכול, אנו מתרשמים שהועדה תקיים בנושא דיון עינייני ויעיל. הנושאים שיעלו לדיון בהמשך דורשים הבנה מקצועית מעמיקה. אנו מקווים שליושב הראש יינתן ייעוץ מקצועי, עצמאי ונכון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x