$
משפט

אזרחים אמריקאים? טבעת שלטונות המס הולכת ומתהדקת

לאחרונה הוגשה בכנסת הצעת חוק שתאפשר לרשויות המס בישראל להעביר מידע לשלטונות ארה"ב על אמריקאים המחזיקים חשבונות בישראל. כיצד ניתן להקדים תרופה למכה?

עו"ד איתי הכהן 15:1023.07.15

לאחרונה הוגשה בכנסת מחדש הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה שתכליתה, בין היתר, לאפשר לרשויות המס בישראל ובמדינות להעביר מידע לשלטונות ארה"ב ולמדינות אחרות ב-OECD על אמריקאים המחזיקים חשבונות בנק בישראל.

 

חוק ה-FATCA והקשר שלו לישראל

 

ביולי 2013 נכנס לתוקפו בארה"ב ה-FATCA- Foreign Accounts Tax Compliance Act שמטרתו להעמיק את גביית המסים בארה"ב על הכנסות מנכסים מחוץ לגבולות ארה"ב. אף על פי שהחוק מתמקד בחייבים אמריקאים, בפועל הוא גם מטיל חובות על גופים ומוסדות בנקאיים ופיננסיים שאינם יושבים בארה"ב.

 

החוק האמריקאי מחייב את הגופים הפיננסיים הנ"ל לחתום על הסכם עם מס הכנסה האמריקאי. לפי ההסכם, עליהם להעביר לו מידע על לקוחותיהם האמריקאים ועל נכסיהם, שאם לא כן, ינוכה מס של 30% מכל הכנסה שאותו בנק יקבל בארה"ב.

 

כבר ביוני 2014 נחתם הסכם ליישום הוראות ה FATCA - בין ישראל לארה"ב. על פי ההסכם, הבנקים בישראל ידווחו על חשבונות "אמריקאים" לרשות המיסים הישראלית, שתעביר את הדיווחים לממשלת ארה"ב. מועד הדיווח שנקבע הוא ספטמבר הקרוב, אולם לאור היעדר חקיקה המאפשרת את גילוי המידע על ידי רשויות המס, קרוב לוודאי שהוא יידחה למועד קרוב אחר.

 

כך או כך, הדבר מחייב היערכות מיידית של בעלי חשבונות בישראל שיש להם זיקה לארה"ב או למדינות ה-OECD.

 

מס ההכנסה בארה"ב (ה- IRS) מס ההכנסה בארה"ב (ה- IRS) צילום: בלומברג

 

מי נחשב אמריקאי?

 

לפי החוק האמריקאי, ההגדרה רחבה וכוללת לא רק אזרחי ארה"ב, אלא גם בעלי גרין קארד, תושבי ארה"ב ותאגידים הרשומים בארה"ב (כולל נאמנויות). גם בעלי אזרחות כפולה, שמתגוררים מחוץ לארה"ב, ייחשבו כאמריקאים. שימו לב: באשר לתאגידים די בכך שאמריקאי מחזיק ב-10% מהאחזקות בתאגיד כדי שהתאגיד כולו ייחשב לאמריקאי (למעט מספר פטורים).

 

כיצד הבנקים מיישמים בשטח?

 

כבר היום, לקוחות "החשודים" כאמריקאים נדרשים לחתום על טופס דיווח (W-9) שבו הם מצהירים שהם מדווחים לרשות המיסים בארה"ב. הטופס גם מסמיך את הבנק להעביר את המידע לרשויות בארה"ב. כבר היום, חלק מהבנקים בישראל מסרבים לבצע העברות כספים לחו"ל אם הלקוח לא חתם על הטופס.

 

כך, למשל, אם אזרח אמריקאי רוצה למכור נכס בישראל – הוא לא יוכל להעביר את הכספים שיקבל לחשבונו בחו"ל אם לא יחתום על הטופס.

 

כמו כן, לאחרונה, במסגרת ההיערכות ליישום ההסכם עם ארה"ב, החלו הבנקים להחתים לקוחות חדשים (יחידים וחברות כאחד) על טפסים מיוחדים שנועדו לברר את זהות בעלי החשבון וזיקתם לארה"ב.

 

השאלה היא האם הבנק יכול להשתמש בסנקציות כמו הקפאת כספים בחשבון, סירוב לפתוח חשבון או דרישה לסגירת חשבון במקרה שלקוח מסרב לחתום על הטופס.

 

באשר להקפאת כספים – נראה שבנק לא יוכל להקפיא כספים "חשודים" בחשבון – בהיעדר חקיקה מתאימה, נראה שאם הבנק יעשה דבר כזה הוא יחשוף עצמו לתביעה נזיקית.

 

בסיטואציה של סגירת חשבון או סירוב לפתיחת חשבון - המצב המשפטי אינו ברור. בהנחיה שפרסם בנק ישראל עוד באפריל 2014, צוין כי: "סירוב להעניק שירותים בנקאיים" בנסיבות האמורות, "ייחשב כסירוב סביר לעניין חוק הבנקאות (שירות ללקוח)". עם זאת, ההנחייה אינה בגדר חוק ואין לדעת מה תהיה עמדת בתי המשפט במידה שהדבר יגיע לפתחם.

 

כך או כך, על שולחן הכנסת מונחים שינויי חקיקה שאמורים לסיים את חוסר הוודאות המשפטית בכל הנוגע ליישום ההסכם עם ארה"ב. סביר להניח, שהחקיקה החדשה תטיל גם סנקציות אישיות על עובדי בנק שלא יזהו מידע רלוונטי על בעלי חשבונות או שיסייעו להם להעלים מס.

 

מי צריך לחשוש?

 

בישראל חיים לא מעט ישראלים הנחשבים לאמריקאים על פי כללי ה – FATCA. אלה מהם שהקפידו לדווח באופן מלא ושוטף לשלטונות המס בארה"ב "מסודרים", ואין להם כל בעיה לחתום על הטופס החדש.

 

עם זאת, קרוב לוודאי שחילופי המידע עם ממשלת ארה"ב ייעשו על בסיס הדדי. ועל כן, טוב יעשו אותם ישראלים אם ידאגו להסדיר במקביל את ענייניהם מול רשות המיסים בישראל במידה שלא דיווחו על כספים שהם מחזיקים בחשבונות בארה"ב במסגרת הליך גילוי מרצון (שאמור להסתיים בתחילת ספטמבר הקרוב).

 

באשר לכל אלה שלא הגישו את דיווחיהם למס הכנסה האמריקאי, פתוחה גם בפניהם הדרך להסדיר את העניין במסגרת הליך גילוי מרצון אמריקאי.

 

כדאי לנקוט יוזמה

 

אין ספק כי טבעת ה-FATCA הולכת ומתהדקת ועל כן מומלץ לאמריקאים החיים בישראל שלא לטמון את ראשם בחול אלא לנקוט יוזמה בטרם הרשויות יגיעו אליהם. כאמור, המשמעות היא שגם הולך וגובר הסיכוי ששמם יעלה על שולחן רשויות המס גם בישראל. לכן כדאי לנצל את חלון ההזדמנויות ולבצע, כאמור הליך גילוי מרצון.

 

* עו"ד איתי הכהן בעל משרד עורכי דין העוסק במגוון רחב של דיני המס לרבות הסדרי גילוי מרצון

 

** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x