$
משפט

בלעדי לכלכליסט

כך שיחדה סימנס את בכירי חברת החשמל: מזומנים, חופשות ומסעדות יוקרה

טיוטת כתב האישום חושפת "רשת של טובות הנאה למנהלי חברת החשמל". לפי החשד, שורה של מנהלים תפרו מכרזים למידותיה של ענקית האנרגיה הגרמנית, הדליפו מידע מסווג וקידמו את זכייתה במכרזים תמורת מיליוני דולרים שהועברו דרך חשבונות סודיים בשוויץ

תומר גנון 06:4023.07.15

הפרקליטות מגבשת בימים אלו טיוטת כתב אישום חמור נגד 6 בכירים בעבר ובהווה בחברת החשמל החשודים שלקחו שוחד בהיקף של מיליוני דולרים, מזומן וטובות הנאה בתמורה לתפירת מכרזי ענק (בין השנים 2000 ל-2005) עבור ענקית האנרגיה הגרמנית סימנס בהיקף של מעל 600 מיליון יורו. השישה גם חשודים שסייעו לסימנס לזכות בחוזים הפטורים ממכרזים.

 

על פי טיוטה ראשונית של כתב האישום שהגיעה לידי “כלכליסט”, צפויה הפרקליטות להעמיד את המעורבים לדין על עבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון.

 

הטיוטה מפרטת את ממצאי החקירה המורכבת וארוכת השנים שניהלה רשות ניירות הערך בניסיון לגלות כמה עובדי חברת חשמל קיבלו שוחד מסימנס, באיזה היקפים ומה נתנו בתמורה. בסך הכל חושדת הרשות שהבכירים וגורמים נוספים קיבלו שוחד בהיקף של מיליוני דולרים.

 

הרשות הודיעה בשבוע שעבר על העברת התיק למחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז ת”א (מיסוי וכלכלה), בליווי המלצה להעמיד לדין חלק מהחשודים: המשנה למנכ”ל החברה לשעבר דוד קון, שכיהן גם ביו”ר ועדת מכרזים וסמנכ”ל ייצור והולכה; המשנה למנכ”ל לשעבר יעקב (יאשה) חאין, שכיהן בתקופה הרלבנטית כסגן מנהל אגף הייצור; סגן מנהל אגף לתכנון הנדסי לשעבר חיים בר־נר; סמנכ”ל תכנון ופיתוח ד”ר דוד אלמקייס, שכיהן בתקופה הרלבנטית כסגן מנהל אגף תכנון; מנהל אגף התכנון ההנדסי לשעבר יונה שוויצר ומנהל מחלקה באגף התכנון לשעבר צבי אייל.

 

אהרונסון. הזמין את הבכירים לארוחות וחופשות בחו”ל אהרונסון. הזמין את הבכירים לארוחות וחופשות בחו”ל צילום: אוראל כהן

 

חוזים פיקטיביים וחשבונות סודיים

 

על פי טיוטת כתב האישום, הבכירים שקיבלו שוחד לכאורה חשודים שפעלו לתפור חוזים למידותיה של סימנס ולאחר מכן חלקם המליצו עליה מול ועדת המכרזים כדי שתוכרז כזוכה.

 

הבכירים, כך נטען בטיוטה, היו מעורבים כל אחד על פי תפקידו באפיון, הערכה והשוואה של הצעות הספקים, ולעיתים בגיבוש המלצות לועדות המכרזים. חלקם נדרשו לתת חוות דעת בפועל בסוגיות מקצועיות הקשורות לחוזי ההתקשרות.

הבכירים הדליפו לכאורה לסימנס מידע מסווג, במסמכים ובעל פה, בנוגע לחוזים ומכרזים בהם השתתפה ובכך עזרו לה להגיש הצעה המבוססות על מידע מוקדם.

 

בנוסף, כך נטען, חלקם פעלו לסכל את סיכויי המתחרות, והדליפו לסימנס מידע רגיש כמו המפרט הטכני וההצעה הכספית שלהן. הבכירים גם חשודים שהדליפו את עמדת חברת החשמל ביחס להצעות המתחרות.

 

המכרז הגדול ביותר שבו התנהלו העובדים בשיטה זאת, על פי הטיוטה, הוא לרכישת 5 טורבינות גז ולשירותי תחזוקה לטווח ארוך בעלות של כ־600 מיליון יורו.

 

בתמורה העובדים זכו לכאורה לטובות הנאה מפליגות: מאות אלפי דולרים לחשבונות סודיים שהם פתחו בשוויץ ובמדינות נוספות, שכירתם לביצוע עבודות ייעוץ פרטיות עבור חברת סימנס ישראל (חברה בת של סימנס העולמית) בתמורה לאלפי שקלים שהוסתרו מהממונים עליהם, כסף מזומן וטובות הנאה.

 

 

הטיוטה מפרטת כיצד סימנס יצרה והסוותה את מנגנון השוחד שהקימה בישראל ואליו הזרימה כ־20 מיליון דולר. לפי טיוטת כתב האישום, מנכ”ל סימנס ישראל לשעבר אורן אהרונסון השתמש בגיסו שלמה דניאל, כאיש קש. דניאל קיבל לחשבונותיו הפרטיים בשוויץ ובהונג קונג את הכסף מסימנס, והעביר אותו לעובדי חברת החשמל במספר מנות באמצעות החשבונות הסודיים שפתחו בחו”ל. דניאל עצמו העיד בעבר ברשות ני”ע על כך שגזר עמלה של 6% מכל העברה כספית שביצע.

 

בנוסף, מנכ”ל סימנס ישראל ארון אהרונסון דאג “לפנק” בעצמו את העובדים בארוחות במסעדות וחופשות בחו”ל. אהרונסון גם דאג לשכור את חלקם כיועצים פרטיים לסימנס ישראל.

 

בטיוטה נטען בנושא: “כאשר לסימנס היו אינטרסים כלכליים בחברת החשמל, נרקמו בין אורן אהרונסון וגורמים נוספים בסימנס לבין בעלי תפקידים שונים בחברת החשמל, יחסים שחרגו מיחסי עבודה מקובלים בין נציגי חברה ממשלתית לנציגי ספק המשתתף דרך קבע במכרזי החברה”.

 

דפוסי השוחד חזרו ברחבי העולם

 

עוד נכתב בטיוטה: “בהתאם לדפוסי פעילות השוחד שהיו מקובלים בסימנס, בתקופה הרלבנטית נפרשה על ידיה רשת של טובות הנאה שנמעניה היו שורה של מנהלים בעלי השפעה על התקשרויות ומכרזים של חברת החשמל. בין גורמים אלה לסימנס נוצרו יחסי תן וקח במסגרתם הועברו מסימנס תשלומי שוחד לבעלי תפקידים בחברת החשמל, במטרה להטותם למשוא פנים בתפקידם ועל מנת שיפעלו לקידום עניינה”.

 

הטיוטה מציינת כי התנהלותה של סימנס לא הייתה בלעדית לישראל: “סימנס נהגה לשלם תשלומי שוחד לעובדי ציבור במדיניות רבות ברחבי העולם, במטרה לקדם את ענייניה. סימנס שלימה תשלומי שוחד בהיקף ניכר לבעלי תפקידים שונים בחברת החשמל באמצעות סימנס ישראל. הכספים הועברו באמצעות חשבונות קש בחו”ל ליעדים שונים על מנת להסתיר את מקור הכספים וייעודם”.

 

דניאל. העביר כספים דרך חשבונות בחו”ל דניאל. העביר כספים דרך חשבונות בחו”ל צילום: אוראל כהן

 

במסגרת הסדר טיעון בארה”ב ב־2008, הודתה סימנס בהיקף כספי השוחד ששילמה בישראל, ביחד עם מאות מיליוני דולרים נוספים ששילמה ברחבי העולם. ברוב המקרים השיטה הייתה זהה: החברה חתמה על חוזה פיקטיבי עם גורם מקומי עבור “ייעוץ במכרזים” במטרה להעביר כספים למען הטיית מכרזים.

 

מחקירת הרשות עלה בנוסף שאהרונסון השתמש לכאורה גם באיש עסקים אנגלי־ישראלי בשם אנטון דלין כדי להעביר כסף במזומן לבכירים בחברת החשמל. דלין קיבל מאהרונסון מיליון דולר לחשבונותיו באנגליה, בטענה שבכוונתו להסתיר את הכסף מאשתו. את הכסף פרט דלין למזומן והפקיד לכספת, אליה קיבל אהרונסון גישה מדלין. בהמשך, כך החשד, שימש הכסף הזה לשחד במזומן את הבכירים בחברת החשמל.

 

אהרונסון שימש בעבר כעד מדינה נגד השופט והדירקטור לשעבר בחברת החשמל דן כהן שהורשע בקבלת שוחד בהיקף 1.1 מיליון יורו כדי להטות מכרז לרכישת טורבינות גז לטובת סימנס. כהן, שישב בועדת המכרזים שאישרה את ההתקשרויות עם סימנס, קיבל כ־4 מיליון דולר בתמורה לפעולתו.

 

כהן הורשע ב־2013 במסגרת הסדר טיעון ומרצה כעת שש שנות מאסר בכלא ניצן. לאחרונה שוחרר כהן באופן זמני לקבלת טיפולים רפואיים.

 

במקביל לגיבוש טיוטת כתב האישום נגד בכירי חברת החשמל, רשות ני”ע ממשיכה בחקירה נגד גורמים נוספים ובהם סימנס העולמית וסימנס ישראל.

 

סנגוריו של יאשה חאין, עוה”ד עפר ברטל ודב גלעד כהן מסר בתגובה: “מר חאין כופר מכל וכל בחשדות נגדו. אם וכאשר נוזמן לשימוע נסביר את הדברים בפירוט לפרקליטות, ואנו תקווה כי היא תשתכנע לסגור את תיק החקירה”.

 

מהבכירים עצמם לא נמסרה תגובה. עו”ד ירון קוסטליץ המייצג את דוד קון, עוה”ד עדי ברקאי וששי גז, המייצגים את אלמקייס, עוה”ד גלעד ברון וסיימון יניב המייצגים את חיים בר-נר ועוה”ד יעקב וינרוט ועמית חדד המייצגים את צבי איל ביקשו לא להתייחס.

 

מפרקליטות מחוז ת”א (מיסוי וכלכלה) לא נמסרה תגובה.

 

את תגובת סימנס העולמית וסימנס ישראל לא היה ניתן להשיג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x