$
ועידת האנרגיה 2015
ועידת האנרגיה גג עמוד

ועידת האנרגיה

"השקענו 4 מיליארד ד' בפיתוח המאגרים ועכשיו קוראים לנו לצאת. זה סביר?"

יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, אמר את הדברים בוועידה הלאומית לאנרגיה שנערכת היום בת"א והוסיף: "צריך גם גז וגם תחרות. זה בידיים של מדינת ישראל"; אהוד מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה אמר מנגד: "זה טוב גם לדלק שיהיו עוד כמה קבוצות חזקות. ממשלת ישראל עדיין נמצאת בשלב ההתלבטויות"

אורן פרוינד 15:2926.05.15

"צריך גם גז וגם תחרות. אנו מאמינים שאם נשקיע במאגרים יגיעו לפה שחקנים נוספים שישקיעו בכל התגליות נפט שלנו. זה בידיים של מדינת ישראל ומה שחסר לנו זה החלטות. מה שצריך זה פשוט משילות", כך אמר היום (ג') יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים בוועידת האנרגיה שנערכת במלון הילטון בתל אביב.

 

אבו, העומד בראש חברת האנרגיה שמחזיקה כ-23% משדה הגז לווייתן וכ-16% משדה הגז תמר פתח את מושב "מאזן האנרגיה של ישראל בשנת 2030" כשהוא מתייחס לקולות המפגינים מחוץ לאולם הקוראים לפרק את מונופול הגז של דלק ולהחזיר את משאבי הגז של ישראל למדינה. "אנשים צעקו עליי פה בכניסה שאני מוכר את מדינת ישראל לגורמים חיצוניים. האנשים האלו צריכים להבין שאם אנו רוצים להפוך להיות שחקן גלובלי בתחום האנרגיה צריך להכניס הנה שחקנים זרים גדולים שידעו לפתח את המאגר".

 

עוד אמר אבו כי, "מדינת ישראל, לאחר גילוי תגלית תמר, לקחה החלטה קשה. היא שינתה את משטר המיסוי על תעשיית הגז והנפט באופן רטרואקטיבי (ועדת ששינסקי. א"פ). מכאן אנו הנחנו שהאינטרסים שלנו הם זהים. בסופו של דבר, בעקבות גורמים פוליטיים שצועקים תחרות, ההחלטות האלו השתנו".

 

 


 

"השקענו 4 מיליארד בפיתוח המאגרים ועכשיו קוראים לנו לצאת"

 

אבו הגביר את הקול שלו כשהוא דיבר על גודל ההשקעה של השותפות במאגרי הגז והרצון של גורמים פוליטיים לגרום לקבוצת דלק למכור את חלקה במאגרים. "צריך לזכור שאנו היזמים פרצנו את הדרך והבאנו את הבשורה והשקענו 4 מיליארד דולר בפיתוח המאגרים. עכשיו יש קולות שקוראים לנו לצאת. זה נראה לכם סביר? שמנו את כל הוננו מרצינו וחזונינו ועכשיו אומרים לנו למכור? זה לא פשוט כמו שזה נשמע. אתם חושבים שאם נמכור זה יביא תחרות? מי שרואה מה שעושים פה ליזמים לא יבוא הנה כל כך מהר. יש דרך לייצר תחרות. אם היו נותנים לנו לממש את החזון שבנינו יחד עם המדינה עוד בתחילת הדרך, דרך אגב הסכם שגובש עוד עם הממונה על ההגבלים העסקיים הנוכחי, בשנת 2020 היינו בהרחבת תמר, פיתוח לווייתן ופיתוח כריש ותנין וזה היה גורם למדינת ישראל להפוך חצי שנה לאחר מכן לשחקנית משמעותית בתחום האנרגיה בעולם".

 

מימין: מנחה הפאנל עידן גרינבאום, יוסי אבו, ערן יעקב, אוהד מראני, ביני זומר, אלי אסולין ויגאל לנדאו מימין: מנחה הפאנל עידן גרינבאום, יוסי אבו, ערן יעקב, אוהד מראני, ביני זומר, אלי אסולין ויגאל לנדאו צילום: עמית שעל

 

נובל: "במגעים עם לקוחות במצרים וירדן למכירת גז"

 

ביני זומר, מנהל נובל אנרג'י בישראל, השותפה של קבוצת דלק במאגרי הגז תמר ולווייתן, סיפר במהלך הפאנל כי הקבוצה כבר החלה במגעים מחודשים למכירת גז ממאגר לווייתן, מגעים שהופסקו עם החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים לפרק את השותפות במאגרים בחודש דצמבר 2014.

 

"עם הרכבת הממשלה החדשה והנסיגה מההחלטה של הממונה, התחלנו לפעול ואנחנו נמצאים היום במו"מ עם לקוחות בירדן ובמצרים למכירת גז. בזמנו הכל בוטל בעקבות ההחלטה של הממונה. עכשיו אנו צריכים לחזור ואנו עובדים יום יום כדי לשמור על הלקוחות שלנו בתמונה. רק אחרי שנסגור את החוזים עם הלקוחות נוכל לממן את הפרויקט, מימון שהוא בין שמונה לעשרה מיליארד דולר. ברגע שנסגור את כל אלו, נוכל להתחיל ולהתקדם בפיתוח של לווייתן".

 

זומר ניצל את הבמה שניתנה לו בכדי להלין על חוסר ההחלטיות של הרגולטור הישראלי בכל מה שקשור למאגרי הגז. "עד שהממונה חזר בו השקענו 25 מיליון דולר בכל חודש כדי לשמור על לוחות זמנים לפיתוח לווייתן. לכל אורך הדרך ידענו שאנו יכולים להתקדם. עבדנו בשיתוף עם הלקוחות והממשלה כדי לקדם את הפרויקט. אנחנו מבינים עכשיו שיש זמן שהמדינה צריכה ללמוד את הנושא,אבל אנחנו חייבים לקדם את לווייתן כדי שיבואו גם שחקנים אחרים".

 

נציג של שותפה נוספת במאגר הגז לווייתן, יגאל לנדאו, המנכ"ל של רציו המחזיקה ב-15% מהמאגר, אמר כי, "בעוד עשר שנים מהיום שיסתכלו לתקופה הזו יגידו איזה מדינת חלם. יש כמויות של גז בים הישראלי שטרם נמצאו. יש מחקרים שמראים שיש פוטנציאל אדיר של גז בישראל. ההפסד מאי פיתוח לווייתן זה מיליארד שקל בחודש להכנסות המדינה. זה מיליון וחצי שקל בשעה. התסריט האידיאלי מבחינתי הוא להסיר כל חסם להבאת חברות זרות וגם הגבלה לייצוא היא חסם. אם לא הייתה מגבלה לייצוא זה היה גורם לעודף גז. חברות היו באות, קודחות, ומוצאות".

 

"בקיץ הזה צפוי מחסור בגז"

 

בפאנל נכח גם אוהד מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה, שהיה נציגם של היזמים שעדיין לא מצאו נפט. "פוטנציאל התגליות עוד לא מוצה . אנו שומעים מהרבה גיאולוגיים שיש פוטניאל לנפט בישראל וכדאי שממשלת ישראל תקצה רשינונות נוספים ותעודד כניסה של שחקניות נוספות. אני חושב שזה טוב גם לדלק שיהיו עוד כמה קבוצות חזקות. ממשלת ישראל עדיין נמצאת בשלב ההתלבטויות".

 

אלי אסולין, מנכ"ל תחנת הכוח דוראד המייצג בפאנל את יצרני החשמל הפרטי, אמר כי בקיץ הזה צפוי מחסור של גז ודברים שנחוצים למשק הזה לא מתקיימים. חברת חשמל לא מאשרת ליצרנים פרטיים להתקדם. השוק הפרטי תקוע והוא מראה יכולת אמיתית לייצר חשמל. מה שצריך לעשות זה לפרק את חברת החשמל לחלקים, זה יעשה טוב גם לאזרח וגם לה זה יהיה טוב בסופו של דבר".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x